destilační přístroj



host - 151.252 (?)
25.2.2011 8:52

I spirálový chladič je tu nafocený, přesně jak píšeš.Z vodovodu 200L za 8-10hodin.Sud s malým čerpadlem se mě neosvědčil.

Oko je nalepeno potravinářským silikonem i ostatní těsnění víka kotle z potravinářské silikon hadičky.

Chladič refluxní-primární + není vidět - chladič měděný protiproudový sekundární za refluxním ventilem.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

                     
host - 180.9 (?), 24.2.2011 8:11

Tak mně to nedalo a včera večer jsem ty skandinávské podklady ještě jednou prošel a myslím, že jsem tomu přišel na kloub. Přítel Riku to má velice sofistikované. V podstatě celá automatizace je složená ze dvou cyklů. V prvním cyklu se plní vnitřní senzorová trubička (dole není úplně uzavřená, umožňuje odkapávání - tím se zabrání vzniku vzduchové bubliny) kondenzatem přes trychtýřek. Rozdílem teplot mezi spodní a horní částí vnitřní senzorové trubičky dochází ve spodní časti dříve k varu (74,1-2°C). Vznikající páry mírně zvyšují tlak (nesmí překonat "vapor lock") v trubičce a brání dalšímu přítoku kondenzátu do senzorové trubičky. Kondenzát se hromadí v trychtýřku až začne přetékat zpět do "pakungu" kolony. Límeček kolem trchtýřku zajišťuje, že kondenzát neteče po trubičce, ale odkapává do "pakungu".Přetékajícím kondenzátem se zvyšuje jeho množství v oblasti dolní části senzorové trubičky, tím dochází ke zvýšenému odběru tepla výparného a tím k poklesu teploty ve spodní části senzorové trubičky pod bod varu. V dolní části trubičky přestanou vznikat páry a nic nebrání tomu, aby kondenzát natekl do senzorové trubičky, která se naplní až po okraj trychtýřku. Tím dojde k překonání sifonového uzávěru"vapor locku" a k odtoku do odběrné nádoby.

Mezi tím, ale zase dojde k odpaření přeteklého kondenzatu v "pakungu" v koloně v oblasti spodní části senzorové trubičky. Tím se tam opět zvýší teplota, dojde k varu v trubičce... a proces je zacyklen.

Tento proces je posán v materiálech uvedených výše, ale skandinávskou angličtinou, takže jsem si musel spoustu věcí domyslet. Přikládám ještě další obrázek zařízení, který vysvětluje rozdíl hladin.

Pokud jsem to vymyslel špatně, prosím o konstruktivní připomínky.

Díky

Automatická kontrola refluxu
Automatická kontrola refluxu
                     
host - 151.252 (?), 24.2.2011 9:21

Děkuji za pěkné vysvětlení a obrázek.To je váš obrázek?Že už je tam upraven a zůžen chladič.

Teoreticky to asi funguje, otázka je jak se tento automat systém chová konkrétně při rektifikaci a konkrétně třeba málo lihových východoevropských ovocných kvasů.(i českých) Protože západní ječmené a pšeničné (sladové)kvasy obsahují cca jednou tolik alkoholu.

Další věc je jakým způsobem jde tímto automaten oddělit předek-začátek s metylem, acetonem atd.A konec, ocas...

A vůbec jak jde regulovat procentní síla pálenky, může se stát že poteče pálenka celý střed destilace 92-95%, což většinou moc čechům nebude vyhovovat, neb nechtějí prakticky čistý líh, ale pálenku.Může se také stát vlivem nevyzkoušené konstrukce že naopak poteče příliš slabá pálenka kolem 60% celý střed destilace.Takže regulace tohoto automatu bude dosti problém dle mě, půjde regulovat jen výkonem topení a teplotou kotle, ale náplnová kolona má vůči teplotě v kotli několika minutové zpoždění.

Bude velmi záležet na typu náplně kolony-trubky, na délce té senzorové trubičky v náplni, na jejím konci na intenzitě "smáčknutí" konce trubičky a intenzitě odkapávání atd.

Kdežto u regulace refluxu přes ventil jde hýbat s teplotou a tím % pálenky, kdykoliv v průběhu středu rektifikace.

Ale bylo by jistě zajímavé postavit tento systém a vyzkoušet v českých ovocných kvasech.Ujmete se toho??

                     
host - 180.9 (?), 24.2.2011 14:21

Problém s odchycením předkapu mají ty kluci skandinávský taky zautomatizovaný viz. odkaz v mém prvním včerejším příspěvku page 23 až 24. Na všechny vaše další otázky by se dalo odpovědět až praktickým odzkoušením. Proto jsem vlastně položil tento dotaz sem do fora, zda to někdo neprověřil.

Já se primárně domácím pálením nezabývám, ale dělám si rešerši jak se dostat na 90% alkohol, který potřebuji na zpracování léčivých bylin draze dovážených z Asie (žen-šen, apod.,) V lékárnách 90% líh nesmějí prodávat a pokoutně někde schánět se mi ho nechce, protože nemám záruku čistoty. Právě na zpracování bylin by se měl používat etanol vyrobený z obilovin a samozřejmě bez přídavku cukru.

                     
host - 151.252 (?), 24.2.2011 16:24

Výše zde mám nafocenou svoji vysokou měděnou rektifikační kolonu s keramickou náplní kroužků 8mm.Právě díky výšce přes metr a šířce jen 54mm, perfektně odděluje jednotlivé frakce a prakticky bez problémů jde regulovat teplota a tím i % pálenky refluxním tokem-přes ventil.Takže jsem si dle potřeby jednu várku rektifikace provedl na sílu 92%...Celkově proti smradům-pálenkám z většiny pěstitelských pálenic se starým přerušovaným pálením, mám pálenku velmi jemnou-nesmrdí a po vypití vám tělem neprojede taková ta vlna z odporné chuti+husí kůže... jeanch@centrum.cz

                     
host - 180.9 (?), 25.2.2011 7:44

Předpokládám že chladič je klasický spirálový, dvojitě vinutý v hlavě kolony z 6mm Cu-trubky. Čím do něj honíš vodu.

Jak máš upevněné očko na sledování výšky hladinky - silikonem?

Dík za info.

                     
host - 151.252 (?), 25.2.2011 8:52

I spirálový chladič je tu nafocený, přesně jak píšeš.Z vodovodu 200L za 8-10hodin.Sud s malým čerpadlem se mě neosvědčil.

Oko je nalepeno potravinářským silikonem i ostatní těsnění víka kotle z potravinářské silikon hadičky.

Chladič refluxní-primární + není vidět - chladič měděný protiproudový sekundární za refluxním ventilem.

                     
host - 107.201 (?), 2.3.2011 12:48
Dobrý den, nezkoušeli jste někdo vyrábět pálenku z rýže? A jaké máte s touto komoditou zkušenosti?
                     
host - 51.179 (?), 2.3.2011 16:26

Nevyrabel jsem, ale mel jsem moznost ochutnat (v Cine). Ale ani jsem ji neochutnal protoze uz pri pricichnuti to bylo na pobliti. Tyden stare spinave ponozky jsou proti tomu rajska zahrada! A to nebyla nejaka domaci samohonka, ale produkt tamejsiho uznavaneho producenta. "Ochutnavani" se delo primo v jeho palirne. No neco opravdu strasneho.

                     
host - 39.241 (?), 4.3.2011 11:05

Já jsem naopak pil nejen rýžovou pálenku, ale i rýžové víno, ze kterého byla "pálena". Nic tak hrozného to tehdy nebylo. Chtěla jen trochu "odpočinout", dostal jsem ji ochutnat přímo když "tekla" z "aparátu". Je pravdou, že to bylo v ČR a před cca 22 lety. Kdyby dnes nebyla rýže tak drahá, tak bych ji možná dělal také (pro zpestření nabídky). 

Dnes jsou nabízeny různé druhy pálenky z rýže, většinou s nějakým "maceračním přídavkem" (a je to bráno jako delikatesa). Podívejte se u vietnamců a číňanů co všechno v tom nabízejí.

Zdravím Lojza.

                     
host - 199.217 (?), 3.2.2013 11:49

Dobrý den.  Chci se zeptat, jak se přesně postupuje při práci s touto kolonou? Jak se reguluje reflux? Déle by mne zajímalo, zda je v koloně výplň (kroužky z keramiky.. apod) a jestli je postup jiný. Díky Boban.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika