Rajčata 2022 I
|
|
|
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (2882) - 208.138 (?) 15.8.2022 22:11
Tak už to konečně jede naplno, ten náš zavařovací stroj. Ale s paprikami se to váhání vyplatilo: zavařujeme je už v botanické zralosti či blízko ní. A jsou výborné. Ale je tu problém: rajčata nelze zavařit ve vlastní šťávě, protože jí mají minimum. Jiné roky nám šťáva ještě zbývala, ale letos ji nemají ani Startky. Chuťově jsou opět na 10, ale vody v nich je jen malinko a stejně tak ostatní odrůdy. Lít do nich vodu nehodlám, zkusím to "na sucho", ale z toho mi vychází, že sterilizace bude muset trvat déle než těch 20 minut, aby se prohřály a nezkazily.
Mám to rozdělené: bifteky jdou do protlaku, standardní rajčata do leča a polotovaru na omáčky a cherry na sušení. Jenže mám obavy, že to všechno bude příliš sladké - všechny odrůdy, s výjimkou Koralika, mají letos vysoký obsah cukru a méně kyselin. Ale říkám si, že okyselit to při vaření není zas až takový problém.
Milan HP
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (2882) - 208.138 (?), 13.8.2022 23:17
Myslíte zavařené lečo, předpokládám. To mne ještě čeká. Zatím se bifteky - tedy první várka - ocitly v protlaku. Ale tenhle týden už to musí nastat: rajčat i paprik je přehršel.
Defekt s K (draslík - hnědé okraje listů) či s Ca (vápník, zhnědlé většinou špičky plodů)? Podle "odkrojím", soudím, že to druhé. A tam si myslím, že ani postřik na list v těchto vedrech nic moc nevylepší. Takže nehnojit je asi okay. Také jsem se rozhodl už jim nedodávat živiny: dojedou přirozeným cyklem. Hnojím jen řízky, které mají za úkol dodat zelená rajčata před zámrazem, která by pak měla dozrát (pokud je nenechám zmrznout jako letos v zimě) v interiéru. Ale papriky ještě hnojím: letos je naděje, že porostou docela dlouho.
Milan HP
|
|
|
|
|
|
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (2882) - 208.138 (?), 15.8.2022 22:11
Tak už to konečně jede naplno, ten náš zavařovací stroj. Ale s paprikami se to váhání vyplatilo: zavařujeme je už v botanické zralosti či blízko ní. A jsou výborné. Ale je tu problém: rajčata nelze zavařit ve vlastní šťávě, protože jí mají minimum. Jiné roky nám šťáva ještě zbývala, ale letos ji nemají ani Startky. Chuťově jsou opět na 10, ale vody v nich je jen malinko a stejně tak ostatní odrůdy. Lít do nich vodu nehodlám, zkusím to "na sucho", ale z toho mi vychází, že sterilizace bude muset trvat déle než těch 20 minut, aby se prohřály a nezkazily.
Mám to rozdělené: bifteky jdou do protlaku, standardní rajčata do leča a polotovaru na omáčky a cherry na sušení. Jenže mám obavy, že to všechno bude příliš sladké - všechny odrůdy, s výjimkou Koralika, mají letos vysoký obsah cukru a méně kyselin. Ale říkám si, že okyselit to při vaření není zas až takový problém.
Milan HP
|
|
|
|
|
|
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3299) - 61.102 (?), 16.8.2022 8:03
KUKLA´S PORTUGUESE HEART
Vladimír
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3299) - 61.102 (?), 17.8.2022 19:53
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3299) - 61.102 (?), 22.8.2022 11:43
Od roku 2014 pravidelně pěstuji španělská rajčata. Na mé zahradě se jim opravdu daří, jsou masitá, velká a moc mně chutnají. Letošní léto rajčatům přálo, jen jsem nebyl schopen nasrřádat nějaká semena. První květy jsem nestihl zasáčkovat a později v červenci a srpnu byly takové extrémní teploty, že všechny květy (i přes zastínění) uvadly.
Vladimír
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kulinar - (13) - 168.116 (?), 22.8.2022 17:26
Letos jsem dostal několik sazenic rajčat San Marzano, tak jsem měl možnost posoudit možnosti pěstování této známé italské odrůdy. Rostlinám se dosud dařilo na slunném místě i na záhoně, kde je slunce méně. Dosavadní úroda předčila očekávání. Chuť rajčat je jiná - více sladká a méně aromatická. Asi jedinou nevýhodou je, že zralé plody mají hodně měkký povrch a snadno se při manipulaci promáčknou.
|
|
|
|
|
|
|
host - 61.102 (?), 22.8.2022 18:11
Ta rajčata vypadají spíš jako San Marzano Gigante.
Vladimír
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|