Borovice - vysadba
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 234.51 (?), 27.8.2013 10:07, zobrazeno: 12077x
Dobry den,
chcel by som sa informovat ohladom vysadby borovic. Planujeme vysadit 45 borovic (vysoke cca 80cm. Momentalne ich mame docasne nasadene v zahradke) pozdlz hranice so susednym pozemkom. Borovice chceme vysadit vo vzdialenosti 1 meter od seba a 0,5 metra od hranice pozemkov. Aby borovice nesli konarmi do suseda chceme ich obmedzit, stiahnut drotmi. Borovice maju tvorit zabranu voci severnemu vetru a v zime snehu. Potrebujem poradit, je taketo obmedzenie borovic mozne? Nebude boroviciam casom hrubnut kmen a pojdu aj do suseda? Daju sa borovice nejako brzdit v raste, aby ostali vysoke nanajvys 4 metre a aby iba hustli?
Dakujem za vsetky prinosne rady
Peter
|
|
|
|
|
|
|
host - 225.58 (?), 27.8.2013 13:16
Upřímně řečeno, nejsem si jist, že Váš záměr přinese požadovaný výsledek. Pokud ve své příspěvku píšete o běžné borovici - pinus sylvestris (borovice lesní), čeká Vás dosti náročný a dlouholetý úkol. Borovice se sice dají tvarovat zaštipováním výhonků, nicméně živý plot z běžných jehličnanů je pro mne spojen spíše se smrkem, který je pro tyto účely, třeba v podtatranské oblasti, celkem často použiván. Borovice by jste musel každé jaro důsledně zaštipovat a to při výšce 4 m je docela obtížný úkol. Navíc, případné opomenutí by znamenalo, že vám plot "uteče" nahoru a nazpět ho vrátíte už jen těžko... Borovice ze starého dřeva sice dokáže taky obrazit ale nevím jak by to potom působilo esteticky?. Taky 4 m vysoký plot, je docela náročný na údržbu. Volil bych radeji jiný jehličnan, zřejmě bych volil thuja occidentalis Brabant, nebo tisy, taxus baccata hilli nebo taxus media hicksii, popř taxus baccata fastigiata robusta. Z listnatých stromů pak habr, ale ten by se musel minimálně 2x ročně stříhat a 4 m je opravdu dost vysoko! Asi jsem Vás nepotěšil, ale raději se dvakrát zamyslet, než za pár let prasně odstraňovat řídký a tedy nefunkční a taky souseda obtěžující živý plot.
|
|
|
|
|
|
|
Josef. - Diamantový Zahrádkář (2694) - 231.169 (?), 27.8.2013 21:01
Já bych nebyl tak odmítavý, jako předchozí přispěvatel.
S výškou má třeba pravdu a s tím, že se živý plot bude obtížněji udržovat.
Myslím, že i ta borovice by se nechala stříhat zhruba stejně, jako kterýkoli jiný živý plot. Nejlépe v té samé době, jako kdybyste ji vyštipoval mladé narašené výhony - "svíce". Vždyť jaký podstatný rozdíl je mezi zaštípnutím tohoto výhonku a jejím zastřižením nůžkami na živý plot (ať už ručními, či elektrickými nebo motorovými)? V podstatš žádný nevidím, pouze ten, že při hromadném sestřižení se zastříhají i jehlice, k čemuž při vyštipování jednotlivých výhonků nedochází.
Ještě by se mohl jevit druhý (zdánlivý) problém: zasychání vnitřku borovice a nevypadávání odumřelých jehlic zevnitř korunky na zem.
Důležité je, aby borovice nebyly nikde zastíněné. Pouze na plné slunce, nikoli do polostínu nebo stínu.
Moje résumé: klidně bych se do živého plotu z borovic sám pro sebe pustil, pokud budu ochoten a schopen je opravdu každoročně zjara sestříhat. Ale pokud by to jen trochu šlo, pak bych počítal s nižším živým plotem.
Josef.
|
|
|
|
|
|
|
host - 234.51 (?), 28.8.2013 11:47
Dakujem za obidve doterajsie reakcie. Strihania sa nebojim. O co mi hlavne ide je:
1. ci viem tie borovice ubrzdit aby nerastli do mohutnosti co sa tyka kmena?
2. ci viem konare tych borovic usmernit kym su mlade nejakym drotom?
Ako som uz spominal borovice budu blizko hranice (0,5 m) so susednym pozemkom, inak ich nasadit neviem (nemam miesto, pretoze z nasej strany je po pol metri od hranice pozemkov nas gabionovy mur). Mame veeelmi "citlivych" susedov a viem ze keby im konar nasho stromu narusil vzdusny priestor su schopni volat zivotne prostredie, stavebny urad a neviem koho este. Borovice sme zachranili pred uhynutim, nasli sme ich pohodene v priekope pri ceste (mladezi sa zrejme nechcelo borovice cez brigadu vysadzat v lese), manzelka sa starala o nich v nasej zahradke dva roky kym vyrastu. Teraz su uz dost velke, a treba ich presadit. Je mi luto, po tolkej robote co sa tomu manzelka venovala, ich len tak vyhodit, alebo dat niekomu. Radsej tie stromy pracne upravim tak aby splnili ucel zabrany, nesli do suseda a aj dobre vyzerali.
Verim ze ma chapete.
Dakujem za dalsie rady
Peter
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 234.51 (?), 28.8.2013 12:58
pre PP: Tie korene som si neuvedomil, sme zacinajuci zahradkari :o)
pre Mravenca: prave preto som chcel tie konare nejako usmernit drotmi, nepustit ich smerom do suseda. Spravit z nich nieco ako zivi plot.
pre vsetkych: ak pouzitie borovic na takomto malom useku povazujete za nemyslitelne, viete mi poradit nejaku vhodnu drevinu, ker prosim? Aby to bolo nepriepustne pre sneh, brzdilo v zime neprijemny severny vietor. Ako som spominal, stromy budu vysadene pozdlz gabionoveho mura, ktory chrani dom pred svahom zo severnej strany.
Dakujem
Peter
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 92.38 (?), 28.8.2013 14:19
Naprosto souhlasím - už jen prvotní úvaha - 1 m od sebe - tak proč jen 0,5 m od plotu - no chudák soused! a ještě k tomu borovici a ještě k tomu bujně rostoucí obyčejnou... V žáném případě se takto nepodaří souseda neomezovat či neobtěžovat- i metr je v případě této borovice málo, ať už pomineme náročnost údržby zaštipováním každoročně ve všech výhonech jak už tu bylo zmíněno.
|
|
|
|
|
|
|
host - 112.7 (?), 28.8.2013 19:05
Dovedu dobře pochopit, že 2 roky opečovávané borovice je škoda vyhodit, ale vysaďte je jinam. Dělám něco podobného taky, sadím po okolí všechno, co přebývá, buky, duby, borovice i japonské javory co mi vykllíčily, (za což budu asi hojně kritizován...). Borovice rostoucí v dostatku místa jsou nádherné stromy. Netrapte nešťastnou volbou borovice a ani sebe.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|