Rajčata 2023
|
|
|
|
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3046) - 208.138 (?), 9.7.2023 23:00
Jedná se o fyziologickou poruchu v příjmu vápníku, obecně známou jako suchá hniloba. A i když vápníkem přihnojujete, nemusí to problém vyřešit, protože většinou je hlavní příčina ve vysoké teplotě půdy v kontejnerech, takže kořeny postupně ztrácejí schopnost přijímat živiny, především vápník.
Takže první krok, který vidím jako nezbytný, je odstínit či jinak ochladit kontejnery (na teploty kolem 30°C). Bílá barva je sice vhodná na odrážení, ale nemusí být dostačující. Pak postřik vápenatým prostředkem na list. Při těchto vedrech opakovaný. Ale poškozené plody lze nechat dozrát a pak jíst, ale ne ty, na jejichž poškození se objevila plíseň (častý jev, ale ve vedrech spíš potlačený). Měl jsem kdysi podobný problém, ale od té doby, co kontejnery - černé! - zastiňuji, objevuje se jen sporadicky. Poškození plodů ale nelze nijak vrátit. Vaše kroky budou jen prevence pro plody právě se tvořící.
Milan HP
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 62.22 (?), 10.7.2023 11:28
Není to tak jeddnoduché jak tady píšeš.
Vladimír
|
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3046) - 208.138 (?), 10.7.2023 16:57
Tobě se to zdá jednoduché? Mně rozhodně ne, protože za každým tím krokem se skrývá ještě kýbl otazníků a možností. To, co jsem napsal, je jen nástin situace. Stálo by to za obšírnější článek. Ale na ten nemám čas, chuť a nakonec ani erudici.
Milan
|
|
 |
|
 |
 |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3341) - 60.149 (?), 12.7.2023 14:10
Pro letošek jsem omezil sortiment pěstované zeleniny. Hrách už mám sklizený, rajčata jsou ve skvělé formě stejně tak jako Hokaida a cukety, před čtrnácti dny jsem ještě vysel okurky nakladačky a salátovky. Zatím se mně ty bouřky a kroupy vyhýbají, doufám, že i nadále budu mít štěstí. Nějak jsem si zvykl jezdit na zahradu každý den a vždycky tam něco udělat. Je to pro mne relax, lepší než celý den sedět doma nebo bez cíle bloudit po sídlišti.
Ovoce nemám žádné, třešně, meruňky a broskve pomrzly, ani jablka nemám žádné. Ale ta jablka budu mít na zahradě u tchyně, jsou tam čtyři stromy plné nasazených plodů. Zahrada i dům je momentálně opuštěný, tchýně je po operaci krčku v domově pro nepohyblivé pacienty (má 98 let) a my se staráme, aby to celé nepřišlo v niveč. Zatím se mně podařilo snížit zálohy na plyn ze šesti na tři tisíce a doufám, že se nám to celé podaří prodat do zimy.
Vladimír
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 59.114 (?), 12.7.2023 14:31
"před čtrnácti dny jsem ještě vysel okurky nakladačky a salátovky"
Není to už pozdě?
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 60.149 (?), 12.7.2023 19:38
To nevím. Ale mám tam takový kousek pozemku plný pýru a tak ho chci na podzim osít trávou. Pomalu ho ryji a pýr vybírám. Je to problém, protože koleno mne strašně bolí. Když mám zrytou plochu cca 1,2 x 5 m, tak na to dám černou folii a něco tam vysadím. Jen pro představu, jsem schopen udělat jen dvacet až třicet rýčů za den. Tento týden budu mít další záhon 1,2 x 5 m. Zatím nevím co tam dám.
Vladimír
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 216.53 (?), 12.7.2023 18:57
Děkuji za odpověď, pane Milane, souhlasím s tím, co jste napsal - problém bude v teplotě půdy, teď už to také tak vidím.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 60.149 (?), 12.7.2023 20:24
Jedna fotka tyčkových rajčat- vpředu jsou španělské bifteky.
Vladimí
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 60.149 (?), 12.7.2023 22:03
Před dvěma hodinami jsem tady přidal fotku a zatím ten příspěvek není uveden v nových příspěvcích. Tímto chci na to upozornit.
Vladimír
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|