Rajčata 2023

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2882) - 208.138 (?)
17.3.2023 11:28

Ahoj Vladimíre. Mám také od včerejška vyseto všechno z druhé várky, té do nížin. Letos později než loni, mám takové tušení, že letos půjdou ven později. A zrovna teď se chystám sklidit 5 svých Bejbino. Jsem zvědavý, jak kyselá budou, když jsou pěstovaná za oknem.

Měj se.

Milan

Bejbino 1 dnes
Bejbino 1 dnes
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 28.103 (?), 17.3.2023 10:12

Na mě je Bejbino moc kyselé resp. nechával jsem ho přezrát aby bylo sladké.  Snad vám bude šmakovat =)

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 9.142 (?), 17.3.2023 11:19

Mám Bejbino v oblibě. Jednak kvůli velikosti, není zbytečně obrovské ani malé. A hlavně má velice malého bubáka, takže při některém zpracování se ani nemusí vyřezávat. Pokud jde o chuť, vidím, tedy chutnám ji jako klasicky rajčatovou a vyhovuje mi, nějakou třeskutou sladkost neočekávám.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 17.3.2023 18:30

Souhlas s Pepém. Bejbino mám taky v oblibě a přesně pro ty vlastnosti, které Pepé uvádí. Na třeskutou sladkost mám Sweet Milion, nebo Rubinku. 

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2882) - 208.138 (?), 17.3.2023 11:28

Ahoj Vladimíre. Mám také od včerejška vyseto všechno z druhé várky, té do nížin. Letos později než loni, mám takové tušení, že letos půjdou ven později. A zrovna teď se chystám sklidit 5 svých Bejbino. Jsem zvědavý, jak kyselá budou, když jsou pěstovaná za oknem.

Měj se.

Milan

Bejbino 1 dnes
Bejbino 1 dnes

host - 60.99 (?), 17.3.2023 18:33

Při pěstování Bejbina je třeba si uvědomit skutečnost, kterou šlechtitel (SEMO) uvedl při uvádění této odrůdy do pěstování. Tato odrůda je uváděna jako MSL (medium shelf life)  to je skladovatelná po středně dlouhou dobu, kdy někde doma na polici dozraje a získá velmi dobrou chuť. Je to genetická záležitost stejně jako u odrůd LSL, které vydrží ještě daleko déle (chybí jim dva důležité geny pro dozrávání), ale tyto nikdy nezískají tu správnou chuť- známe je ze supermarketů. Takže u odrůd MLS je jen jeden problém, poznat kdy už je to rajkče opravdu zralé a ne jen červené. Bejbino mně vždy chutnalo.

vladimír

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2882) - 208.138 (?), 17.3.2023 19:10

Tak hlásím výsledky ochutnávky: 2 nejvyzrálejší 6 (z 10). I relativně sladká. Ty menší 3 mají tak za 4, protože opravdu byla kyselá. Příště je nechám tedy víc vyzrát. Ale ve srovnání s těmi, co mi dozrávaly doma přes zimu, pochoutka. Mnohem rajčatovější. Čerstvé rajče je čerstvé rajče. 5 kousků celkem vážilo 66 g. Předpokládám, že až budou na balkónech, dostanou se chuťově někam mezi 8 a 9. Dokonce jsem uvažoval dosít si nějaké pro zahradu, ale pak jsem to zavrhl: už mám i tak přebytek sazenic.

Milan

host - 216.121 (?), 21.3.2023 6:26

No nevím, Honey Moon jsem měla asi tak čtyři roky nazpátek a nepřišlo mi, že by to byla proti plísni odolná odrůda.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2882) - 208.138 (?), 21.3.2023 22:19

Upřesněte prosím, jaké plísni? Ze zkušenosti vím, že PhR, tedy plísni bramborové odolné odrůdy, nejsou nutně naprosto odolné proti třeba Alternarii, Septorii či Borytridě (seznam není zdaleka úplný).

Vzhledem k tomu, že jsem Honey Moon pěstoval loni poprvé a Phythophtora se mi na zahradě neobjevila, nemůžu ani potvrdít, že je skutečně odolná plísni bramborové. Je jako PhR deklarovaná. Zatím se všechny takto deklarované odrůdy v minulosti prokázaly jako nejméně ze 70% skutečně odolné.

Jen bych tu odolnost asi měl uvést na pravou míru. Je omylem si myslet, že PB se na rostlinách vůbec neobjeví. Pokud je nápor silný, objeví se na listech i stoncích. Tato rajčata ale mají schopnost zasažená místa zapouzdřit a ta se nešíří rostlinou dál do plodů, tak, jak je tomu u neodolných odrůd. Jenže ani to neznamená, že některé plody nebudou postižené. Ty, do kterých ve stádiu květu a možná i po odkvětu, vnikla spóra plísně přímo, nemají šanci zůstat zdravé.

A ještě: v roce 21, kdy moje neodolné odrůdy odešly už na konci července a začátku srpna, jsem nechal odolné odrůdy (Honey Moon ale mezi nimi nebyl) dojít do extrému. Neotrhával jsem ani viditelně napadené části. Ty rostliny vypadaly příšerně, přesto měly zdravé plody (odhadem nejméně 70%) až do zámrazu. Těsně před ním (21.10.) jsem je ještě zelené otrhal a uložil v místnosti. Tam dozrávaly ve většině úspěšně až do ledna. Pak mi tam v chalupě bohužel zmrzly. Chci tím říct, že ani když se plíseň na odolných odrůdách projeví silně, nepanikařte. Nelze je totiž posuzovat stejně jako odrůdy, které PhR nejsou. Přikládám foto, na kterém je vidět stupeň postižení, ale také zdravá rajčata. Ne, ta odolnost není absolutní.

Milan HP

Poslední rozloučení s odolnými - 21.10.21
Poslední rozloučení s odolnými - 21.10.21

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2882) - 208.138 (?), 22.3.2023 9:30

Pro pana 81.144.

Raději odpovádám tady. Já něco na pěstování mám tady dole na balkónech. Samo domo konstrukce, říkám tomu balkonovníky. V průměru je tady tak o 3 - 4 stupně tepleji a vlastně tam teď někdy začnu vyhazovat ta svoje domácí monstra, co už plodí. Také jsem stále přítomen, abych to zavřel či otevřel. Takže mám rajčata i papriky už na jaře.

Milan HP

host - 60.99 (?), 28.3.2023 21:04

Mám za oknem nějaké sazenice keříčkových rajčat, které dám někdy koncem příštího týdne do pařeniště. Jen ta pařeniště budu muset ještě dát do pořádku.

Vladimír

Sazenice
Sazenice
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky >