Na Tomatoville jsem konzultoval jak naložit s přebytkem rajčat (v mém případě s českými hybridy). Bower mně odpověděl zhruba toto:
„Mou nejoblíbenější omáčkou je omáčka pečená. Je nejsnadnějši je házet nakrájené rajčata trochu olejem, česnekem, solí, pepřem a bylinkami, pak je rozložit na pečení, pečeme na 400 F po dobu nejméně půl hodiny. Poté troubu vypneme a necháme je trochu uschnout v troubě přes noc. Pražení opravdu přináší to nejlepší, a to i v obyčejné červené rajčatě.“ (omlouvám se za překlad z Googlu
Tak jsem to vyzkoušel, mám totiž takový pečící hrnec něco jako byla Remoska jen ohřev je zespodu. Dal jsem tam to co mně napsal Bower a k tomu jsem přidal mrkev nakrájenou na kolečka (taloši to do těch svých omáček taky dávají). Za půl hodiny jsem to měl upečené, taková hustá omáčka asi bude dobrá na špagety. Možná to jde použít už tak, ale já jsem do toho ponořil krátce mixer, aby ta omáčka byla hladší (rajčata jsem neloupal). Opravdu to chutná jinak, než vařený protlak.
Včera jsem fotil velká bifteková rajčata (rozřezaná). Vždycky když tak fotím, tak mám problém co s těmi rozřezanými rajčaty. Zítra z nich udělám italskou omáčku na špagety typu Arrabiata (dám tam ještě pálivé papriky a základ udělám na slanině). Myslím si, že to bude nejlepší využití těch rozkrájený cca 2,5 kg rajčat. Salát rajčatový nebo nějaký typ šopského salátu už mně leze krkem. Na obrázcích jsou Acme, Alice, Kosovo a Orange Strawberry, všechno rajčata nad 400 g.
Vladimír