Tak už to konečně jede naplno, ten náš zavařovací stroj. Ale s paprikami se to váhání vyplatilo: zavařujeme je už v botanické zralosti či blízko ní. A jsou výborné. Ale je tu problém: rajčata nelze zavařit ve vlastní šťávě, protože jí mají minimum. Jiné roky nám šťáva ještě zbývala, ale letos ji nemají ani Startky. Chuťově jsou opět na 10, ale vody v nich je jen malinko a stejně tak ostatní odrůdy. Lít do nich vodu nehodlám, zkusím to "na sucho", ale z toho mi vychází, že sterilizace bude muset trvat déle než těch 20 minut, aby se prohřály a nezkazily.
Mám to rozdělené: bifteky jdou do protlaku, standardní rajčata do leča a polotovaru na omáčky a cherry na sušení. Jenže mám obavy, že to všechno bude příliš sladké - všechny odrůdy, s výjimkou Koralika, mají letos vysoký obsah cukru a méně kyselin. Ale říkám si, že okyselit to při vaření není zas až takový problém.
Milan HP