Rajčata 2024



                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?) 
19.7.2024 16:12

Ráno jsem ostříhal nějaké listy, ale vyfotil jsem je až nyní. Zřejmě je to plíseň bramboru. Co jsem předtím psal o Didymella lycopersici (rakovina rajčat) není tak docela pravda. Skvrna na stonku se prožírá dovnitř až dojde k zvadnutí celé rostliny. To konečně rozhodlo o likvidaci starého osiva Goldkrone. Čím budu stříkat, nevím. Nejraději mám Ortivu, protože nebarví a nepáchne. Zásoby Ridomilu Gold jsem si sice udělal, ale nemám k němu důvěru, právě z důvodů, které jsem napsal. Zajímalo by mě, jestli by ho použil Kuky.

plíseň bramboru?
plíseň bramboru?
plíseň bramboru?
plíseň bramboru?
  
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
MilosK - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (202) - 158.138 (?), 19.7.2024 20:40
Ano, plíseň jak vyšitá. Také mám ridomil, ale mám z něj obavu, tedy jsem ho dal bráchovi na brambory, ta kontaktní látka se do hlíz nedostane, narozdíl od rajčat. Brambory mám také chycené, lehce. Mám jen pár na kompostu, jinde není místo. Asi je už zkikviduju, než se plíseň přenese na rajčata.
Brambory
Brambory
                     
KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4543) - 2.164 (?), 19.7.2024 21:47
Ridomil bych z nouze použil, i když zrovna mancozeb už moc nemusím. Mimochodem lze dobře smýt octovou vodou, taktéž měďnaté postřiky. Letos řádí kromě plísně bramboru i alternáriové skvrnitosti. Na bramborách i rajčatech. Problém je v tom, že na ně novější přípravky proti plísni nefungují. Fungoval právě ten mancozeb, který už není. Ortiva je už taky za zenitem, Cabrio Duo končí, Finito do brambor na alternarii nepůsobí. Objevil jsem Lieto. U nás je jen do brambor, ale jinde má registraci i do rajčat a révy. Má ho Nexles. Je i na alternarii. Hlavně je třeba se k postřiku odhodlat, ne?! Pak nebědovat a příští rok se na to vykašlat... Mimochodem, plíseň bramboru na bramborách se nemusí přenést na rajčata. Bývá to jiná rasa.
                     
host - 97.137 (?), 20.7.2024 10:35

Na rajčatech odrůdy Jahodo mám listy samou díru. Minulý týden jich bylo jen pár, ale nyní už začínají poškozené listy na rostlině převažovat a bojím se, že rostlinu zahubí. Ze spodu listu nejsou viditelní žádní paraziti a plody jsou bez poškození. Mám 2 rostliny této odrůdy dál od sebe. Poškozené jsou obě. Mezi nimi roste Tornádo, Bejbino, Stupické a ty tímto netrpí vůbec. Poradíte co s tím? 

Jahodo
Jahodo
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 20.7.2024 17:51

Měla by to být septoriová skvrnitost rajčat (Septoria lycopersici). Údajně fungicidní ošetření proti plísni bramborové a hnědé skvrnitosti rajčat působí současně i proti septoriové skvrnitosti rajčat.

                     
host - 97.137 (?), 20.7.2024 20:43

Děkuji za odpověď, ale jsem trochu na vážkách, zda se skutečně jedná o septoriózu. Ve spodní partii má Jahodo pár listů s klasickými septoriotickými skvrnami, ale perforované listy se nacházejí i v horní části rostliny a kromě těch děr se zdají být listy zdravé. Vypadá to spíš jako by je něco vyžíralo. Ale žádného okem viditelného parazita jsem nepozorovala.

Jahodo
Jahodo
                     
MilosK - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (202) - 158.138 (?), 20.7.2024 22:53
To musí být něčím vyzrane, to není nemoc. Ale čím to netuším. Co nějaké housenky někde, nebo nějaký brouk, listokaz nebo tak. Nikdy jsem to na rajčeti neměl, ale na paprikách ano, byly to nějaké housenky.
                     
walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1894) - 168.103 (?), 21.7.2024 7:36

jednoznačně požer malých housenek můry zelné. Mívám je v sklenících semtam na rajčatech každý rok. Přes den jsou uschované v záhybech listů rostlin, v noci žerou ostošest. Jsou zelené a zpočátku i malé, žerou jednotlivě a velmi snadno uniknou pozornosti. Je třeba pozorně prohlédnout všechny listy rostliny, zespodu, nejlépe večer. Rostliny jsou napadené náhodně, jednotlivě, často ve sklenících a zpočátku si žíru většinou nikdo nevšimne. Částečně pomůže celou rostlinou, i jednotlivými listy pořádně zatřást, některé housenky se pustí a spadnou na zem. Walter

                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 21.7.2024 12:45

Asi to vyžrané bude, zmátly mě ty hnědé skvrny na listech. Při septorióze také vypadává pletivo, pokud se nepletu. Na jaře mně slimáci vyžírali hlavně vrcholky rajčat někdy i květenství. Ráno byl všude patrný sliz. Jako cedník mám například listy malinostružiníku Tayberry, ale to od slimáků asi nebude. Zajímalo by mě, proč malinoostružiník neodnožuje tak bohatě jako maliny, nebo ta slavná trnitá ostružina Himalaya. Mně neodnožuje vůbec. Co se týče současnosti zdejších rajčat, tak jsem našel napadené plísní bramboru už i některé ještě zelené plody. Jinak z povzdálí porost rajčat vykazuje nyní prozatím bujný růst a napadené listy a plody je možné najít při bližším ohledání. Použil jsem včera ten Ridomil, ale přiznávám, že to je už dost pozdě. Uspokojil jsem se absentováním plísně bramboru v minulém roce. Ještě bych se vrátil k té rakovině rajčat (Didymella), kterou tady určil pan Vladimír, a kterou jsem považoval za počínající projevy plísně bramboru. Nikdo jste se s tím nesetkal? Má to výhradně Goldkrone a někde jsou prozatím na stonku jen hnědé fleky a na některých rostlinách kus napadeného stonku v místě napadení prostě uhnije a rostlina nad místem napadení zvadne. Zřejmě se stane po delší době po výskytu skvrn, ale stává se to i u rostlin krátce po přesazení, které náhle zvadnou. nepomáhá ani dezinfekce půdy při přesazování (Magnicur energy). Dříve Previcur.

                     
m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5584) - 167.53 (?), 21.7.2024 6:47

Dobrý den. Zkuste pod rostliny rozhodit pár modrých metaldehydových granulí proti slimákům a druhý den asi uvidíte "uslintaný" výsledek.

M.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Homelite xl 91318.9.2024
Homelite xl 91315.9.2024
Kouří do místnosti12.9.2024
Kompresor - identifikácia9.9.2024
ČOV Herva8.9.2024
ČOV Herva8.9.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika