Nemám rád slovo odborník, protože když se sejdou dva odborníci v televizi a každý řekne úplně něco jiného, protichůdného tak stejně nepoznáte, kdo je větší odborník. Já nejsem odborník, jen amatér, který se baví pěstováním rajčat a vším co s tím souvisí. A za těch pár let co intenzivně pěstuji rajčata (myslím tím velkou paletu odrůd) jsem získal nějaké poznatky, které ale mohou být subjektivní, zejména pokud se týká chuti.
Všude na fórech kde se probírá pěstování rajčat (i na fóru Tomatoville v USA) se používá termín supermarketová rajčata. Jsou to rajčata vyšlechtěná speciálně pro trh ve velkých obchodech (hybridy F1), které mají vlastnosti, které zaručují jejich prodejnost, např.: tvarovou a barevnou krásu, odolnost proti poškození, vysoký výnos, atd. Toto vše se podařilo vyšlechtěním nových odrůd, které však postrádají jeden gen, podílející se na dozrávání rajčat (toto jsem někde četl). A tak těmto rajčatům zatím chybí jen ta správná chuť, která se tvoří právě při dozrávání.
Rajčata vypěstovaná doma na zahradě (zejména původní nehybridní odrůdy) i ta, která dozrají někde doma na polici, nelze chuťově srovnávat s těmi supermarketovými. Rajče utržené v době, kdy už je lesklé světle zelené s náznakem červené barvy už dále neroste, má již vyvinutá klíčivá semena a i doma na polici chuťově dozrají, snad jen té sladkosti nemusí mít tolik (ale to nedokážu posoudit). V každém případě lepší než ty supermarketové. Pochopitelně záleží také na odrůdě, já mám nejlepší zkušenosti s biftekovými, ale momentálně nepěstuji žádnou odrůdu z českého sortimentu (letos jen Brutus). Již dříve jsem pěstoval Beefmaster F1, Cuor di Bue, Herodes u kterých mně dozrávání fungovalo obdobně. Dají se sehnat také nějaké cizí odrůdy v internetových obchodech.
Vladimír