Kde sehnat malou pálenici
|
|
|
|
host - 14.170 (?) 6.10.2013 20:03
host - xxx.xxx.77.23
4.10.2013 15:09 "fušer amatér", co si dokáže přizpůsobit kdejaký návod pro svou potřebu (nepředpokládám totiž profesionální využití a nechci na tom ani stavět živnost!!).
RE: přizpůsobovat si něco pro svoji potřebu není nic proti ničemu, ale to, proč je nějaké zařízení konstruované právě tak a nikoli jinak má nějaké vlastní důvody a nekvalifikovaný nebo neinformovaný zásah do zařízení může jeho činnost narušit... je také otázka, zda ten, který nezná požadavky, které vedou k optimálnímu konstrukčnímu výsledku, je také schopen posoudit, zda návod, který si bude "přizpůsobovat" je skutečně vhodný, zda onen "návod" není již zatížen nějakou fatalní či diletantskou chybou a dalším "přizpůsobováním" ony chyby dále jen rozmnožuje... tolik obecně, že to platí i konkrétně na destilační kolonu, je nasnadě...
host - xxx.xxx.77.23
4.10.2013 15:09 A když jsem prošel několik desítek pěstitenských pálenic, tak vám mohu sdělit, že "chemické" vzdělání a "zkoušku z chem.iženýrství" má opravdu minimum provozovatelů
RE: asi tušíte slovní rozdíl meze provozovatelem a výrobcem (řidič, pilot nebo soustružník je "provozovatel" a zpravidla osoba rozdílná od vyýrobce t...). Odhlédneme-li od průmyslové výroby lihu, tak osoba oprávněná k provozu pěstitelské pálenice můsí mít znalosti především o "technologii výroby pálenek" a nikoli teoretické, konstrukčně-výpočetní znalosti.
Budeme-li se bavit o tom, jak "pálit" ovocnou pálenku, pak potřebujete nutně jinou sumu informací než ten, který má navrhovat popř. výrábět destilační zařízení k pálení ovocných pálenek... tyto dvě oblasti jsou rozdílné, ale může je obsáhnout jeden člověk:-)
host - xxx.xxx.77.23
4.10.2013 15:09 Prodejci taky většinou dodávají typové aparáty, nikoliv stavěné na míru. Maximálně je výškově přizpůsobují prosdědí, kde budou provozovány. A obsluhy se snimi naučí pracovat. Zjistí si, co umějí a mohou tyto aparáty poskytnout. Určitě nestudují McCabe-Thiele diagram...
RE: Ano, ale ale to přesně bylo také obsaženo v tom mém příspěvku: pří konsktrukci destilačního zařízení je nutné zohlednit několik požadavků, přičemž hlavní je zejména objem vařáku, refluxní poměr, a poté molární koncentrace etanolu ve vařáku, destilátu a ve zbytku (ve vařáku).
Toto obsluha nepotřebuje vědět, ale to jsem nikde netvrdil a ani nepožadaoval, a od samého začátku, jsem psal o nutnosti znát určité informace předem, pokud se rozhodneme destilační kolonu SAMI NAVRHOVAT...
host - xxx.xxx.77.23
4.10.2013 15:09 Proto výše uvedený "výčet" výpočtů a toho, co by měl člověk všechno použít při stavdě aparátu, je spíše úsměvný. Určitě nebudu pro domácí použití stavět aparát za půl mega, abych pak na něm vypálil ročně 30 - 60 litrů pálenky, či neutrálního alkoholu pro likéry.
RE: no, úsměvný to možná pro někoho, kdo o tom nemá ani páru, je, ale kdyby jste si pár věci nastudoval ze skript chemického inženýrství a provedl právě třebas jen tu rozvahu opřenou o výsledky McCabe-Thieleova diagramu, pak byste poznal, že vás to právě NENUTÍ vyrábět něco za "půl mega" a nebo něco, kde se vám všechno (od materiálů, přes provoz až třebas k připalování kvasu) tak 2x nebo 3x prodraží a výsledek bude stát za prd...
Ale konkrétně: když budete mít 50l vařák, do něho dávat kvas s 10 váh. % etanolu, bude chtít získat v destilátu 80 váh.% a ve vařáku vám po skončení destilace má zůstat 2 váh. % etanolu, pak při asi 80% učinnosti "patra" a refluxním poměru 3, se dostane na cca 150 mm průmer rektifikační kolony s 5 "kloboučkovými patry", což vám také dává první teoretický přehled, že při velmi pohodlné výrobě rektifikační kolony se dostane někde k 8.000 Kč (materiál: potravinářská měď). Tento výpočet poté můžete dále optimalizovat a "hrát" si jednotlivými vstupnímu údaji podle potřeby a to tak, že si odůvodněně navrhnete přesně tu kolonu, která bude nejvíce odpovídat vašim požadavků.
Tento výpočet je pak také důležitý pro návrh deflagmátoru a chladiče. Zase budete mít empirické hodnoty, které vám určí kolik etanolu se má vracet refluxem do kolony, při jaké teplotě a hlavně, kolik chladící vody spotřebujete, abyste to moc nezchladil pro dané patro... což také platí pro chladič sám, aby vám zchladil destilát na teplotu, kde lihoměr bude schopen vůbec něco měřit...
Ale jak jsem také psal, nejsou některé požadavky na malé pálenice pochopitelně tak striktní (co se týče především spotřeby energií) jako na "průmyslové" lihovarnictví... na druhou stranu, spotřeba energií je důsledek//příčina nějaké konstrukce a jak intenzivně zahraneme do návrhu konkstrukce spotřebu energií, je jiná otázka. Na podstatu destilace etanol-voda, její fyzikálně-chemické procesy, to nemá tolik vliv, protože tytéž procesy se budou odehrávat jak v 50ti litrovém vařáku, jako v tom, co má 0,5m3 (samosebou, ve velkém objemu se vše ještě komplikuje...).
host - xxx.xxx.77.23
4.10.2013 15:09 Likérům a pálenkám zdar.
Na zdraví!
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 248.32 (?), 18.9.2013 20:59
Máte pravdu, kolona nic neřeší a děje, které se v ní odehrávají nejsou vždycky stejné protože i kvas je vždycky jiný. Ale "vidět" tyto děje prostřednictvím PC v dnešní době již jde. V mém případě si PC zaznamenává každých 10 sec. veškerá data nejen do tabulky ale dokáže mi je kdykoliv zobrazit i ve formě grafu. A tady je ta krása souvislostí najednou vidět. Věřte mi, že jen pouhá čísla vám neřeknou tolik jako jejich grafické zobrazení na časové ose.Je to otázka použitých senzorů, ale je fakt, že lidské chuťové pohárky žádný senzor nenahradí. S.
|
|
|
|
|
|
|
host - 236.138 (?), 18.9.2013 21:45
A zobrazujete planárně nebo v 3D, tedy závislosti čeho na čase? A jak se Vámi získané znalosti odrazují v kvalitě, ale hlavně ve kvantitě destilátu? To totiž palírníky nejvíce zajímá, protože za zlepšenou kvalitu jejich výrobků jim nikdo nic nedá, ale když vyrobí ze stejného množství kvasu o 15% víc... Hodně úspěchů. A to, že je kvas pokaždé jiný vědí již generace před námi, to není nic nového. slosar-petr@seznam.cz
|
|
|
|
|
|
|
host - 158.130 (?), 24.9.2013 9:12
---Problém tedy spočívá v tom, umět s těmito ději, které se v té trubce (koloně) odehrávají rozumět a komunikovat s nimi. Jinak se kvalitního destilátu v dostatečném množství nedočkáme, ovšem pokud máme opravdu kvalitní kvas z vyjimečného ovoce, lze získat kvalitní a na soutěžích oceňovaný destilát i bez těchto zkušeností, akorát je ho po čertech málo---
RE: …získat vlastní destilát bez teoretických znalostí a praktických zkušeností je spíše náhoda a „dobrý“ výsledek bych spíše přisuzoval tomu, že taková „destilace“ je ve svém podstatě jen realizace přírodního jevu odpařování a kondezace Pokud tedy někdo zapojí do své kolony také nějaké senzory (teploty, tlaku) nebo dokonce analyzátory (to už jsou ovšem náklady v řádech statisíců korun), pak se začíná blížit podstatě průmyslové separační destilaci – což nemůže být na závadu. Zatímco u průmyslové destilaci jde především o cenu surovin a energií, tak v hobby poměrech jde zejména o náklady výrobu kolony, pak provoz a příslušenství – nicméně, to je/mělo by být podřazeno motivaci vyrobit z kvalitního ovoce (popř. obilí, brambor atd.) pálenku, která si uchová vynikající senzorické vlastnosti použitého ovoce.
Rady typu: „…vemu měděnou trubku, co jsem použil na topení a zkroutím ji do hada“, nebo „…cukr rozpustím ve vodě a přidám kvasinky, až to zlihovatí, tak to přepálím…“, může vyvolávat otázku, proč si raději ovocnou pálenku nebo vodku nekoupit v supermarketu, než si fušérsky něco vyrábět či z něčeho průmyslově vyráběného dělat „domácí“ produkt alá „domácí zabijačka z chladicích pultů Tesca“…
Nechci nikoho odrazovat, ba naopak, ale vyrobit domácí pálenici podle návodu z webu je fušeřina. Stejně pochybné, jakobyste vy nebo vaše děti opsali (copy-paste) něco z webu do školy s tím: „A mám to hotovo!“. Ne. Destilace (zejména pak protiproudá „rektifikace“) je fyzikálně-chemický děj, který probíhá v určitém zařízení dimenzovaným podle konkrétních požadavků/premis: např. mol-koncentrace voda-etanol ve vařáku, objem vařáku, mol-koncentrace destilátu, refluxní poměr, počet teoretických/skutečných pater rektifikační kolony, průměr/výška rektifikační kolony, objem par, rychlost par, chladicí výkon deflagmátoru, chladící výkon chladiče…atd. apod. Teprve teoretické znalosti z chemického inženýrství (VŠ skripta a cizojazyčná odborná literatura, přičemž doporučuji přihlédnout vedle moderních skript s řešenými úlohami také německým a ruským (sovětským) textům z 50. let 20. století popř. jejich české odborné překlady k tématu destilace a rektifikace), opakovaného sestrojení alespoň McCabe–Thieleova diagramu (viz třebas zde) s doprovodnými výpočty s přihlédnutím k moderním chemickým tabulkám, umožňuje dělat tepve nějakou rozvahu o dimenzích destilačního zařízení s následnou volbou materiálů a pokračováním ve výrobě dané „pálenice.“ Tyto informace z právních důvodu pochopitelně nenaleznete v česky psané literatuře typu „Jak vyrobit z kostarických banánů lepší banánovici“ nebo se tohoto tématu dotýkají zcela okrajově respektive omezují se na popis, který problematiku konstrukce a konsktrukčních variant destilačních zařízení vystihuje naprosto nedostatečně…
|
|
|
|
|
|
|
host - 77.23 (?), 4.10.2013 15:09
Vážený,
asi jsem tedy jen obyčejný "fušer amatér", co si dokáže přizpůsobit kdejaký návod pro svou potřebu (nepředpokládám totiž profesionální využití a nechci na tom ani stavět živnost!!).
A když jsem prošel několik desítek pěstitenských pálenic, tak vám mohu sdělit, že "chemické" vzdělání a "zkoušku z chem.iženýrství" má opravdu minimum provozovatelů, Prodejci taky většinou dodávají typové aparáty, nikoliv stavěné na míru. Maximálně je výškově přizpůsobují prosdědí, kde budou provozovány. A obsluhy se snimi naučí pracovat. Zjistí si, co umějí a mohou tyto aparáty poskytnout. Určitě nestudují McCabe-Thiele diagram...
Proto výše uvedený "výčet" výpočtů a toho, co by měl člověk všechno použít při stavdě aparátu, je spíše úsměvný. Určitě nebudu pro domácí použití stavět aparát za půl mega, abych pak na něm vypálil ročně 30 - 60 litrů pálenky, či neutrálního alkoholu pro likéry.
Ale můžete s tou osvětou pokračovat, mě to nevadí. Já si ty informace dokáži sehnat i sám, pakliže je k něčenu potřebuji.
Likérům a pálenkám zdar.
|
|
|
|
|
|
|
host - 14.170 (?), 6.10.2013 20:03
host - xxx.xxx.77.23
4.10.2013 15:09 "fušer amatér", co si dokáže přizpůsobit kdejaký návod pro svou potřebu (nepředpokládám totiž profesionální využití a nechci na tom ani stavět živnost!!).
RE: přizpůsobovat si něco pro svoji potřebu není nic proti ničemu, ale to, proč je nějaké zařízení konstruované právě tak a nikoli jinak má nějaké vlastní důvody a nekvalifikovaný nebo neinformovaný zásah do zařízení může jeho činnost narušit... je také otázka, zda ten, který nezná požadavky, které vedou k optimálnímu konstrukčnímu výsledku, je také schopen posoudit, zda návod, který si bude "přizpůsobovat" je skutečně vhodný, zda onen "návod" není již zatížen nějakou fatalní či diletantskou chybou a dalším "přizpůsobováním" ony chyby dále jen rozmnožuje... tolik obecně, že to platí i konkrétně na destilační kolonu, je nasnadě...
host - xxx.xxx.77.23
4.10.2013 15:09 A když jsem prošel několik desítek pěstitenských pálenic, tak vám mohu sdělit, že "chemické" vzdělání a "zkoušku z chem.iženýrství" má opravdu minimum provozovatelů
RE: asi tušíte slovní rozdíl meze provozovatelem a výrobcem (řidič, pilot nebo soustružník je "provozovatel" a zpravidla osoba rozdílná od vyýrobce t...). Odhlédneme-li od průmyslové výroby lihu, tak osoba oprávněná k provozu pěstitelské pálenice můsí mít znalosti především o "technologii výroby pálenek" a nikoli teoretické, konstrukčně-výpočetní znalosti.
Budeme-li se bavit o tom, jak "pálit" ovocnou pálenku, pak potřebujete nutně jinou sumu informací než ten, který má navrhovat popř. výrábět destilační zařízení k pálení ovocných pálenek... tyto dvě oblasti jsou rozdílné, ale může je obsáhnout jeden člověk:-)
host - xxx.xxx.77.23
4.10.2013 15:09 Prodejci taky většinou dodávají typové aparáty, nikoliv stavěné na míru. Maximálně je výškově přizpůsobují prosdědí, kde budou provozovány. A obsluhy se snimi naučí pracovat. Zjistí si, co umějí a mohou tyto aparáty poskytnout. Určitě nestudují McCabe-Thiele diagram...
RE: Ano, ale ale to přesně bylo také obsaženo v tom mém příspěvku: pří konsktrukci destilačního zařízení je nutné zohlednit několik požadavků, přičemž hlavní je zejména objem vařáku, refluxní poměr, a poté molární koncentrace etanolu ve vařáku, destilátu a ve zbytku (ve vařáku).
Toto obsluha nepotřebuje vědět, ale to jsem nikde netvrdil a ani nepožadaoval, a od samého začátku, jsem psal o nutnosti znát určité informace předem, pokud se rozhodneme destilační kolonu SAMI NAVRHOVAT...
host - xxx.xxx.77.23
4.10.2013 15:09 Proto výše uvedený "výčet" výpočtů a toho, co by měl člověk všechno použít při stavdě aparátu, je spíše úsměvný. Určitě nebudu pro domácí použití stavět aparát za půl mega, abych pak na něm vypálil ročně 30 - 60 litrů pálenky, či neutrálního alkoholu pro likéry.
RE: no, úsměvný to možná pro někoho, kdo o tom nemá ani páru, je, ale kdyby jste si pár věci nastudoval ze skript chemického inženýrství a provedl právě třebas jen tu rozvahu opřenou o výsledky McCabe-Thieleova diagramu, pak byste poznal, že vás to právě NENUTÍ vyrábět něco za "půl mega" a nebo něco, kde se vám všechno (od materiálů, přes provoz až třebas k připalování kvasu) tak 2x nebo 3x prodraží a výsledek bude stát za prd...
Ale konkrétně: když budete mít 50l vařák, do něho dávat kvas s 10 váh. % etanolu, bude chtít získat v destilátu 80 váh.% a ve vařáku vám po skončení destilace má zůstat 2 váh. % etanolu, pak při asi 80% učinnosti "patra" a refluxním poměru 3, se dostane na cca 150 mm průmer rektifikační kolony s 5 "kloboučkovými patry", což vám také dává první teoretický přehled, že při velmi pohodlné výrobě rektifikační kolony se dostane někde k 8.000 Kč (materiál: potravinářská měď). Tento výpočet poté můžete dále optimalizovat a "hrát" si jednotlivými vstupnímu údaji podle potřeby a to tak, že si odůvodněně navrhnete přesně tu kolonu, která bude nejvíce odpovídat vašim požadavků.
Tento výpočet je pak také důležitý pro návrh deflagmátoru a chladiče. Zase budete mít empirické hodnoty, které vám určí kolik etanolu se má vracet refluxem do kolony, při jaké teplotě a hlavně, kolik chladící vody spotřebujete, abyste to moc nezchladil pro dané patro... což také platí pro chladič sám, aby vám zchladil destilát na teplotu, kde lihoměr bude schopen vůbec něco měřit...
Ale jak jsem také psal, nejsou některé požadavky na malé pálenice pochopitelně tak striktní (co se týče především spotřeby energií) jako na "průmyslové" lihovarnictví... na druhou stranu, spotřeba energií je důsledek//příčina nějaké konstrukce a jak intenzivně zahraneme do návrhu konkstrukce spotřebu energií, je jiná otázka. Na podstatu destilace etanol-voda, její fyzikálně-chemické procesy, to nemá tolik vliv, protože tytéž procesy se budou odehrávat jak v 50ti litrovém vařáku, jako v tom, co má 0,5m3 (samosebou, ve velkém objemu se vše ještě komplikuje...).
host - xxx.xxx.77.23
4.10.2013 15:09 Likérům a pálenkám zdar.
Na zdraví!
|
|
|
|
|
|
|
host - 92.130 (?), 24.10.2014 9:58
Od známé občas dostanu jako dárek slivovici z jedné nejmenované pálenice, řízené moderní elektronikou a je tak "dobrá", že ji pak destiluji znovu ve svém primitivním zařízení, aby byla použitelná. Vlastník pálenice je ing. Nevím, jestli to není kvasem, ale jedná se o několik opakovaných případu. Vaše odborná mluva mi nic neříká, začal jsem se o problematiku zajímat nedávno, zkrátka jsem úplné pako, ale slivovici od ing. pít nebudu!
|
|
|
|
|
|
|
brona78 - (10) - 85.160 (?), 19.10.2013 12:42
chtěl bych se zeptat, jaký olej se nalévá do dvoupláštového kotle.jeslti stačí nějaký rosltinný, nebo tak.děkuji
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
brona78 - (10) - 85.160 (?), 19.10.2013 18:49
děkuji
a když se tam dá voda, tak nevyvře, nebo to se pak dolívá?
|
|
|
|
|
|
|
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář (1017) - 88.38 (?), 19.10.2013 20:06
Může být i voda.Nahoře v horní části, v nálevové části, zabudovat "pískáček",ventil ze starého tlakového hrnce.Nálevová část by měla být výše, aby se omezilo k vyvření vody.Při prvním pálení se pravidelně dosahuje 108 °C média-vody.Teplota mače je o mnoho menší.Množství vody kontrolovat občas, a podle potřeby mezi várkami doplnit.
Jinak se používá, jak už bylo řečeno transformátorový olej.Pravděpodobně se hůře dosahuje okamžité změny teploty.Nemám s tím zkušenosti.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|