Upřesněte prosím, jaké plísni? Ze zkušenosti vím, že PhR, tedy plísni bramborové odolné odrůdy, nejsou nutně naprosto odolné proti třeba Alternarii, Septorii či Borytridě (seznam není zdaleka úplný).
Vzhledem k tomu, že jsem Honey Moon pěstoval loni poprvé a Phythophtora se mi na zahradě neobjevila, nemůžu ani potvrdít, že je skutečně odolná plísni bramborové. Je jako PhR deklarovaná. Zatím se všechny takto deklarované odrůdy v minulosti prokázaly jako nejméně ze 70% skutečně odolné.
Jen bych tu odolnost asi měl uvést na pravou míru. Je omylem si myslet, že PB se na rostlinách vůbec neobjeví. Pokud je nápor silný, objeví se na listech i stoncích. Tato rajčata ale mají schopnost zasažená místa zapouzdřit a ta se nešíří rostlinou dál do plodů, tak, jak je tomu u neodolných odrůd. Jenže ani to neznamená, že některé plody nebudou postižené. Ty, do kterých ve stádiu květu a možná i po odkvětu, vnikla spóra plísně přímo, nemají šanci zůstat zdravé.
A ještě: v roce 21, kdy moje neodolné odrůdy odešly už na konci července a začátku srpna, jsem nechal odolné odrůdy (Honey Moon ale mezi nimi nebyl) dojít do extrému. Neotrhával jsem ani viditelně napadené části. Ty rostliny vypadaly příšerně, přesto měly zdravé plody (odhadem nejméně 70%) až do zámrazu. Těsně před ním (21.10.) jsem je ještě zelené otrhal a uložil v místnosti. Tam dozrávaly ve většině úspěšně až do ledna. Pak mi tam v chalupě bohužel zmrzly. Chci tím říct, že ani když se plíseň na odolných odrůdách projeví silně, nepanikařte. Nelze je totiž posuzovat stejně jako odrůdy, které PhR nejsou. Přikládám foto, na kterém je vidět stupeň postižení, ale také zdravá rajčata. Ne, ta odolnost není absolutní.
Milan HP