Přesvědčil jsem se už loni, že papriky nepotřebují, kromě těsně po vyklíčení (až do pikýrování), přisvětlovat. To za prvé. Dál mi došlo, že i když se při tom krátkém dni vytáhnou, po dalším přesazení zesílí. Musí se ovšem podepřít. Po pikýrování jim dávám hnojivo s málo dusíkem a vyšším obsahem fosforu a draslíku. Kvůli zakořenění. Většinou NPK složku Kristalonu zdravé rajče. Cererit nemá dost draslíku. Paradoxně lze také použít Kristalon podzim. Mají velice podobnou skladbu. Ten draslík je potřeba na vodní hospodářství. Důležité je jim dát světlo, hned jak vystrčí hlavičky. A když ho mají dost, ani v teple se nevytahují. A v porovnání s minulostí se mi zdá, že měly lepší kořenový systém. A také helmiček se nejlíp zbaví, když rostou energicky. Což vyžaduje světlo. Vyštipováním či trháním předčasných květů se nezabývám vůbec. Všiml jsem si, že ty rostliny předčasné květy poshazují samy. Vědí dobře na co mají a na co ne.
Rajčatům jsem letos dal Cererit a síran draselný (moc jsem nešetřil). A jasně vidím, že jim to prospívá.
A co se umělého světla týká, pod těmi růstovými (u některých také bylo psáno plné spektrum) se mým rostlinám dařilo hůř než pod obyčelnými LED žárovkami, 20W a 6500°K, takže v ranku denního světla. Ale pálím to do nich z 15 až 20 cm. Mám jednoduchý systém, kdy výšku každé žárovky mohu regulovat samostatně podle potřeby. Elektrikářský drát, který postupně zkracuji smyčkováním.
Jojo, jsem horší případ než vy. Ale nějak jsem osiřel. Bývalo nás víc. Dneska jsem zasel další várku paprik (90 semínek), tu, co půjde už na zahradu. A jsa lempl, nechal jsem je namočené v dešťovce přes 60 hodin. Při manipulaci se semínky bylo cítit, jak měkká jsou. Jedna Big Red z loňska už měla ocásek. Uvidíme, co z nich vzejde. Dám zase vědět: buď varování nebo doporučení.
Milan HP