Talířový chladič - vyrábí fi Kovoděl Janča s.r.o. (ale nevím co za něj chtějí). V nabídce - chladiče je i částečně rozdělaný na ukázku. Jinak princip najdete v publikaci : Josef Pischl - Vyrábíme ušlechtilé destiláty, str.95. Jedná se o soustavu kruhových desek nad sebou, upevněných na ose, umístěné v chlazeném válci (uzavřené soustředné trubice, chlazené vodou). Talíře nutí páry lihu aby kondenzovaly na vnitřní straně chlazeného válce. Výhodou tohoto systému je relativní jednoduchost při čištění.
K předchozímu příspěvku: i systém "lavoru" (ne však obráceného), ale v normální poloze (lepší je však kotlík) lze upravit pro solidní odvod kondezátu. Ukázka je např. v publikaci : Domácí výroba lihovin - Helge Schmicklová a Bettina Malleová, str.53, resp. foto na str.139. Na webu schnapsbrennen.at mají i jiné užitečné fotografie.
Jinak samozřejmě proti "klasice" (chlazené trubce v soudku a jejich variantách) nic nemám.
Zdravím Tonda.