Rajčata 2022 I
|
|
|
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (2882) - 208.138 (?) 16.2.2023 21:30
Na rozdíl od semínek paprik, semínka rajčat dokážou zůstat životaschopná docela dlouho. Uvádí se, myslím, 8 let, ale vím o oživení desítky let starých semínek. Potřebují na to ale mnohem víc času i tepla. A možná pomůže déledobější namočení do dešťové vody před výsevem. Někdo radí i přidání okysličovadla (peroxid vodíku či jen mírně růžový roztok hypermanganu). Mně to zvýšilo klíčivost na přes 90%, ale u semínek jen do 2 let starých. I tak jsem ale od okysličovadla upustil, protože se mi zdá, že dešťová voda + teplo (25 - 27°C) zastanou tu samou službu. A jak vystrčí první zelenou část, potřebují světlo.
No, já taky musel zaštípnout vrcholy dvou svých Startek za čtvrtým vijanem. Nevejdou se už do okna. Ale předtím jsem je nechal rozdvojit a ty vedlejší fazochy také kvetou. Jenže já jim svítím LEDkami tak 12 - 13 hodin denně. Systém pokus - omyl mi jasně řekl, že denní světlo přes zimu opravdu nestačí. A letos mi také došlo, že aby brzo kvetly a vytvářely plody, potřebují dostatek draslíku. V Cereritu ho není dost. V Kristalonu zdravé rajče (NPK složka) ale ano. A N/Ca složka vůbec není pro začátek až do kvetení nutná, spíš vede k rychlejšímu růstu a tím vytahování se.
Milan HP
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 81.144 (?), 16.2.2023 20:05
Moje zastřižená rajčata pro pěstování za oknem se začala znovu vytahovat, ještě jsem je znovu zkrátil a to byl jejich konec. :-D Nyní mám místo nich v truhlíku řízky angreštu z korunky kterou ulomila naše kráva. Chtěl jsem letos pěstovat venku Orkádo F1, semena ale nechtějí klíčit protože jsou pár let prošlá. Ještě jim dám chvilku a pak asi zkusím jestli vyleze něco ze Sláva Porýní, když ne další sáček z osivem půjde do koše.
|
|
|
|
|
|
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (2882) - 208.138 (?), 16.2.2023 21:30
Na rozdíl od semínek paprik, semínka rajčat dokážou zůstat životaschopná docela dlouho. Uvádí se, myslím, 8 let, ale vím o oživení desítky let starých semínek. Potřebují na to ale mnohem víc času i tepla. A možná pomůže déledobější namočení do dešťové vody před výsevem. Někdo radí i přidání okysličovadla (peroxid vodíku či jen mírně růžový roztok hypermanganu). Mně to zvýšilo klíčivost na přes 90%, ale u semínek jen do 2 let starých. I tak jsem ale od okysličovadla upustil, protože se mi zdá, že dešťová voda + teplo (25 - 27°C) zastanou tu samou službu. A jak vystrčí první zelenou část, potřebují světlo.
No, já taky musel zaštípnout vrcholy dvou svých Startek za čtvrtým vijanem. Nevejdou se už do okna. Ale předtím jsem je nechal rozdvojit a ty vedlejší fazochy také kvetou. Jenže já jim svítím LEDkami tak 12 - 13 hodin denně. Systém pokus - omyl mi jasně řekl, že denní světlo přes zimu opravdu nestačí. A letos mi také došlo, že aby brzo kvetly a vytvářely plody, potřebují dostatek draslíku. V Cereritu ho není dost. V Kristalonu zdravé rajče (NPK složka) ale ano. A N/Ca složka vůbec není pro začátek až do kvetení nutná, spíš vede k rychlejšímu růstu a tím vytahování se.
Milan HP
|
|
|
|
|
|
|
host - 81.144 (?), 17.2.2023 7:35
Orkádo F1 Bal: 08.01 Exp: 12.2003. Tam asi moc velká šance není... Děkuji za návod.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 81.144 (?), 17.2.2023 11:06
Balení původně mělo obsahovat 50 semen. Zůstalo jich tam ale už jen 15. Byla skladována v tom původním již otevřeném obalu umístěném v tom větším sáčku s obrázkem a informacemi. Ustřižená strana přehnutá u obou. Teplota skladování kolem 20C.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 81.144 (?), 17.2.2023 16:09
Dám jim ještě týden a pak poletí, nemám tolik místa u oken, abych mohl trpělivě čakat. ;-) Asi ta stará semena všechna vyházím a nebudu se s tím patlat. I když z roku 2016 by určitě něco vylezlo.
|
|
|
|
|
|
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (2882) - 208.138 (?), 17.2.2023 19:43
Ale mohl jste přispět vědě.
Místo je vždycky problém. Řeším to každý rok. A starší semínka rajčat ani nezkouším. Stačí mi trable s paprikami, nově zakoupenými.
Milan HP
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|