Na máčení před výsevem nedám dopustit. Možná má tahle praxe i nějaké nevýhody, ale u rajčat a paprik se mi maximálně osvědčuje. Dávám semena do poměrně teplé vody a nechávám je máčet, dokud nevidím, že se semínka "probouzí". Trvá to 24 - 48 hodin. Semena, kde není vidět vykukující špička klíčku, ve vodě ještě nechávám. Ale většinou vzejdou skoro všechna, i u starších a "přespaných". Problémů se většinou dočkám až u sazenic v kelímcích, kde některé žloutnou a jinak neprospívají. Ale to už je jiná kapitola a nějaká moje chyba. Jinak zasetá semínka nechráním před světlem a nikdy mě nenapadlo, že by s tím mohla mít problém. Problém s klíčením jsem zaznamenala jen jeden rok, kdy jsem prakticky všechna semena (sbíraná i koupená) nechala přes zimu v teplém pokoji. Přestože byla stratifikovaná, kupovaná balená ve folii, pobyt v teple jim nedělal ani trochu dobře. Od té doby bydlí zásobní osivo ve sklepě a prospívá.