Papriky - klíčivost semen
|
|
|
|
|
 |
 |
|
Petra S. - (48) - 1.10 (?), 23.3.2015 9:33
Ahoj, vysela jsem nějaké papriky (cca dva až tři týdny to je), bohužel mi vyklíčily jedn dvě chili papričky, z ostatních paprik nic, semena jsou stará, bylo mi líto je vyhodit, asi už tedy nevyklíčí, můj dotaz zní - má to cenu ještě dnes vysévat, když je konec března? Díky
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
m3f - Diamantový Zahrádkář (5585) - 133.163 (?), 7.2.2013 10:58
Od pí. Teclové Žluťásek (to je jedinná odrůda se kterou od ní počítám) ok, Sluníčko nic, vlastní semena ok, jen starší ze sklizně 2008 jsem po týdnu podséval. Z ruských nebo holandských semen klíčí jak co, vcelku jsem však s většinou spokojen.
Zalíbily se mi tři odrůdy viz snímky a ty mají klíčivost 100%.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
m3f - Diamantový Zahrádkář (5585) - 133.163 (?), 7.2.2013 11:13
Poslední dobou jdu hlavně po těch kvadratických, když mají teplíčko a sluníčko tak jsou v pohodě a rodí i celkem bohatě, samozřejmě že jsou ve skleníku nebo foliáku. Ani u nás na jihu jihu v posledních letech neriskuji neúrodu. U kvadratických a velkoplodých paprik vidím nevýhodu spíše v tom, že je nechávám vyzrávat a vybarvovat, a tím pádem se oddaluje doba sklizně. Do té doby to však vždy jistí něco rychlejšího.
Ještě k té klíčivosti. Jelikož pěstuji nějakých dvacet (= nějakých 20 kelímků s vlažnou vodou) odrůd paprik tak jsem upustil od jejich namáčení a vysévám je přímo položením na vlhký substrát, vaničku zakryji sklem a umístím do vyhřívané bedýnky (15 W topná fiolie je super) a průběžně je mlžím. Zasypávám je vrstvičkou substrátu až když vidím že semena klíčí (díky Mr Bigg za inspiraci). Pokud do deseti dnů nevyklíčí tak je zasypu a dávám další várku semínek. Tady už by se pak dalo s namočením neklíčící odrůdy uvažovat.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|