Rajčata 2022 I



Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2882) - 208.138 (?)
13.8.2022 23:17

Myslíte zavařené lečo, předpokládám. To mne ještě čeká. Zatím se bifteky - tedy první várka - ocitly v protlaku. Ale tenhle týden už to musí nastat: rajčat i paprik je přehršel.

Defekt s K (draslík - hnědé okraje listů) či s Ca (vápník, zhnědlé většinou špičky plodů)? Podle "odkrojím", soudím, že to druhé. A tam si myslím, že ani postřik na list v těchto vedrech nic moc nevylepší. Takže nehnojit je asi okay. Také jsem se rozhodl už jim nedodávat živiny: dojedou přirozeným cyklem. Hnojím jen řízky, které mají za úkol dodat zelená rajčata před zámrazem, která by pak měla dozrát (pokud je nenechám zmrznout jako letos v zimě) v interiéru. Ale papriky ještě hnojím: letos je naděje, že porostou docela dlouho.

Milan HP

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
      
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2882) - 208.138 (?), 13.8.2022 23:17

Myslíte zavařené lečo, předpokládám. To mne ještě čeká. Zatím se bifteky - tedy první várka - ocitly v protlaku. Ale tenhle týden už to musí nastat: rajčat i paprik je přehršel.

Defekt s K (draslík - hnědé okraje listů) či s Ca (vápník, zhnědlé většinou špičky plodů)? Podle "odkrojím", soudím, že to druhé. A tam si myslím, že ani postřik na list v těchto vedrech nic moc nevylepší. Takže nehnojit je asi okay. Také jsem se rozhodl už jim nedodávat živiny: dojedou přirozeným cyklem. Hnojím jen řízky, které mají za úkol dodat zelená rajčata před zámrazem, která by pak měla dozrát (pokud je nenechám zmrznout jako letos v zimě) v interiéru. Ale papriky ještě hnojím: letos je naděje, že porostou docela dlouho.

Milan HP

         
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2882) - 208.138 (?), 15.8.2022 22:11

Tak už to konečně jede naplno, ten náš zavařovací stroj. Ale s paprikami se to váhání vyplatilo: zavařujeme je už v botanické zralosti či blízko ní. A jsou výborné. Ale je tu problém: rajčata nelze zavařit ve vlastní šťávě, protože jí mají minimum. Jiné roky nám šťáva ještě zbývala, ale letos ji nemají ani Startky. Chuťově jsou opět na 10, ale vody v nich je jen malinko a stejně tak ostatní odrůdy. Lít do nich vodu nehodlám, zkusím to "na sucho", ale z toho mi vychází, že sterilizace bude muset trvat déle než těch 20 minut, aby se prohřály a nezkazily.

Mám to rozdělené: bifteky jdou do protlaku, standardní rajčata do leča a polotovaru na omáčky a cherry na sušení. Jenže mám obavy, že to všechno bude příliš sladké - všechny odrůdy, s výjimkou Koralika, mají letos vysoký obsah cukru a méně kyselin. Ale říkám si, že okyselit to při vaření není zas až takový problém.

Milan HP

            
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3299) - 61.102 (?), 16.8.2022 8:03

KUKLA´S PORTUGUESE HEART

           Vladimír

Kukla´s Portuguese Heart
Kukla´s Portuguese Heart
            
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 9.142 (?), 16.8.2022 9:09

Rajčata dělám takto. Na dno sklenice špetku soli, lístek bazalky a kroužalku cibule. Rajčata rozpůlím, do klínu vyříznu bubáka a sypu do sklenice, mačkám lžicí až vystoupne šťáva. Pokud je jí málo, nevadí. Steriluju běžným způsobem 20 minut. Ten rok do spotřeby bezpečně vydrží. Nekazí se víc, než běžné podobné výrobky.

               
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3299) - 61.102 (?), 17.8.2022 19:53

Amish Paste

           Vladimír

Amish Paste
Amish Paste
Amish Paste
Amish Paste
               
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2882) - 208.138 (?), 19.8.2022 18:21

Ano, můj postup je naprosto obdobný, jen koření nedávám, to nechávám na kuchařích. To, co jsem posledně napsal o nedostatku šťávy, bylo způsobeno tím, že je manželka vůbec nestlačovala. Doplnil jsem sklenice a hezky zmáčknul a rajčata se pěkně ponořila. Vzal jsem na to menší vodnatější rajčata: Start, Crimson Plum (Nagina), Crimson Cocktail a Ailsa Craig. Mountain Magiky je lépe spotřebovat za syrova. Letos mají všechna rajčata o dva stupně lepší chuť než loni.laugh

Milan HP

                  
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3299) - 61.102 (?), 22.8.2022 11:43

Od roku 2014 pravidelně pěstuji španělská rajčata. Na mé zahradě se jim opravdu daří, jsou masitá, velká a moc mně chutnají. Letošní léto rajčatům přálo, jen jsem nebyl schopen nasrřádat nějaká semena. První květy jsem nestihl zasáčkovat a později v červenci a srpnu byly takové extrémní teploty, že všechny květy (i přes zastínění) uvadly.

           Vladimír

Fresa
Fresa
Gigante Castilla
Gigante Castilla
Gallego
Gallego
Rosa de Ayerbe
Rosa de Ayerbe
Roteňo Andalucia
Roteňo Andalucia
Zamorano
Zamorano
Salobre
Salobre
Rosa de Huesca
Rosa de Huesca
                     
kulinar - (13) - 168.116 (?), 22.8.2022 17:26

Letos jsem dostal několik sazenic rajčat San Marzano, tak jsem měl možnost posoudit možnosti pěstování této známé italské odrůdy. Rostlinám se dosud dařilo na slunném místě i na záhoně, kde je slunce méně. Dosavadní úroda předčila očekávání. Chuť rajčat je jiná - více sladká a méně aromatická. Asi jedinou nevýhodou je, že zralé plody mají hodně měkký povrch a snadno se při manipulaci promáčknou.

San Marzano
San Marzano
                     
host - 61.102 (?), 22.8.2022 18:11

Ta rajčata vypadají spíš jako San Marzano Gigante.

           Vladimír

                     
walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1939) - 168.103 (?), 22.8.2022 19:28

mám je také, San Marzano Gigante 3. Jako giganty mi nepřipadají, ale plodí pěkně,  už 2. vijan neudržel váhu svých plodů a začal se odlamovat od stonku. Na poslední chvíli jsem ho musel podepřít, aby plody mohly standartně dozrát. Bohužel, stejně jako jiné novější odrůdy, je ve skleníku až extrémně nakažlivý černí rajčatovou(při porovnání s ostatními rajčaty). Walter

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika