Ta rajčata na tom talíři byla fotografována 18.9.2017, snímky jsou ořízlé, ten poslední snímek je z 27.9.2017 (datum je na obrázku vidět). Rajčata z rostlin těchto odrůd jsem sklízel 7.10., vzal jsem domů všechno od světle zelené až po úplně zralé, dal jsem je do sklepa a uvidím, jak dlouho mně vydrží a jakou budou mít potom chuť. V současné době jsou ty zralé opravdu výborné.
Když jsem psal, že tato rajčata vydrží až někdy do jara, tak jsem tím myslel, že tyto odrůdy jsou toho schopny za určitých podmínek, třeba jako italská Pienolla, která jsou pěstována na svazích Vesuvu v půdě rozložené z lávy. Tato italská se snažím dlouhodobě skladovat už několik let, ale nikdy se mně to nepodařilo ani do ledna. Nemám pro to podmínky ani na zahradě ani doma v bytě pro skladování. Více méně je to pro mne zábava, ale s italskými končím a příští rok zůstanu jen u těch španělských, zdá se mně, že tam bych mohl uspět.
Vladimír