Vlastní zelenina vs koupená - poměr cena: chuť
|
|
|
|
adri - Stříbrný Zahrádkář (263) - 150.114 (?) 15.1.2013 15:40
dakujem za nazory, presne tymto smerom som si myslela, ze sa bude uberat diskusia - nazory, ktore pisete Vy, pani Zuzana a pan P.Z. S nazormi o ekonomicnosti/neekonomicnosti pestovania doma suhlasim, skor mi slo o to, porovnat skusenosti, co sa rentability - vzhladom na chut - tyce.
Prekvapil ma nazor, ze vypestovany petrzel ma lepsiu chut ako kupovany - mojmu sa moc nedari, chutovo sa mi zdaju rovnake, preto tu trosku, co spotrebujeme, nepestujem, ale kupujem.
Dalej ma napadlo, ze pestujeme velku fazulu (becoky, svabku), tu mame najradsej a v obchode je strasne draha. Cesnek to je jasne, cibula ako pise pani Zuzana, ma ovela lepsiu skladovatelnost (nekupujem cibulu casto, ale ak kupim kilovy balicek, ak ju hned nespotrebujem, polovicu vyhodim). Zemiaky su z obchodu uplne bez chuti - neverila som tomu, kym mi mnuly rok v zime nedosli zasoby domacich, ktore bezne jeme samotne.
Stale patram, skusam, kazdy rok experimentujem, co nove (alebo stare, ale nevyskusane) by sme otestovali. A kedze, ako hovori Marek Eben o svojej zene, som "financne obezretna", kazdy plodik utrham s pocitom nielen dobre vykonanen prace, ale aj usetrenych penazi (lebo ono naklady na semena/hnojivo/postrek su uz aj tak fuc, tak sa clovek opaja blahom "je to zdrave a este k tomu zadarmo" :)) adri
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 33.160 (?), 15.1.2013 14:41
Mám doma malou zeleninovou zahrádku (cca 50m2), na peníze za semínka a svou práci se nedívám, vím však, že netratím. Jen u sladké kukuříce, která mizí v mých dětech po kusech, se mi náklady na semínka vratí po třetí večeři. To nepočítám rajčata, papriky, cukety a jiné. Jahody a drobné ovoce mnohdy nestačím ani ochutnat. A i ten kousíček brambor v červnu, kdy je cena v obchodu nadsazená mi investici do těch pár kilo sadby vrátí. Kdo jednou ochutnal domácí, bude se vždy při nákupu v obchodu kroutit.
|
|
|
|
|
|
|
host - 152.34 (?), 15.1.2013 14:55
Já dávám přednost nakládačkám vlastním, protože syrové se nám zdají chuťově lepší než salátovky, a tak je jíme hlavně syrové. Hrášek je naprosto jasný - koupit dobrý čerstvý hrášek ke konzumaci za syrova prakticky nelze. Mám cíleně i vlastní cibuli, která má vyšší kvalitu a trvanlivost než cibule na trhu. Hlávkové saláty, když jsou právě utržené jsou také lepší než koupené. Kromě toho si v obchodě většinou nelze vybrat konkrétní odrůdu a kvalitu a řada druhů zeleniny na trhu vůbec není - třeba takový černý kořen jsem neviděla už opravdu dlouho. Totéž platí pro kořenovou petržel, protože k dostání je běžně jen pastiňák, dále pro česnek, tuřín, topinambury, špagetové dýně...
Nevím, jak to vychází ekonomicky. Beru to jako zábavu, pohyb (nemusím do fitka), a k tomu všemu máme k jídlu lepší a čerstvou zeleninu. Ekonomicky se ale určité vyplatí pěstování bylinek - zeleného koření. Zuzana
|
|
|
|
|
|
|
adri - Stříbrný Zahrádkář (263) - 150.114 (?), 15.1.2013 15:40
dakujem za nazory, presne tymto smerom som si myslela, ze sa bude uberat diskusia - nazory, ktore pisete Vy, pani Zuzana a pan P.Z. S nazormi o ekonomicnosti/neekonomicnosti pestovania doma suhlasim, skor mi slo o to, porovnat skusenosti, co sa rentability - vzhladom na chut - tyce.
Prekvapil ma nazor, ze vypestovany petrzel ma lepsiu chut ako kupovany - mojmu sa moc nedari, chutovo sa mi zdaju rovnake, preto tu trosku, co spotrebujeme, nepestujem, ale kupujem.
Dalej ma napadlo, ze pestujeme velku fazulu (becoky, svabku), tu mame najradsej a v obchode je strasne draha. Cesnek to je jasne, cibula ako pise pani Zuzana, ma ovela lepsiu skladovatelnost (nekupujem cibulu casto, ale ak kupim kilovy balicek, ak ju hned nespotrebujem, polovicu vyhodim). Zemiaky su z obchodu uplne bez chuti - neverila som tomu, kym mi mnuly rok v zime nedosli zasoby domacich, ktore bezne jeme samotne.
Stale patram, skusam, kazdy rok experimentujem, co nove (alebo stare, ale nevyskusane) by sme otestovali. A kedze, ako hovori Marek Eben o svojej zene, som "financne obezretna", kazdy plodik utrham s pocitom nielen dobre vykonanen prace, ale aj usetrenych penazi (lebo ono naklady na semena/hnojivo/postrek su uz aj tak fuc, tak sa clovek opaja blahom "je to zdrave a este k tomu zadarmo" :)) adri
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 92.38 (?), 15.1.2013 17:43
nemám v létě rychle dostupnou do bramboračky
Mohu poradit. Petržel již neskladuji v písku. Po sklizni je nakrájím elektrickým struhadlem na kolečka a usuším. Jde to překvapivě rychle. Celý rok je bez námahy k dispozici. V bramboračce ani svíčkové to od čerstvé nepoznáte a syrovou petržel jí málokdo. Abych se přiznal, ani mi tak nevadí to skladování a ztráty hnilobou, ale nesnáším čištění kořenové zeleniny v kuchyni. Z téhož důvodu jsem totéž udělal s většinou mrkve a celeru (tam přeci jen občas ty čerstvé či mražené přijdou k duhu).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 168.102 (?), 7.10.2017 3:46
Dobrá otázka, letos se zase nevyplatily ty dýně hokkaida, domácí nemáme narozdíl od kupovaných sladké, stejné je to i s celerem
vyplatí se rajčata, česnek, cibule asi už ne, i když moje menší je lahůdka-uvidím.
Vyplatí se pastiňák, petržel nikoliv, mrkev ano, ta je sladší než kupovaná.
Na zimu se vyplatí mít čerstvou listovou zeleninu, polníček, mangold, pekingské zelí, vše mi přezimovalo tady na Vysočině v pohodě.
Kukuřice ani hrášek se nevyplatí, jsou přece na polích všude kolem, na krajích u města nebude tak stříkaná.
Okurky nakladačky se vyplatí jen když je sucho, ale je to diskutabilní, musíte opatrně zalévat nebo zase rychle rostou, ale jo půjdu do nich.
Jablka hrušky jedině domácí nebo kolem polních cest, vyplatí se rozhodně vinná réva na stodole bez postřiků bez údržby, ale třeba letos to sežrali kosáci, takže asi nějak zabalit nebo zastřelit, na ochutnání vždy bude a když ne, tak bude burčák z Pálavy, neřeším.
Brambory se určtitě pro 3 nevyplatí, vdyť jsou za hubičku a od zemědělce přebrané budou za 6-7Kč kilo + máme malou spotřebu, já raději rýži nebo těstoviny.
Cukety jsou určitě zajímavější a rostou tak, že nestíháme spotřebovávat.
Vyplatí se rozhodně přejít na skořápkoviny a bobuloviny (černej nebo bílej rybíz + angrešty ptáci ignorujou).
Zahradu mám jak psychorelax a místo posilovny, ale hlavně jako lékárnu, aktuálně bezinkovky či ořechovky jsou fantastické a udrží vás spolu se zeleninou a sluncem v zimním období v kondici jako nic jiného.
Roman z Vysočiny
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|