Předpěstování ve skleníku - kdy začít
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 91.196 (?), 22.1.2025 13:30
|
|
|
|
|
|
|
|
|
walter. - Diamantový Zahrádkář (1998) - 168.103 (?), 22.1.2025 20:58
|
|
|
|
|
|
|
walter. - Diamantový Zahrádkář (1998) - 168.10 (?), 22.1.2025 14:39
Musím dát za pravdu panu PP. Ty nejdůležitější a roky osvědčené rady najdete v literatuře nebo v googlu. Přirozeně můžeme tady o sklenících taky diskutovat, nevím ale, zda se dobereme nějakých smysluplných závěrů. Každý od skleníku očekává něco jiného, každý najde pro výstavbu jiné místo, výrobců skleníků je také mnoho, i umístění v republice má na výstavbu vliv, taky jestli skleník stojí na rovině nebo ve svahu.Já jsem poměrně na jihu a zimní podmínky tu bývají přívětivější, než na vysočině nebo na severu země. Sám jsem se rozhodoval pro skleník a vybíral ho asi 10 let. Chtěl jsem co nejvíc muziky za málo peněz. Pořídil jsem co bylo ve slevě, to byl ze ZD Dolní Újezd, dnes ho nazývají Ekogarden KN a jako základy jsem použil betonové podhrabové plotové dílce postavené svisle a spojené k sobě navrchu 1mm nerez pásovinou přišroubovanou na hmoždinky. Kdysi před lety jsem to tu už popisoval a byl jsem označený za blba, který ničemu nerozumí a ještě uvidí, až se mu základ v mrazech zvedne a skleník mu popraská. Hmm, základ se nezvedl ani jindy, ani letos. Na časosběrných fotkách jsou ty podhrabové desky vidět, byl to rozměr, tuším, 200x30x7cm takže v zemi jsou asi 15cm. No raději už nechci nic doporučovat, jen píšu o svých zkušenostech.
|
|
|
|
|
|
|
walter. - Diamantový Zahrádkář (1998) - 168.10 (?), 22.1.2025 15:15
Takže základy mám z betonových plotovek výška 30cm, tloušťka 7cm, k nim je skleník přišroubovaný na hmoždinky. Konstrukce pozink. plech, okna helios, rozměr 2,5x4m, jak napadne 10cm sněhu, jdu ho preventivně ze střechy skleníku stáhnout. Po 20 letech provozu se taky místy začíná na konstrukci objevovat rez, ale zatím to neřeším. Uvnitř mám zeminu po celé ploše, každou zimu asi 10cm vrstvu vyvezu ven a navezu kompost a hnůj. Doprostřed položím prkna na procházení. Má to tu výhodu, že i pod nimi si rostliny svými kořínky najdou výživu. Přes léto nechávám skleník otevřený, při velkých vedrech natáhnu přes střechu netkanku. Přes zimu využívàm skleník jako krecht a ukládám v něm do hlíny kořenovou zeleninu a zelí i s kořenovým balem. Při déletrvajících mrazech přikryju vše uvnitř několika vrstvami netkanky nebo starého ložního prádla.V současnosti mám uvnitř ještě karotku a celer(na snímku).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 227.72 (?), 22.1.2025 15:36
23.3
|
|
|
|
|
|
|
host - 227.72 (?), 22.1.2025 15:40
Reďkovky kvarta a Vinara rastu dosť podobne..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|