Na rozdíl od semínek paprik, semínka rajčat dokážou zůstat životaschopná docela dlouho. Uvádí se, myslím, 8 let, ale vím o oživení desítky let starých semínek. Potřebují na to ale mnohem víc času i tepla. A možná pomůže déledobější namočení do dešťové vody před výsevem. Někdo radí i přidání okysličovadla (peroxid vodíku či jen mírně růžový roztok hypermanganu). Mně to zvýšilo klíčivost na přes 90%, ale u semínek jen do 2 let starých. I tak jsem ale od okysličovadla upustil, protože se mi zdá, že dešťová voda + teplo (25 - 27°C) zastanou tu samou službu. A jak vystrčí první zelenou část, potřebují světlo.
No, já taky musel zaštípnout vrcholy dvou svých Startek za čtvrtým vijanem. Nevejdou se už do okna. Ale předtím jsem je nechal rozdvojit a ty vedlejší fazochy také kvetou. Jenže já jim svítím LEDkami tak 12 - 13 hodin denně. Systém pokus - omyl mi jasně řekl, že denní světlo přes zimu opravdu nestačí. A letos mi také došlo, že aby brzo kvetly a vytvářely plody, potřebují dostatek draslíku. V Cereritu ho není dost. V Kristalonu zdravé rajče (NPK složka) ale ano. A N/Ca složka vůbec není pro začátek až do kvetení nutná, spíš vede k rychlejšímu růstu a tím vytahování se.
Milan HP