destilační přístroj



host - 242.146 (?)
7.8.2008 21:50

Konstrukce "taliroveho chladice" - myslíte tím obrácený lavor položený nad hrnec (v kterém se vaří lutr) a shora chlazený třeba mokrou hadrou? Viděl jsem to jednou před dobrými třiceti lety u známého v Ostravě, ale slivovice se pít dala jen se sebezapřením... a kvalitu určitě neurčovalo jen nedozrálé ovoce (myslím, že to tenkrát byly jablka). Každopádně klasika je klasika - dostatečně chlazený a dostatečně dlouhý měděný had. T.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

                     
host - 58.62 (?), 8.4.2008 22:19

Zdravím, mám dotaz. Jaký úhel by měla mít Cu trubka mezi samotným kotlem a chladičem, popřípadě, jaká výška mezi nima má být. Děkuju.

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 77.39 (?), 8.4.2008 22:14

Tu výtěžnost z brambor uvádíte správně, ale vztahuje se na přepočtený 100% líh. Takže je zhruba dvojnásobná oproti průměrným jablkům či horším švestkám.

                     
host - 127.251 (?), 9.4.2008 15:19
Pravděpodobně došlo k nedorozumění výtěžnost lihu se přeci vždy udává v 100% alkoholu. A to z důvodu zdanění, tato skutečnost sice nehraje v našem případě žádnou roli, ale stále platí. K výtěžnosti a cenovým nákladům vyrobit líh z brambor nebo z cukru. Je výhodnější v domácích podmínkách jít do cukru. Za tím si stojím. Brambory se vyplatí jen v případě, že jste pěstitel brambor a chcete tohoto lihu vyrábět obrovské množství. Jinak je to podle mne slepá cesta. Hodně zdaru
                     
host - 242.146 (?), 15.4.2008 16:17

Přapalovat se dá i minimální množství lajtru, určitě bych kvůli tomu nekupoval menší kotel. Co se týká přidání vody do lajtru, aby ho bylo víc, dostal by jste se k prvnímu přepalu, a líh by tekl slabý...

                     
Piston - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (57) - 215.208 (?), 30.6.2008 15:18

Měl bych velice konkrétní dotazy na zkušené kořalečníky. Je nutno na aparátu s jednoduchým zesilovačem (trubka vyplněná např nerez drátěnkou) a deflagmátorem destilovat dvakrát, nebo bude stačit jedna destilace? A jak se u těchto přístrojů reguluje úkap a dokap? Nechá se to prostě klasicky projít jako u jednoduchých přístrojů, nebo je třeba citlivé manipulace ve správnou chvíli s uzávěry a kohoutky, regulujícími přívod alkoholické páry do chladiče? Jednoduchým aparátek jsem myslel třeba to, co je na obrázku v odkazu...

bimber.ovh.org/images/aabratek_aparat.jpg

                     
host - 127.35 (?), 24.8.2008 13:23

Na Vaši otázku se nedá jednoduše odpovědět.Vše záleží na tzv. teoretickém počtu pater kolony. Takže může stačit jedno pálení, ale také nemusí. Předkap a dokap se na těchto typech kolon nejlépe řídí dle teploty v horních částech kolony a většinou je třeba systém odzkoušet v provozu a praxe pak ukáže...

   
host - 240.15 (?), 5.7.2008 15:45

Vazeni, poradi mi nekdo s konstrukci "taliroveho chladice"? Dekuji. Frantisek.

      
host - 166.20 (?), 9.7.2008 7:05

Zdravím všechny příznivce tohoto tématu.

Protože už nastala doba, posílám tak jako loni recept na výbornou ořechovku.  Všem ji doporučuji, a radím udělejte více dávek, ať nelitujete tak jako já loni. Hledal jsem ještě v září variantu jak toto lahodné pití udělat. Zkusil jsem ještě na radu ze slupek. Také to šo, ale tento originál nemá konkurenci. VašekB

OŘECHOVÝ LIKÉR

Do 5 litrové lahve dáme:
40 zelených omytých ořechů nakolečka nakrájených, 40 kuliček nového koření, 30 kusů hřebíčku, kůra ze dvou citronu, /dávám jen z jednoho/ proutek vanilky, není nutný.
Zalejeme 2 litry vodky, nebo domácí pálenkou 50% silné, která může být i horší kvality, třeba z jablek.

Toto vše se nechá 4-6 týdnů vyluhovat s občasným mícháním.

Po této době se vše scedí. V trochu měkké nejlépe kojenecké vodě se rozvaří cukr, dávám půl kg. Při 1 kg je likér dost sladký. Množství vody se řídí silou pálenky, raději méně.
Po rozvaření cukru přidáme výluh a 1 litr RUMU.
Zamíchat, ochutnat, v tuto dobu možné ještě přiředit měkkou vodou. Nalahvovat a takto získáme asi 4 litry výborného likéru.

Ořechy použít asi do Svaté Anny, tedy 26. července. Po této době začíná tvrdnout slupka a ořechy se špatně krájí.

         
host - 2.142 (?), 9.7.2008 21:28

Mohu doporučit, loni jsem ji zkoušel v menším množství a je skutečně výborná jen se po ní zaprášilo. Letos to musím co se týče množství napravit.           PV

      
host - 242.146 (?), 7.8.2008 21:50

Konstrukce "taliroveho chladice" - myslíte tím obrácený lavor položený nad hrnec (v kterém se vaří lutr) a shora chlazený třeba mokrou hadrou? Viděl jsem to jednou před dobrými třiceti lety u známého v Ostravě, ale slivovice se pít dala jen se sebezapřením... a kvalitu určitě neurčovalo jen nedozrálé ovoce (myslím, že to tenkrát byly jablka). Každopádně klasika je klasika - dostatečně chlazený a dostatečně dlouhý měděný had. T.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Pracovní stůl skládací26.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika