Vlastní zelenina vs koupená - poměr cena: chuť
|
|
|
|
|
|
|
Walter - Diamantový Zahrádkář (1252) - 224.18 (?) 15.1.2013 13:56
Jaké internetové škůdce máte na mysli? Asi nerozumím.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 41.143 (?), 15.1.2013 15:58
u nas predajca z Polska, predaval bezne papriku za 0,50e, a za 1e mi naplnil tak igelitku, ze som tolko papriky za cely rok nevypestoval
Já bych si od obchodníků z Polska nekoupil nic, ani hajz* papír, potraviny už vůbec ne.
Miloš
|
|
|
|
|
|
|
volf.l - (33) - 123.215 (?), 17.1.2013 20:52
souhlasím s vámi, polské potraviny nekupuji jelikož si myslím že jsou schopni všeho (už jsme se i pár příklady přesvědčili) a někteří velkopěstitelé co dodávají ovoce a zeleninu do super a hyper marketů na tom nebudou asi o moc lépe, na pár výjimek, abych nekřivdil všem. Takže co si doma na zahrádce zasadím, vypěstuji a sklidím tak 100% vím čím jsem zaléval (vodou), čím jsem hnojil (skvašený slepičince), čím a jak často jsem dělal postřiky (nepoužívám). A chuťově je ze zahrádky také mnohem lepší. A jestli mám menší úrodu nebo větší, menší papriky nebo rajský, to je to nejmenší. Hlavně že alespoň co se týče ovoce a zeleniny vím co vkládám do úst. osivo chodím kupovat do místních zahrádkářských potřeb u nás jsou tu mraky let, rodinný podnik a velice příjemný přístup k zákazníkům, s pánem jsem tam začal diskutovat na téma rajský ze zahrady a hypermarket přičemž jsme se shodli na tom že když vezmete rajský z krámu a ze zahrádky dáte na talíř vedle sebe, počkáte 9-10dní tak to ze zahrady se začne scvrkávat vrásčit a to z krámu je pořád krásné pevné hladké, takže velké množství chemických postřiků pracuje dobře aby vydrželo tak dlouho na pultu (jako by jste ho zrovna utrhli).
Takže pro mě se 100% vyplatí (aspoň pro ten pocit) pěstovat zeleninu jakéhokoliv druhu na zahrádce
Lukáš
|
|
|
|
|
|
|
|
|
P.Z. - Zlatý Zahrádkář (717) - 148.21 (?), 17.1.2013 21:36
Viete co je na tom najlepsie?
Ze ked si zeleninu pojdete kupit na trhovisko alebo do obchodu so zeleninou, tak ta bude tiez z polska, len bude drahsia. :) Z mäsom je to podobne, ale to je na inu...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jan pěstitel - Stříbrný Zahrádkář (243) - 225.240 (?), 15.1.2013 12:46
Práce se počítat nemůže, to je jasná věc. Další věc je ta, že pokud nemáte určité zázemí vybudované od předchozích generací, tak se to taky hned vyplácet nebude a děláte to spíš pro vnuky, jestli budou mít zájem. Pokud rodina v týdnu neobědvá doma, tak se to taky bude vyplácet jen těžko. Ale éra závodních kuchyní je pryč a lidé si vozí doma uvařené jídlo do zaměstnání, protože mnohdy není jiná možnost jak se najíst a jsou vděční za mikrovlnku někde na šatně, kde ve frontě jak na banány rychle ohřívají, aby za tu půlhodinu všichni stačili pojíst. Finanční stránka je hodně složitá, ale pokud splníte určité předpoklady tak se to pěstování aspoň zaplatí a o to si myslím, že některým zahrádkářům také jde, ikdyž je jim jasné, že nezbohatnou. Pokud se zahradě někdo intenzivně věnuje tak může být i v plusu, ale je bláhové si myslet, že zahradničení uživí, k tomu jsou potřeba hektary a ne zahrádky!
Pokud děláte něco v malém, tak nemůžete v poměru cena / výkon konkurovat velkopěstiteli, ale můžete dělat zdravější zeleninu, to si musí každý rozhodnout sám, kolik chemie použije a záleží to hodně také na zkušenostech a volbě odrůd.
Poměr kvalita (chuť, čerstvost) hraje jednoznačně ve prospěch zahrádkáře.
Obecně bych řekl, že se vyplatí to co se při pěstování daří a nemusí se s tím zacházet jak s malovaným vajíčkem. Rozbor konkrétních druhů zeleniny záleží na konkrétních pěstitelských podmínkách a schopnostech zahrádkáře. My máme zeleninu velmi rádi stejně tak jako maso, ale když koukám na ceny zeleniny podřadné chuti v supermarketech, tak by sme si jí takové množsvtí jaké jíme jist dovolit nemohli v žádném případě.
Kupecké počty se v zemědělství moc používat nedají, protože v této oblasti je mnoho proměnných.
|
|
|
|
|
|
|
host - 65.144 (?), 15.1.2013 13:47
Je to tak, jak pise pan Jan. Cena zeleniny v supermarketech, pokud nepocitam mrkev ci celer apod., neni nizka a zdaleka ne kazdy ma prijem na to, aby si ji dostatek koupil, coz je pro mne hlavnim duvodem, proc je oschla. Projde tam spoustu lidi, v podstate tam maji par bedynek a neproda se to dlouho (ani to bohuzel nevyhodi, to by museli zvysit cenu a prodali by jeste mene). A to nemluvim o mensich prodejnach (samoobsluhach), tam se neda ze zeleniny (i ovoce) koupit skoro vubec nic. J.R.
|
|
|
|
|
|
|
Walter - Diamantový Zahrádkář (1252) - 224.18 (?), 15.1.2013 13:51
Naprosto s Vámi souhlasím. Kdo pěstuje ovoce a zeleninu na svých zahrádkách, má určitě přinejmenším dobrý pocit, že jeho zelenina i ovoce je nejchutnější a v jeho pocitu ho jistě utvrzují ohlasy těch, kterým část své úrody daruje. Dokud je pěstování jen jako hobby, tak je to radost. V okamžiku, kdy se ale člověk rozhodne o pěstování za účelem zisku, radost jde stranou a je to dnes jen honička s nízkým příjmem. O něco lepší příjem zajistí pěstování sadby. To vše je ale dané tím, že většina ovoce a zeleniny je v obchodech dosažitelná po celý rok. Jiná situace byla dříve. Když jsem se v březnu před 30 lety ženil a sháněl jsem na stůl nějaké ovoce, nebylo v Zelenině na pultech nic jiného, než kyselé zelí, naložená rajčata, zavařené kompoty, nahnilá cibule a namrzlé brambory. Tehdy opravdu stálo za to mít kus své země a snažit se být ve všem soběstačný. Takže souhlasím s tím, že nejlepší je dnes pěstovat co se podaří, co se vyplatí a co je chutnější, než v obchodě. A hlavně co se dá stihnout.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|