host - xxx.xxx.77.23
4.10.2013 15:09 "fušer amatér", co si dokáže přizpůsobit kdejaký návod pro svou potřebu (nepředpokládám totiž profesionální využití a nechci na tom ani stavět živnost!!).
RE: přizpůsobovat si něco pro svoji potřebu není nic proti ničemu, ale to, proč je nějaké zařízení konstruované právě tak a nikoli jinak má nějaké vlastní důvody a nekvalifikovaný nebo neinformovaný zásah do zařízení může jeho činnost narušit... je také otázka, zda ten, který nezná požadavky, které vedou k optimálnímu konstrukčnímu výsledku, je také schopen posoudit, zda návod, který si bude "přizpůsobovat" je skutečně vhodný, zda onen "návod" není již zatížen nějakou fatalní či diletantskou chybou a dalším "přizpůsobováním" ony chyby dále jen rozmnožuje... tolik obecně, že to platí i konkrétně na destilační kolonu, je nasnadě...
host - xxx.xxx.77.23
4.10.2013 15:09 A když jsem prošel několik desítek pěstitenských pálenic, tak vám mohu sdělit, že "chemické" vzdělání a "zkoušku z chem.iženýrství" má opravdu minimum provozovatelů
RE: asi tušíte slovní rozdíl meze provozovatelem a výrobcem (řidič, pilot nebo soustružník je "provozovatel" a zpravidla osoba rozdílná od vyýrobce t...). Odhlédneme-li od průmyslové výroby lihu, tak osoba oprávněná k provozu pěstitelské pálenice můsí mít znalosti především o "technologii výroby pálenek" a nikoli teoretické, konstrukčně-výpočetní znalosti.
Budeme-li se bavit o tom, jak "pálit" ovocnou pálenku, pak potřebujete nutně jinou sumu informací než ten, který má navrhovat popř. výrábět destilační zařízení k pálení ovocných pálenek... tyto dvě oblasti jsou rozdílné, ale může je obsáhnout jeden člověk:-)
host - xxx.xxx.77.23
4.10.2013 15:09 Prodejci taky většinou dodávají typové aparáty, nikoliv stavěné na míru. Maximálně je výškově přizpůsobují prosdědí, kde budou provozovány. A obsluhy se snimi naučí pracovat. Zjistí si, co umějí a mohou tyto aparáty poskytnout. Určitě nestudují McCabe-Thiele diagram...
RE: Ano, ale ale to přesně bylo také obsaženo v tom mém příspěvku: pří konsktrukci destilačního zařízení je nutné zohlednit několik požadavků, přičemž hlavní je zejména objem vařáku, refluxní poměr, a poté molární koncentrace etanolu ve vařáku, destilátu a ve zbytku (ve vařáku).
Toto obsluha nepotřebuje vědět, ale to jsem nikde netvrdil a ani nepožadaoval, a od samého začátku, jsem psal o nutnosti znát určité informace předem, pokud se rozhodneme destilační kolonu SAMI NAVRHOVAT...
host - xxx.xxx.77.23
4.10.2013 15:09 Proto výše uvedený "výčet" výpočtů a toho, co by měl člověk všechno použít při stavdě aparátu, je spíše úsměvný. Určitě nebudu pro domácí použití stavět aparát za půl mega, abych pak na něm vypálil ročně 30 - 60 litrů pálenky, či neutrálního alkoholu pro likéry.
RE: no, úsměvný to možná pro někoho, kdo o tom nemá ani páru, je, ale kdyby jste si pár věci nastudoval ze skript chemického inženýrství a provedl právě třebas jen tu rozvahu opřenou o výsledky McCabe-Thieleova diagramu, pak byste poznal, že vás to právě NENUTÍ vyrábět něco za "půl mega" a nebo něco, kde se vám všechno (od materiálů, přes provoz až třebas k připalování kvasu) tak 2x nebo 3x prodraží a výsledek bude stát za prd...
Ale konkrétně: když budete mít 50l vařák, do něho dávat kvas s 10 váh. % etanolu, bude chtít získat v destilátu 80 váh.% a ve vařáku vám po skončení destilace má zůstat 2 váh. % etanolu, pak při asi 80% učinnosti "patra" a refluxním poměru 3, se dostane na cca 150 mm průmer rektifikační kolony s 5 "kloboučkovými patry", což vám také dává první teoretický přehled, že při velmi pohodlné výrobě rektifikační kolony se dostane někde k 8.000 Kč (materiál: potravinářská měď). Tento výpočet poté můžete dále optimalizovat a "hrát" si jednotlivými vstupnímu údaji podle potřeby a to tak, že si odůvodněně navrhnete přesně tu kolonu, která bude nejvíce odpovídat vašim požadavků.
Tento výpočet je pak také důležitý pro návrh deflagmátoru a chladiče. Zase budete mít empirické hodnoty, které vám určí kolik etanolu se má vracet refluxem do kolony, při jaké teplotě a hlavně, kolik chladící vody spotřebujete, abyste to moc nezchladil pro dané patro... což také platí pro chladič sám, aby vám zchladil destilát na teplotu, kde lihoměr bude schopen vůbec něco měřit...
Ale jak jsem také psal, nejsou některé požadavky na malé pálenice pochopitelně tak striktní (co se týče především spotřeby energií) jako na "průmyslové" lihovarnictví... na druhou stranu, spotřeba energií je důsledek//příčina nějaké konstrukce a jak intenzivně zahraneme do návrhu konkstrukce spotřebu energií, je jiná otázka. Na podstatu destilace etanol-voda, její fyzikálně-chemické procesy, to nemá tolik vliv, protože tytéž procesy se budou odehrávat jak v 50ti litrovém vařáku, jako v tom, co má 0,5m3 (samosebou, ve velkém objemu se vše ještě komplikuje...).
host - xxx.xxx.77.23
4.10.2013 15:09 Likérům a pálenkám zdar.
Na zdraví!