Série Top
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář (883) - 141.32 (?), 2.9.2013 22:40
Letos nám poprvé zaplodila Hanita. Zraje nyní, chuť výborná, plody jsou poměrně malé, jdou dobře od pecky, po dvouměsíčním suchu a následném dešti hodně popraskaly, nejvíc z asi deseti odrůd modrého ovoce. Nyní zraje i Toptaste, letos jde dobře od pecky, chuť výrazně sladká, málo aromatická. I na pálení by to chtělo směs odrůd, některá by měla dodat cukr, jiná aroma. J.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář (1017) - 88.38 (?), 9.9.2013 10:43
Taky průběžně ochutnávám padané Toptasty ze dvou stromků odlišného původu, ale stejných vlastností,tudíš se o záměnu za jinou odrůdu nekoná.Já jsem naopak očekával tu deklarovanou přeslazenost, která se ale nekonala(zatím).Plody byly obyčejně sladké, tak jak si přectavuju chuť švestek.V žádném případě né tak, jak tvrdili někteří-odporně přeslazená.Možná tak koncem září,jestli vydrží na stromě.Překvapila mě ale obstojná odlučitelnost od pecky, někde jen mírně přichycená, ale v žádném případě to nepředstavuje kardinální problém pro konzumenta.Možná při odpeckování více plodů pro sušení, nebo jiné využití, taky proto, že je více šťavnatá se odpeckování stává pracnějším.
|
|
|
|
|
|
|
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář (1408) - 179.38 (?), 27.3.2014 12:31
Nějaké očka Topking jsem loni naočkoval, tak jsem zvědavý.Měla vzejít z italien plum, asi Vlaška.Ač je to starší odrůda, tak se na trhu vyskytuje méně, nebo vůbec, podobně jako Top 2000.Frekventovanější jsou už novější sorty Toptaste, Topfirst z Geisenheimu.Musím uznat, že to byl dobrý nápad zavést značku TOP, a spojit ji s kolekcí slivoní.Evokuje v povědomí pocit vyjimečnosti.A vůbec jsou na tom šlechtitelském pracovišti v Geisenheimu takoví tajemníci, tajemní,vyjímeční, jako by ani nechtěli zozšiřovat svojí produkci, nota bene registrovanou v některých případech i před 25 léty,nebo déle.Oproti tomuto pracovišti jsou novinky Stuttgart-Hohenheim na trhu dříve.Většina byla registrována po roce 2000,a jsou zajimavým přínosem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|