Rajčata 2023
|
|
|
|
|
|
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (2879) - 208.138 (?) 2.3.2023 9:05
Za předpokladu, že ten skleník bude uchlazen pod dlouhodobých 30°C, což je u komerčních skleníků docela fuška, povedou si slušně. Polní rajčata by nemusela dobře snášet vyšší teploty.
Milan HP
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 81.144 (?), 2.3.2023 13:55
Tak nevím jestli je tam dám, protože na slunci je na zahradě taky přes 30. Skleník můžu sastínit, ale na teploty to nemá zase takový vliv. Bohužel když jakýkoli skleník rozeberete, je náchylný proti větru, když se vám dostane až pod střechu.
|
|
|
|
|
|
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (2879) - 208.138 (?), 2.3.2023 18:25
Právě. U většiny komerčních či klasických samo-domo skleníků to nelze ani rozebrat, a když, tak je to velice náročné. Pamatuju, jak chlapi v minulém století řešili skleníky: nikdo se moc nezabýval přebytkem tepla, ale pouze jeho nedostatkem. Samozřejmě na větrání nezapomínali, ale to se dnes ukazuje jako hodně nedostatečné. Problém s vysokými teplotami je dvojí: při vysoké teplotě půdy přestávají kořeny být schopné přijímat živiny, jako první vápník (suchá hniloba). A také dochází k potížím s opylením: nad určitou teplotou vzduchu se pyl stává "neplodným". Pokud si dobře vzpomínám, u půdy je to 32 - 33°C a u vzduchu 36 - 37°C.
Mám za to, že pokud byste je chtěl trochu urychlit, lepší šance bude s netkankou na nějakém tunelu. Ta je prodyšná, ale přesto udržuje uvnitř vyšší teplotu. No a v případě vlny veder ji lze snadno úplně odstranit.
Sranda bude, pokud navzdory všem předpovědím bude relativně studený rok. Není to vyloučené.
Milan HP
|
|
|
|
|
|
|
host - 81.144 (?), 2.3.2023 19:09
Já nemám "skleník" úplně uzavřen. Konstrukce foliovníku je vyztužená a jsou na ni položené pásy odpadového leksanu z výroby o délce 6 m a šířce nevím nyní přesně něco kolem 25 cm. Není to zalištované takže mezi každým spojem protahuje i když jsou přeložené pláty přes sebe aby dovnitř netekla deštová voda. Když to začne za velkých pařáků pnout, proskočil by těma dírama jelen. A ještě u země mám z obou stran možnost u spodu z každé strany jeden ten pásek úplně dát pryč plus okno a dveře. Můj skeník jestli se mu tak dá říkat rozhodně není udušený a proto musím v případě přímrazků uvnitř řešit netkanou plus ještě třeba přitápět, ale už to mám celkem vychytaný. Jen doufám, že se zase neobjeví plísen šedá.
|
|
|
|
|
|
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (2879) - 208.138 (?), 2.3.2023 21:00
Tak tam asi dejte jedno či dvě na zkoušku. Když se zadaří, budou dřív, když by ne, určitě to přežijí, jen třeba jich nebude tolik. A kdyby bylo chladněji, než se čeká, máte pojistku. Takové obutá, neobutá, oblečená neoblečená. A ještě mne napadlo, že by se mohla dát do velkých kontejnerů s velkými dírami na dně a v případě, že by neprospívala, by se dala (s obtížemi, pravda) vynést. Pak se dají kamkoliv, kořínky děrami prorostou do země a nemusela by strádat.
Pěstuju takhle ty své domácí. 7,5l kontejner jim stačí do chvíle, kdy je vynesu, obvykle v dubnu, na balkón a vložím do jiného, 12l kontejneru, do 3/4 naplněného směsí.
Milan HP
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 81.144 (?), 9.3.2023 19:40
Mám 11 pěkných rozesazených sazeniček Sláva Porýní a podařilo se mi zachránit 1 Spencer. K tomu 40 kedluben dvorana ve velkém truhlíku a zkouším klíčivost vlastních semen salátovek, které bych dal případně do větších květináčů a pak přenesl do skleníku.
|
|
|
|
|
|
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (2879) - 208.138 (?), 9.3.2023 23:45
A to všechno půjde do skleníku? Jak je veliký?
Milan HP
|
|
|
|
|
|
|
host - 81.144 (?), 10.3.2023 7:12
|
|
|