Rád bych se tu poradil ohledně vzkypění kvasů z letního ovoce, třešní a letních jablek.
Mám kotel kolem 100L z nerez hrnce a na něj je napojena Cu trubka s náplní přes 110cm sloužící jako rektifikační kolona.
Při destilaci třešní je pěnění naprosto katastrofální i při 2/3 naplnění kotle a pozvolném nárustu teploty, dokonce nepomohlo ani přidání protipěnivé přísady-ros. oleje.
Pěnění je vždy jen při počátečním nahřívání rektifikační trubky, jakmile je spuštěn na vrcholu kolony reflux-zpětný tok, tak pěna celkem logicky je splachována zpět a pěnění ustane.Ale rektifikaci je nutno přerušit a rektif. trubku propláchnout vodou-zvláště u třešní.Pěna z letních jablek se do destilátu nedostane a ani na kvalitě-chuti nebyl pozorován vliv.Ani teploměr lihových par neukázal vzrůst teploty, stejně tak ani lihoměr na výstupu.
Pěnění přičítám velké řídkosti letních kvasů a třešně jsou tím pověstné speciálně.
Potřeboval bych radu jak pěnění zabránit, bud konstrukčně nebo přísadou?
Do rektif. trubky se dostává vždy jen kapalina, neb dole je napočátku je 1mm husté nerez síto.Ostatně jak známe z kuchyně, pěněním uniká vždy jen kapalina s max. jemnými částicemi vařeného.
U letních jablek jsem totiž zjistil, že kvas ze stejného barelu pokud byl jednou destilován hustší, pěněním do kolony netrpěl a ten samý kvas ze stejného barelu, ale řidší, vzkypěl lehce...