Papriky - klíčivost semen
|
|
|
|
|
|
|
host - 156.122 (?) 1.3.2013 15:52
Mám z OBI od Nohel Garden papriku Corno di toro giallo a pálivý papričky. Dal jsem to rovnou do hloubky do substrátu, žádný klíčení předem. Po 12.ti dnech vyjetých 9 Corno di toro a 12. papriček. I ze semínkama rajčat nakoupenýma v OBI od této fy a od MoravoSeed žádný problém. Úspěšnost u rajčat skoro absolutní.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kyprik - (49) - 37.119 (?), 18.2.2014 10:08
Také já bych rád připojil svoji poznámku ke klíčivosti paprik (a to nejen letos - r.2014, ale i v minulých letech). Papriky vždy vysévám do výsevního subtrátu, ne do do agroperlitu a semínka předem nenamáčím. To, že papriky klíčí někdy velmi dobře, jindy hůře není překvapující a ví to asi všichni, kteří chodí na toto fórum. Vysledoval jsem, že nejlépe a nejrychleji mi klíčí semena velkých obřích červených kvadratických paprik se silnou stěnou (bell peppers), které jsem původně před několika lety koupil buď někde u zelináře nebo v nějakém Super Hyper (přesně si to již nevybavuji).Od té doby je již několik let recykluji, vždy vyberu semínka z největších a nejhezčích paprik a dál je používám pro pěstování. Tyto papriky mi letos vyklíčily již asi po 4 dnech se 100% klíčivostí, mnohem rychleji než všechny ostatní, teprve v dalších dnech a ve druhém týdnu po výsevu (výsev proběhl třetí týden v lednu) je začaly následovat i další. Momentálně to vypadá, že nakonec celková klíčivost bude velmi solidní - asi 80 až 85%, jen se u některých druhů paprik musí člověk obrnit trpělivostí. Vysvětluji si to tak, že prodávané osivo paprik se prostě uchovává několik let, i když stále je použitelné z hlediska expirace. Takže všem pěstitelům přeji hodně trpělivost i snad se nakonec dočkají i vytoužené úrody. S pozdravem kyprik.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 45.194 (?), 18.2.2014 18:16
letos mám Campari, Lipari,Ramiro, Rubinova,Topepo Gialo, Dlouhánek,Hamík, nějaké mini červené a žluté, kozí rohy, Astrahonsky,Aligator, Glob,Gourmet, Kuldne Vihm, Topgril,nemáčela jsem a vysévala 9.2.Jetam pralessousedky se už těší
Dzimira
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 244.2 (?), 23.3.2015 10:41
Ano, má to cenu ještě vysévat.
Staré semena namočte na 2 hodiny do měkké vody (dešťová, destilovaná, převařená) a pak vodu vyměňte. To opakujte tolikrát, jak jsou semínka stará (tj. rok po expiraci 1+1×, 2_roky po expiraci 1+2×,..., 5_let po expiraci 1+5×). Potom dejte do misky výsevní substrát, na něj 1 mm písku, semínka a 4 mm písku. Písek udržujte vlhký tak, aby i když povrch oschne, tak u semínek byl vlhký "na bábovičky".
Letos jsem jednu F1 byl nucen vysévat ze semínek starých 9 let (6 let po expiraci) a tento postup mi dal klíčivost 8 rostlin z 64 semen.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petra S. - (48) - 1.10 (?), 23.3.2015 11:07
Děkuji za odpověď, já se spíš přikloním k tomu, že ty staré semena už vyhodím a aspoň zkusím nové odrůdy, ještě tedy nakoupím nějaké semena a ještě dnes, pokud stihnu, zaseju. Díky moc za pomoc :)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petra S. - (48) - 1.10 (?), 23.3.2015 11:53
Super, moc děkuji, i když nevím, jestli to bude mít u mě nějaký smysl, já totiž klíčím poměrně netradičně a zastarale :) a to v namočené vatě :) takže jakoby mám semena pořád ve velké vlhkosti
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|