Papriky 2023

MilosK - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (321) - 158.138 (?)
4.3.2023 16:04
Ahoj, já se pěstováním paprik věnuji teprve pět let ale problém s klíčením nemám.rekl bych že mi vyleze asi 98 až 100 Procent semen. některé dříve, jiné později. Vcelku výhradně používám moravoseed. Letos poprvé Lydii od semo, té to trvalo taky déle. Spíš mám problémy s dosažením uspokojivé úrody🫣
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3084) - 208.138 (?), 8.3.2023 22:29

Klíčím je v uzavřené nádobě. Ale je fakt, že když vyklíčí několik prvních, otevírám nádobu a svítím jim, aby se nevytahovaly. A ty první vyklíčené ze zkušenosti jsou ty bezproblémové, tedy dostatečně silné, aby helmičky ještě za vlhka shodily. Je asi důležité říct, že tyhle potíže mi nenastávají u úplně čerstvých či vlastních semínek starých pouze několik měsíců.

Vlhkost helmiček se snažím následně řešit sprayováním dešťovkou několikrát denně.  Viditelně to moc nepomáhá, protože helmičky asi stačí vyschnout. A to navzdory tomu, že jsou obalené substrátem i po vyklíčení. Čili když budu odebírat postupně ty, které vyklíčily, a ty ostatní nechám v uzavřené nádobě, mohlo by to pomoct. Rozhodně to zkusím, i když je to nápor na organizaci i prostor. Díky.

Milan HP

P.S. Ještě jsem zapomněl na sliny. Sliním je s nadějí, ža enzymy ve slinách obsažené pomohou pozdra změkčit. U rajčat mi to více-méně funguje, ale u paprik ani ťuk.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3084) - 208.138 (?), 4.3.2023 18:56

Dobře's udělal, Waltře. Chystám se to letos udělat podobně. Nic jiného mi nezbývá. Snad jedině taky začít kupovat u Bobbyho i papriky.

A abys viděl, že jsem nekecal s těmi svými Big Red (vyseté 20.2.), tady je dnešní snímek. Ty prázdné komůrky měly být Jabliny, taky vlastní, ale ty jsou nejmíň 3, možná i 4 roky staré. Letí to.sad

Milan

Výsev 20.2., vlastní Big Red
Výsev 20.2., vlastní Big Red

host - 28.103 (?), 4.3.2023 17:59

taktéž od sema =)

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3084) - 208.138 (?), 4.3.2023 11:36

Já zrovna nemyslel tohodle Pavla. sad

Pepé, musím se k něčemu přiznat: ten můj údaj o klíčení Amy byl fake news. Popletl jsem si to vinou starého označení na sadbovníčku. Ty čtyři z 8 byly Kvadry. Takže ten výsledek byl ještě mnohem horší: jedna z 10. Takže Vás podpořím stížností na Semo. Baleno 05/22, expirace 12/24. A také asi zkusím popátrat, zda je nemají i u jiné firmy. Superamy jsem letos nedostal.

Milan HP

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6641) - 9.142 (?), 7.3.2023 18:39

Taky se musím přiznat. Nač stahovat kalhoty, když brod je ještě daleko. Odvolávám co jsem odvolal. Jak jsem psal, že za 14 dnů lezly všechny ostatní mimo Amy, tak Amy se začaly ukazovat 15. den +. Vyklíčilo 11 ze 14. semen, což je podle mých výpočtů nějakých 78%, tedy dobrý výsledek. Do Sema psát nebudu a příště budu trpělivější, slibuju. 

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2150) - 168.103 (?), 7.3.2023 20:02

tak to je fajn, že vám vzklíčíly. Před 20 lety se mi stalo to samé. Tehdy to byla semena paprik od pana Meisla a kromě nich jsem měl ještě semena 4 jiných odrůd. Teplota a podmínky pro všechny stejné. První začaly klíčit za 4 dny, pak postupně do devátého dne vzklíčilo všechno kromě semen p. Meisla. Ty nevzklíčily ani za 14 dní a to už jsem šel na reklamaci. Světe div se, po 15 dnech semena začala klíčit. Walter

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6641) - 9.142 (?), 7.3.2023 22:03

Těch patnáct dní je nějaká magická hranice, musím si ji zapamatovat. Ještě přidám poznatek o odrážecím zrcadle. Donutil jsem se vyrobit odrazné desky a nainstaloval jednu za misku s výsevy. Je z duralového plechu 40 cm vysoká. Miska je na stole u okna. Už ted to vypadá dobře, rostlinky se vůbec nenaklánějí, rostou svisle. Takže to pomáhá velmi.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3084) - 208.138 (?), 8.3.2023 10:20

Razítko a podpis ode mne.smileyA ještěyes.

Milan

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3084) - 208.138 (?), 8.3.2023 10:08

No, u sebe jsem se nedočkal ani po měsíci, což je dvakrát tolik než to magické číslo 15. Ono se to netýkalo jen Amy, i ostatní 3 odrůdy od nich klíčily velmi mizerně. Pod 50%, někde ještě mnohem míň. A fakt jsem nebyl netrpělivý. Pravda, asi jsem měl semínka vyhrabat a zjistit, co je s nimi špatně.

No, zatím neodpověděli. Ale oni mají asi výmluvu v tom, že já netuším, jak byla semínka skladována v našem zahradnictví, kde jsem je koupil. Tam může být kámen úrazu.

Milan HP

MilosK - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (321) - 158.138 (?), 4.3.2023 16:04
Ahoj, já se pěstováním paprik věnuji teprve pět let ale problém s klíčením nemám.rekl bych že mi vyleze asi 98 až 100 Procent semen. některé dříve, jiné později. Vcelku výhradně používám moravoseed. Letos poprvé Lydii od semo, té to trvalo taky déle. Spíš mám problémy s dosažením uspokojivé úrody🫣
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Bojler Ariston - anoda30.3.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz