Dagmar, dobrý den. Je mi líto, ale vaše fotka není vidět, pokud není někde samostatně. Ani na nových obrázcích.
Perlit mám, dokonce jsem v něm kdysi i klíčil, ale přijde mi to hodně náročné na uhlídání. Tenkrát jsem neuhlídal (mám teplo jen tam, kde není světlo) a vyklíčily mi žirafy. Nicméně se zeptám: máte svoje semínka nebo koupená? Třeba F1. Protože tam už dávají jen 15 semínek do jedné várky. A tam právě mám problémy. Moje vlastní semínka z loňska klíčí velmi dobře i přímo v substrátu - poslední výsev 25/27. Helmičky také žádný problém. Kdežto u těch koupených jsou procenta vyklíčených velmi nízká a navíc některé vyklíčené mají neoddělitelné helmičky. A přitom podmínky mají naprosto stejné. V perlitu se vám to nestává? Jsem nakloněn zkusit cokoliv.
Smutnice jsou také u mne letos velkou vzácností, ačkoliv půdu už nevyvařuji ani nevymražuji. Soudím tedy, že většinou pocházejí ze substrátu a je otázka kliky, zda se vyskytnou nebo ne. Některé substráty nejsou dostatečně ošetřeny. Hnojík je může odpuzovat, ale pokud se vyskytnou v substrátu, nejspíš se jich nezbavíte.
Milan HP