Papriky - klíčivost semen

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.3 (?)
8.2.2013 12:16

Jinak semena byla zakoupena v sezone 010/011-prvním rokem klicila skvele, ale jiz druhym rokem dle odrudy to bylo 0-10% a to dle mě by nemelo byt

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Petra S. - (48) - 1.10 (?), 23.3.2015 9:33

Ahoj, vysela jsem nějaké papriky (cca dva až tři týdny to je), bohužel mi vyklíčily jedn dvě chili papričky, z ostatních paprik nic, semena jsou stará, bylo mi líto je vyhodit, asi už tedy nevyklíčí, můj dotaz zní - má to cenu ještě dnes vysévat, když je konec března? Díky

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.3 (?), 7.2.2013 8:51

asi ji dnes zavolám, aspoň bude mít paní zpětnou vazbu...

Reniii - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (621) - 146.37 (?), 7.2.2013 9:19

Já dala zatím jen po jednom kousku na pokus s řízkováním (zbytek dám v půlce února)...Hamík a Sonar v pohodě ale semínka Elisabete od pí. Teclové asi nic moc... už tam je páté a nic neleze sad. Takže se můžete klidně zmínit i o této paprice, je do 2014

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 133.163 (?), 7.2.2013 10:58

Od pí. Teclové Žluťásek (to je jedinná odrůda se kterou od ní počítám) ok, Sluníčko nic, vlastní semena ok, jen starší ze sklizně 2008 jsem po týdnu podséval. Z ruských nebo holandských semen klíčí jak co, vcelku jsem však s většinou spokojen. 

Zalíbily se mi tři odrůdy viz snímky a ty mají klíčivost 100%.

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.3 (?), 7.2.2013 11:01

řekl bych obecne, ze kvadraticke papriky jsou narocnejsi a urcite mene plodne, proto ty prozatim nepestuji

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 133.163 (?), 7.2.2013 11:13

Poslední dobou jdu hlavně po těch kvadratických, když mají teplíčko a sluníčko tak jsou v pohodě a rodí i celkem bohatě, samozřejmě že jsou ve skleníku nebo foliáku. Ani u nás na jihu jihu v posledních letech neriskuji neúrodu. U kvadratických a velkoplodých paprik vidím nevýhodu spíše v tom, že je nechávám vyzrávat a vybarvovat, a tím pádem se oddaluje doba sklizně. Do té doby to však vždy jistí něco rychlejšího.

Ještě k té klíčivosti. Jelikož pěstuji nějakých dvacet (= nějakých 20 kelímků s vlažnou vodou) odrůd  paprik tak jsem upustil od jejich namáčení a vysévám je přímo položením na vlhký substrát, vaničku zakryji sklem a umístím do vyhřívané bedýnky (15 W topná fiolie je super) a průběžně je mlžím. Zasypávám je vrstvičkou substrátu až když vidím že semena klíčí (díky Mr Bigg za inspiraci). Pokud do deseti dnů nevyklíčí tak je zasypu a dávám další várku semínek. Tady už by se pak dalo s namočením neklíčící odrůdy uvažovat. 

Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (883) - 141.32 (?), 7.2.2013 15:28

K výsevu paprik používám substrát sterilizovaný v papiňáku. Letos klíčivost poměrně dobrá. Vyklíčil i Polňásek s expirací 2009 ze 75%.Naopak špatně klíčí Jiřka od p. Teclové, vyklíčilo 8 semínek z 16. Jiřky mají silnou stěnu a jsou chutné.     J.

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.3 (?), 8.2.2013 11:17

tak od tedka uz nikdy vice papriky od Teclové, prý jakmile se sáček otevře tak v dalších letech se už klíčivost nepočítá (ta co je napsána na sáčku) - avšak jak to, že klíčí starší semena třeba od PCR nebo Pálivce, to už nechtěla slyšet, ani to radši nekomentovala, abych si kupoval větší balení (třeba na 3roky´tak jako to dělám u jiných paprik, tak to u nich zkátka nejde. Objednal jsem nakonec jinde.

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6619) - 14.199 (?), 8.2.2013 12:12

Nic nového pod sluncem, řekl bych. Záruku klíčivosti dá každý prodejce podle svých podmínek. Jak to probíhá v praxi nevím, ale domnívám se že takto. Šlechtitel má určitou zásobu semen různěho stáří. Aby nemusel to nejstarší osivo úplně vyhodit, udělá před expedicí zkoušku klíčivosti. Podle jejího výsledku namíchá z toho co má takovou směs, aby splňovala normu - nevím jaká je - třeba 70%. A to pošle do prodeje s udanou dobou použitelnosti. Proto podle mne nemá cenu kupovat osivo druhů s krátkou dobou klíčivosti do zásoby.

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.3 (?), 8.2.2013 12:16

Jinak semena byla zakoupena v sezone 010/011-prvním rokem klicila skvele, ale jiz druhym rokem dle odrudy to bylo 0-10% a to dle mě by nemelo byt

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz