destilační přístroj
|
|
|
|
|
|
|
host - 181.70 (?) 11.3.2008 7:31
Váš dotaz jsem nejspíš nepochopil správně a je dobře, že jste to uvedl na pravou míru. Pomineme-li slovní hrátky, jsou pro Vás domácí výrobky rozhodně volbou kvality. Představa dělat něco pro sebe a ještě špatně, no považte, to už je síla. Navíc máte možnost rozmanitost ve volbě vstupní suroviny. Šípek, černý bez, Višně... cokoliv si zamanete.
Zmátla mě ta "kubatura" kotle. Velký kotel má svá úskalí a pokud si nedá destilatér pozor, negativně to ovlivní kvalitu. Vznikne tak produkt vhodný jen k prodeji. Kvalita, jenž jsem měl možnost několikrát okusit na "uzavřených degustacích" se s produkty volně (i nevolně) prodávanými, nedá vůbec srovnávat. To je také důvod mého negativního postavení ke "kšeftu".
Přeji mnoho zdaru.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 242.146 (?), 15.4.2008 16:11
Na 1l 50% lihu a dvojí přepal je potřeba 0,5-1 m3 zemního plynu, tedy 5-10Kč, propan-butan je výhřevnější, ale také o dost dražší, el. energie - záleží na tarifu, ale i v noční sazbě je asi o polovinu dražší než plyn.
|
|
|
|
|
|
|
host - 181.70 (?), 10.3.2008 7:29
Kolik toho bude, závisí na obsahu alkoholu v kvasu. Traduje se, že z kýble švestek je litr ucházející slivovice o lihovitosti 50%. Většinou je to ale méně. Slovo "vodka" ve Vašem dotazu ale celou věc trochu zamotává. Snad máte jasno Vy.
Ředit NE! Ředí se jen kvasy, které by se připálily a lutr na druhé pálení. Kdyby jste ředil kvas jen zvyšíte energetickou náročnost celého procesu a snížíte výtěžek. Je pak nutné destilace opakovat několikrát.
Mnoho zdaru.
|
|
|
|
|
|
|
host - 158.238 (?), 11.3.2008 19:30
Máte někdo zkušenosti s pálenim z černého bezu? Jaké je množství destilátu vzhledem k výchozí surovině? Jaká je kvalita a chuť a hlavně jastli se nemusí přidávat cukr, mám totiž radši když je pálenka pouze s ovoce a né z cukru.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 176.81 (?), 13.3.2008 16:42
Zkusím ještě jednou odpovědět, ačkoliv tuším, že posledně nedošlo k omylu, ale k odstranění moderátorem. Na webu je popsán postup výroby pálenky z černého bezu, kterého jsem se účastnil a s výsledkem byl velice spokojen. Snad i pro Vás v návodu budou hodnotné informace.
Mnoho zdaru.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 176.81 (?), 13.3.2008 19:13
Jak myslíte. Možná je Váš názor podložen nějakou zkušeností, možná jen hádáte, tak či onak si myslím, že jste pálenku z černého bezu nejen nikdy nedělal, ale možná i nechutnal.
Přestože Váš názor respektuji, Vaše řešení s moštem apod. zkoušet nebudu. A nenechte se zmást mým přirovnáním, květy bezu naložené v lihu a pálenka i dle Vás né zcela korektně provedená, je nebe a dudy. A Váš komentář k výnosu... no nejsem kouzelník předkap a dokap vzal něco s sebou. Až se to naučím, zase se podělím. Jakákoliv výměna názorů je v této oblasti nad zlato.
Děkuji a mnoho zdaru.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 181.70 (?), 14.3.2008 7:15
K takto formulovanému nesouhlasu, již nemám námitek.
Sám jsem totiž zastánce toho, aby se kvas nedoslazoval a to né jen z důvodu toho, že to zákon zakazuje. Když ovoce nedozrálo, tak prostě nedozrálo a cukr neni to jediné co v takovém případě v ovoci chybí. Tím, že se tam šoupne cukr rafinovaný, ovoce nedozraje. V tomto případě šlo spíše o naředění pálenky lihem v té trochu levnější podobě. Protože myslím, že jste člověk v oboru znalý (dle obsahu jiných příspěvků soudě), pak i víte, že byl výnos tak malý z důvodu velkého odpadu (předkap a dokap). Při použití rafinovaného cukru to tak musí být vždy, jinak by bolela hlava.
Onu pálenku z černého bezu jsem měl tu možnost ochutnat a neshledal jsem na ní žádnou vadu. To samozřejmě o ničem nevypovídá. Je z roku 2oo4 a ještě je jedna láhev ve sklepě, uvidím co se s ní stalo po letech...
S pozdravem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|