Dobrý den,
zakládám nové téma, protože podobná téma jsou stará a moc informací mi neposkytla.
Rád bych vyzkoušel udělat pálenku z plodů černého bezu. Dělal ji kdysi můj pradědeček ale nedochovala se žádná láhev ba ani žádný recept. Je mi jasné, že pŕiprava bude pracná. Nečekám velkou výtěžnost. Plánuji udělat cca 150l mače.
Chtěl jsem požádat čtenáře toho fóra, jestli by se mohli podělit o recepty, návody jak takovýto kvas založit.
1. Vycházel jsem z toho že bych natrhal plný 50l sud bobule(nevím jestli to odpovídá 50kg bobuli, proto se odkazuji na objem sudu), ty bych rozmělnin a pokud by byli husté tak bych dolil vodu a volil přidal bych 2kg cukru a přidal bych zákvas z kvasinek (Vínka)
2. Při hledání jsem našel recept pro 50l mače: 25kg bobulí rozmělnit přidat 5kg cukru a dolít bečku vodou.
3. Dále jsem na internetu a v literatuře našel infromaci, že z koziček se dělá průtahový destilát macerováním bobulí v čistém líhu.
Mám v plánu to udělat 1. způsobem. Nebo doporučili by jste mi nějaký jiný? 2 se mi nezdá - 5kg cukru mi přijde opravdu moc, mám strach aby výsledek nebyl znehodnocen, rád bych si pálenky dál aniž by mne musel poškrábat v krku. A se 3.receptem nemám, žádné zkušenosti tak tomu bych se vcelku vyhl.
Předem děkuji za odpovědi a názory.