Rajčata 2024

MilosK - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (208) - 158.138 (?)
19.7.2024 20:40
Ano, plíseň jak vyšitá. Také mám ridomil, ale mám z něj obavu, tedy jsem ho dal bráchovi na brambory, ta kontaktní látka se do hlíz nedostane, narozdíl od rajčat. Brambory mám také chycené, lehce. Mám jen pár na kompostu, jinde není místo. Asi je už zkikviduju, než se plíseň přenese na rajčata.
Brambory
Brambory
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 214.246 (?), 17.7.2024 19:52

Dneska jsem namíchal 2litry vody a přidal 4 ml cabrio duo. Poprvé jsem postrikal proti plísní asi 50 rostlin rajcat venku. OL 3 dny. Ani za týden tam nic nedozraje, něco mi napovídalo udělej to. 

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 17.7.2024 21:25

Ještě bych dodal, že vysévat rajčata v dubnu nebude to pravé ořechové, i když se na sáčkách uvádí výsev III-IV. Aby mně v polovině července vybarvilo teprve pár prvních Gardenberry, to není žádná sláva. Přijde plíseň bramboru a sklidím minimum.

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6577) - 9.142 (?), 18.7.2024 8:55

Odpusťe post nmimo téma. Divím, se, že vy takovej rajčatovej výzkumník zvažujete popis na pytlíku. A už přece roky zkušeností musíte vědět jak hje průběh vegetace. Nehledě k tomu, že v těch speciálních zařízeních pěstuejete rajčata od prosince.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 18.7.2024 12:12

To bude asi nějaký omyl, pane PP. Nejsem ani výzkumník, ani nepěstuju rajčata ve speciálních zařízeních od prosince. Prostě se mně do toho výsevu nechtělo a důsledkem je opožděné zrání plodů, to je celé.

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6577) - 9.142 (?), 18.7.2024 19:46

Omluva, měl jsem nějaký zatmění. Smazat už to nemůžu.

host - 214.246 (?), 18.7.2024 20:16

Tak ono je vždycky něco za něco. U nás to limituje datum asi 13 května. Ven dáváme rajcata po zmrzlych. To před tím začíná na okně někdy v březnu. Soused to jede nakoupit 1. máje, všechno vysadí ven včetně celeru, pak to obaluje igelitem, dává na to kyble no tragédie. Jestli celer vykvete protože nastydne se neptam. Je hodně lidi co si sadbu kupuji.Kdyz si koupí někde sazenice které už kvetou, tak má asi plody dříve venku zralé.My to 3x presazujem a máme to všechno v pařníku který je limitovaný výškou. Každou noc to zakryvame polystyr.rohoží. Začátkem května, kdy už rajcata lezou do skla, je přestehujeme do skleníku.Tam jsou do zmrzlých a hlídá je topné télísko s termostatem. Jak klesne teplota pod 7 st. zapne. Mimo nějakých pár kousků spíše těch míní ještě nesklizime. Ve skleníku ano. Až to začne všechno zrát a nepřijde nějaká pohroma, tak stim budu jezdit snad do trhu. Jinak nevím. Je to koníček. 

host - 143.150 (?), 19.7.2024 7:43

Není to výsevem, taky jsem vyséval začátkem března a začátkem května sadil celkem velké sazenice. Letos to je nějaké divné obecně, všem tady z okolí, a to tu není nijak chladno, právě naopak, začínají zrát rajčata až teď.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 19.7.2024 16:12

Ráno jsem ostříhal nějaké listy, ale vyfotil jsem je až nyní. Zřejmě je to plíseň bramboru. Co jsem předtím psal o Didymella lycopersici (rakovina rajčat) není tak docela pravda. Skvrna na stonku se prožírá dovnitř až dojde k zvadnutí celé rostliny. To konečně rozhodlo o likvidaci starého osiva Goldkrone. Čím budu stříkat, nevím. Nejraději mám Ortivu, protože nebarví a nepáchne. Zásoby Ridomilu Gold jsem si sice udělal, ale nemám k němu důvěru, právě z důvodů, které jsem napsal. Zajímalo by mě, jestli by ho použil Kuky.

plíseň bramboru?
plíseň bramboru?
plíseň bramboru?
plíseň bramboru?

MilosK - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (208) - 158.138 (?), 19.7.2024 20:40
Ano, plíseň jak vyšitá. Také mám ridomil, ale mám z něj obavu, tedy jsem ho dal bráchovi na brambory, ta kontaktní látka se do hlíz nedostane, narozdíl od rajčat. Brambory mám také chycené, lehce. Mám jen pár na kompostu, jinde není místo. Asi je už zkikviduju, než se plíseň přenese na rajčata.
Brambory
Brambory

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4549) - 2.164 (?), 19.7.2024 21:47
Ridomil bych z nouze použil, i když zrovna mancozeb už moc nemusím. Mimochodem lze dobře smýt octovou vodou, taktéž měďnaté postřiky. Letos řádí kromě plísně bramboru i alternáriové skvrnitosti. Na bramborách i rajčatech. Problém je v tom, že na ně novější přípravky proti plísni nefungují. Fungoval právě ten mancozeb, který už není. Ortiva je už taky za zenitem, Cabrio Duo končí, Finito do brambor na alternarii nepůsobí. Objevil jsem Lieto. U nás je jen do brambor, ale jinde má registraci i do rajčat a révy. Má ho Nexles. Je i na alternarii. Hlavně je třeba se k postřiku odhodlat, ne?! Pak nebědovat a příští rok se na to vykašlat... Mimochodem, plíseň bramboru na bramborách se nemusí přenést na rajčata. Bývá to jiná rasa.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu9.11.2024
Kolikovaci pripravek8.11.2024
Kolíkovaní nábytkových desek8.11.2024
Téměř 37 % Čechů kvůli cenám energií snižuje teplotu v domácnosti. 11 % z nich dokonce o 3 až 4 stup3.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika