Nejchutnější rajčata

Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (883) - 141.24 (?)
9.10.2010 0:05

Přidávám zkušenosti s letošním pěstováním chu´tových rajčat na Vysočině. Měla jsem vedle sebe venku vysazeny tři odrůdy a to Bejbino F1, Stupické polní rané a Pollicino F1, Z těchto odrůd bylo nejvzrůstnější Pollicino, nejméně vzrůstné Stupické, dnes jsem likvidovala zbytky, Stupické mělo i nejubožejší kořenový systém. Nejranější bylo Bejbino, Pollicino nejvíce pukalo, více než Stupické a to je co říct. Stupické dostalo nejdříve plíseň. Z těchto tří odrůd mi přišlo nejlepší Bejbino. Pollicino příští rok omezím na několik rostlin. Zvažuji dále vysadit Idyll, Krasnaju děvočku a Černého Maura.    Zdraví Jiřina

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 155.12 (?), 18.9.2010 16:56
Dobré odpoledne, dnes jsem vyrazil likvidovat rajčata na zahradu ale díky nádhernému počasí jsem jim dal ještě šanci. Plíseň jako by pozastavila svou činnost a tak jsem sklidil část úrody, další nechávám dozrát (záleží na počasí, doma zasazené rajčata už odplodily), vysloveně odepsané rostliny jsem spálil. Nejvíce napadené jsou velkoplodé odrůdy (všeobecně), u nás koupené odrůdy (Pedro, Citrina, Toro, Barbados) a rostliny vysazené do "květináčů"! Červené, růžové, žluté, oranžové, malé, velké, obří, chery mají letost jedno společné - chuťově nic moc (protože chtít aby v létě svítilo slunce je asi na JM přepych a přebytek vody). Některé odrůdy jako De Barao (červené, žluté, růžové, černé - to nejvíc) praskaly ještě za zelena obzvlášť. San Marzano mělo na dvou rostlinách teprve tři zralé plody a hodně ustupuje do pozadí za ruské odrůdy díky tomu že je pozdní. Mirek
Dnešní sklizeň
Dnešní sklizeň
Zatím letošní rekordman!
Zatím letošní rekordman!
Kytička
Kytička
Klucí opálení!
Klucí opálení!
Cygan
Cygan
Něco z růžových
Něco z růžových
.... trouba čeká
.... trouba čeká

jirilan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (802) - 176.38 (?), 20.9.2010 9:19

Mám stejný názor na letošní rajčata jako Mirek. Rajčata pěstuji ze semínek vypěstovaných rajčat z minulého roku. Letos jsem přibral semínka z plodů rajčat koktejlových nakoupených v  Penny. Perun mi přestal vyhovovat měknutím, přestanu ho pěstovat. Mně nejvíce chutnají rajčata koktejlová, tvaru švestičky, pro jejich sladkost. Jsou méně plodná, asi z důvodu vynaložené energie na sladkou chuť. Manželce chutnají masitá papriková. Na obrázcích jsou Orfea, obří asi Beefmaster, paprikové, Perun, švestička, koktejlová větší, koktejlová malá, obří na váze. Fotky z 18.9.2010.

AniCiz - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (167) - 194.24 (?), 22.9.2010 11:15
pěkné fotky..Taky jsem vzala nějaká semínka cherry odrůd z marketu, ale obávám se, že jsou to hybridy..:(

host - 6.16 (?), 22.9.2010 14:33

Máte někdo bližší informace o Lehečkovo rajčeti? Zabývá se někdo množením? S jakými odrůdami máte zkušenosti pro pěstování venku? Jsem 400 m.n.m.zpč.kraj.Pepík

host - 245.30 (?), 2.10.2010 18:44

Dobrý den, prosím kde koupit semena BEJBINO na vysočině (PE, JI) letos jsem je bohužel nesehnal. Vím že je ještě moře času, ale nerad bych to podcenil. Díky za pomoc

host - 224.42 (?), 2.10.2010 19:25
Bejbino je rajče od firmy SEMO, sortiment měl mmj. v nabídce i Baumax. Semena od této firmy jsou docela běžně k dostání v zahradnictvích nebo drogeriích. Zda budou k sehnání už nyní nevím, není sezona prodeje semen. Mirek

jirilan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (802) - 176.38 (?), 2.10.2010 21:51

Pro paní ČÍŽKOVOU.

Zřejmě to jsou hybridy, ale mám dojem, že zachovávají své vlastnosti. Alespoň v prvním roce výsadby. Je to asi tím, že jsou pěstovány v jedné odrůdě ve velikém množství, takže nedojde ku sprášení jiným pylem.

host - 153.130 (?), 5.10.2010 18:50

Poradíte mi někdo prosím jak uspíšit zrání rajčat?Mám jich ve foliáku ještě mnoho ale není sluníčko.

Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (883) - 141.24 (?), 9.10.2010 0:05

Přidávám zkušenosti s letošním pěstováním chu´tových rajčat na Vysočině. Měla jsem vedle sebe venku vysazeny tři odrůdy a to Bejbino F1, Stupické polní rané a Pollicino F1, Z těchto odrůd bylo nejvzrůstnější Pollicino, nejméně vzrůstné Stupické, dnes jsem likvidovala zbytky, Stupické mělo i nejubožejší kořenový systém. Nejranější bylo Bejbino, Pollicino nejvíce pukalo, více než Stupické a to je co říct. Stupické dostalo nejdříve plíseň. Z těchto tří odrůd mi přišlo nejlepší Bejbino. Pollicino příští rok omezím na několik rostlin. Zvažuji dále vysadit Idyll, Krasnaju děvočku a Černého Maura.    Zdraví Jiřina

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 155.12 (?), 9.10.2010 7:38
Bejbino opět nezklamalo, poprvé jsemzkoušel i Idyll ale Cherrola mi přijde lepší. Pokud budete chtít ty ruské odrůdy tak napište na můj mejl, něco se najde. Černý maur je dobré rajče, Děvočka ještě lepší ale ta je F1, bohužel. Přikládám fotky letošního rekordmana - Medvědí tlapa.

mokré počasí se na nich podepsalo
mokré počasí se na nich podepsalo
velká, ne úplně masitá a bez žeber
velká, ne úplně masitá a bez žeber
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?20.11.2024
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024