Měření kvasu



vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?)
23.8.2013 10:43

Ve vůni se nejvíc projeví kvalitní, správně vyzrálé ovoce

Jednoznačně pravda. Nevěřte jiným fámám, že dodáním cukru do kvasu "vyextrahujete" z ovoce více vonných látek.

.Pecky se dají a je vhodné je před pálením odstranit

Souhlasím beze zbytku u u meruněk. Květinově sametová vůně meruňkového destilátu se hořkomandlovou příchutí pecek spíš naruší. Proto je dobré pecky odstranit před pálením, ideálně hned při zakládání kvasu (pro ty pracovitější).
U švestkové pálenky mandlová příchuť podtrhuje slivovicovou vůni, proto bych švestky před kvašením nevypeckovával. Před pálením se hodí je přecedit (kvůli lepšímu míchání a riziku připálení), pak je dobré vrátit pár vyloupaných jader do kotle. U duranciového destilátu je aroma jader hlavní složkou jeho chuti i vůně.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 192.99 (?), 15.8.2013 20:44, zobrazeno: 71912x

Měřil jsem merunkovy kvas cukroměrem v odměrném válci a hodnota byla 3 pak jsem zkusil měřit v pálenici refraktoměrem a hodnota byla 6 jak je možné, že jsou takové rozdíly.

Děkuji

   
host - 132.143 (?), 16.8.2013 10:22

Měření kvasu v odměrném válci je vlastně založeno na hmotnosti složek v kvasu obsažených a nikdy to po vykvašení není jen voda a cukr, ale je tami líh, který měření značně zkreslí. Měření refraktometrem je založeno na lomu světla, kde vztažná hodnota je voda(většinou) a další složkou je třeba cukr. Jenže do měření vstupuje ještě další složka(kromě jiných) a to je líh, který ovlivní lom světla jinak, než cukr. Proto ty rozdíly, které jsou ovlivněny i teplotou.  S.

      
host - 192.99 (?), 16.8.2013 15:23

takže doma raději neměřit a nosit to odborníkům do pálenice.

         
host - 178.235 (?), 16.8.2013 21:00

Letní kvasy(třešně, meruňky)letos při teplotách kolem 30°C enormně rychle kvasily, pokud jste je neměli někde ve sklepě.Cukroměrem vykazovaly nulovou hodnotu jiř během 14 dnů. Jazykem se utvrdíte v tom, zda je v kvasu ještě zbytek cukru, nebo ne.Otálet s vypálením až 6 týdnů nebylo možné, kvas by zoctovatěl.I tak vlivem vysokých teplot se ztrácely cenné vůně a teplotu do dvaceti stupňů bylo těžké hledat i ve sklepě.

            
host - 192.99 (?), 16.8.2013 22:06

mám to ve sklepě kde se teplota pohybuje 18-20 stupnů

               
host - 192.99 (?), 22.8.2013 20:43

tak vypálené z 250 kg mám 35litrů -49st.kořalky dost dobrá

                  
host - 178.235 (?), 23.8.2013 9:22

A věřím, že i dost voní.Ve vůni se nejvíc projeví kvalitní, správně vyzrálé ovoce.Podtržené meruňky moc nevoní a také napálíte míň.Na rychlost prokvašení má vliv kromě teploty i vkládání loupaného nebo neloupaného ovoce.Pecky se dají a je vhodné je před pálením odstranit.Z loupání ovoce (hlavně švestek) dost bolí záda...   AB

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 23.8.2013 10:43

Ve vůni se nejvíc projeví kvalitní, správně vyzrálé ovoce

Jednoznačně pravda. Nevěřte jiným fámám, že dodáním cukru do kvasu "vyextrahujete" z ovoce více vonných látek.

.Pecky se dají a je vhodné je před pálením odstranit

Souhlasím beze zbytku u u meruněk. Květinově sametová vůně meruňkového destilátu se hořkomandlovou příchutí pecek spíš naruší. Proto je dobré pecky odstranit před pálením, ideálně hned při zakládání kvasu (pro ty pracovitější).
U švestkové pálenky mandlová příchuť podtrhuje slivovicovou vůni, proto bych švestky před kvašením nevypeckovával. Před pálením se hodí je přecedit (kvůli lepšímu míchání a riziku připálení), pak je dobré vrátit pár vyloupaných jader do kotle. U duranciového destilátu je aroma jader hlavní složkou jeho chuti i vůně.

                     
host - 178.235 (?), 23.8.2013 15:32

Švestky na kvas neloupu, jen jednou jsem jich musel na jeden zátah vyloupat 40 kg před vařením povidel (minimum kotle u zahrádkářů).Durancie loupat nejdou kvůli (ne)odlučitelnosti pecky a myslím si, že i povidla z durancií vedle slivovice nemusí být špatná.Zkoušel někdo přecedit pecky z rozvařených durancií?Omlouvám se, když trochu odbočuji od tématu.  AB

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 102.201 (?), 23.8.2013 16:43

Sám jsem to nezkoušel, ale kdysi dávno jsme byli vařit u jedněch, co měli kotel na trnky (povidla).  Majitel kotle říkal, že z durancií vaří taky a po rozvaření hmotu cedí. Ukazoval mi okrouhlé dřevěné síto (jak velké na mouku s pletivem podobným králičímu, akorát ty otvory byly asi 1 cm).

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zapojení motorů na 230 V9.12.2024
Komfort domova: Kvalitní bavlněné povlečení a výhody vytápění elektřinou9.12.2024
Zapojení motorů na 230 V8.12.2024
Nová STIHL MS 2601.12.2024
Rachot při vypouštění vody z pračky do odpadu30.11.2024
Pracovní stůl skládací26.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika