destilační přístroj



host - 174.8 (?)
27.9.2011 16:03

Jsem začátečník a na jednom vebu jsem našel toto (uvádím pouze výběr z textu) :
Pálení probíhá ve dvou stupních:
1/ destilace ovocného kvasu v surovinovém kotli s přímým ohřevem a mícháním kvasu. Získáváme tak destilát tzv. "lutr" s obsahem ethanolu /alkoholu/ 20 - 30 %. Jedná se o polotovar nevhodný ke konzumaci, obsahující vedlejší produkty lihového kvašení chuťové nepřijatelné a ZDRAVÍ ŠKODLIVÉ!
Proto je nutné lutr ještě zušlechtit!
Sem to chápu. Ale následujícím řádkům nějak nerozumím :
2/ rektifikace lutru - při této operaci se lutr zesiluje na požadovanou lihovitost a čistí od cizích, nežádoucích, páchnoucích, zdravotně závadných zplodin pocházejících z fermentace ovocných kvasů. Říkáme tomu zušlechťování ovocného destilátu. Pálení se provádí v měděném kotli. Měď zbavuje kořalku od síry, která se do kvasu a lutru dostala při síření. Ohřev je přímý a při destilaci se z vypáleného destilátu odděluje:
I. frakce - úkap /estery, aromatické látky a methylalkohol/
II. frakce - jádro /nebo prokap
III. frakce - střední je vlastní ovocný destilát
Lze počítat s tím, že ze 100 l lutru získáme 30 - 35 l střední frakce /jádra/
III. frakce - dokap je část destilátu, kterou získáváme pokračujeme-li v destilaci po ukončení pálení III. frakce.
Jak může být jednou … III. frakce - střední je vlastní ovocný destilát a vzápětí níže III. frakce – dokap … může mi toto někdo z odborníků vysvětlit?! … a co dělají s II. frakcí - jádrem/nebo s prokapem …


Děkuji za případné vysvětlení. Zatím Neználek.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

                     
host - 174.8 (?), 27.9.2011 16:03

Jsem začátečník a na jednom vebu jsem našel toto (uvádím pouze výběr z textu) :
Pálení probíhá ve dvou stupních:
1/ destilace ovocného kvasu v surovinovém kotli s přímým ohřevem a mícháním kvasu. Získáváme tak destilát tzv. "lutr" s obsahem ethanolu /alkoholu/ 20 - 30 %. Jedná se o polotovar nevhodný ke konzumaci, obsahující vedlejší produkty lihového kvašení chuťové nepřijatelné a ZDRAVÍ ŠKODLIVÉ!
Proto je nutné lutr ještě zušlechtit!
Sem to chápu. Ale následujícím řádkům nějak nerozumím :
2/ rektifikace lutru - při této operaci se lutr zesiluje na požadovanou lihovitost a čistí od cizích, nežádoucích, páchnoucích, zdravotně závadných zplodin pocházejících z fermentace ovocných kvasů. Říkáme tomu zušlechťování ovocného destilátu. Pálení se provádí v měděném kotli. Měď zbavuje kořalku od síry, která se do kvasu a lutru dostala při síření. Ohřev je přímý a při destilaci se z vypáleného destilátu odděluje:
I. frakce - úkap /estery, aromatické látky a methylalkohol/
II. frakce - jádro /nebo prokap
III. frakce - střední je vlastní ovocný destilát
Lze počítat s tím, že ze 100 l lutru získáme 30 - 35 l střední frakce /jádra/
III. frakce - dokap je část destilátu, kterou získáváme pokračujeme-li v destilaci po ukončení pálení III. frakce.
Jak může být jednou … III. frakce - střední je vlastní ovocný destilát a vzápětí níže III. frakce – dokap … může mi toto někdo z odborníků vysvětlit?! … a co dělají s II. frakcí - jádrem/nebo s prokapem …


Děkuji za případné vysvětlení. Zatím Neználek.

                     
host - 220.205 (?), 27.9.2011 22:48

Máte naprostou pravdu a zajímalo by mě, kde jste se to dočetl. Hloupostí a zvláště chemických souvisejích s naprostou neznalostí organické chemie je bohužel v dostupné literatuře spousta a zvláště v monografiích po roce 1989 a také v letošním roce. Takže z lutru je třeba odebrat úkap, po jeho odebrání, pak prokap (čili jádro) a dokapu je třeba se vyhnout. Rád Vám odpovím na konkrétní otázky a hlavně nevěřte tomu, že je ethylkarbamát těkavá sloučenina. slosar-petr@seznam.cz

                     
host - 45.252 (?), 28.9.2011 19:40

Rád bych se tu poradil ohledně vzkypění kvasů z letního ovoce, třešní a letních jablek.

Mám kotel kolem 100L z nerez hrnce a na něj je napojena Cu trubka s náplní přes 110cm sloužící jako rektifikační kolona.

Při destilaci třešní je pěnění naprosto katastrofální i při 2/3 naplnění kotle a pozvolném nárustu teploty, dokonce nepomohlo ani přidání protipěnivé přísady-ros. oleje.

Pěnění je vždy jen při počátečním nahřívání rektifikační trubky, jakmile je spuštěn na vrcholu kolony reflux-zpětný tok, tak pěna celkem logicky je splachována zpět a pěnění ustane.Ale rektifikaci je nutno přerušit a rektif. trubku propláchnout vodou-zvláště u třešní.Pěna z letních jablek se do destilátu nedostane a ani na kvalitě-chuti nebyl pozorován vliv.Ani teploměr lihových par neukázal vzrůst teploty, stejně tak ani lihoměr na výstupu.

Pěnění přičítám velké řídkosti letních kvasů a třešně jsou tím pověstné speciálně.

Potřeboval bych radu jak pěnění zabránit, bud konstrukčně nebo přísadou?

Do rektif. trubky se dostává vždy jen kapalina, neb dole je napočátku je 1mm husté nerez síto.Ostatně jak známe z kuchyně, pěněním uniká vždy jen kapalina s max. jemnými částicemi vařeného.

U letních jablek jsem totiž zjistil, že kvas ze stejného barelu pokud byl jednou destilován hustší, pěněním do kolony netrpěl a ten samý kvas ze stejného barelu, ale řidší, vzkypěl lehce...

                     
host - 160.68 (?), 3.10.2011 20:21
Po pročtení všech stran diskuze mi stale není uplne jasné jake maji byt teploty kotle pri paleni lajtru a pak pri naslednem prepalovani neboli zuslectovaní.Prosim kdyby mi to nekdo kdo tomu rozumi a pali dobrou slibovicu mohl popsat jak palit prvni a pak druhy kotel.Predem dekuji. Uplny zacatecnik tak prosim o shovivavost
                     
yustin - (7) - 97.180 (?), 9.10.2011 20:36

Jaké médium do dvoupláště.Prosím poradite někdo jaký použít nejvhodnější olej do dvoupláště.A třeba jak dlouho by mi tam vydržel třeba fritovací?

                     
host - 45.252 (?), 10.10.2011 18:53

Použijte nový fritovací olej, já mám fritovací palmový olej, při 18C je ztuhlý.Výhoda pro mě, že mě při přenášení kotle palmový ztuhlý olej nešplouchá a nemění těžiště.Každý fritovací olej obsahuje určité % palmového oleje.

Ropné olejové deriváty nepoužívejte, jednat při destilaci páchnou a jednak většinou rychle teplem degradují.Pokud nepoužijete extra drahé speciální nebo dokonce silikonové!

                     
host - 97.180 (?), 10.10.2011 21:52

A po kolika sezonách bych měl ten fritovací vyměnit?

                     
host - 107.201 (?), 13.10.2011 15:22
Použil bych H2O, ta je zadarmo!
                     
host - 45.252 (?), 13.10.2011 19:16

A tlaková nádoba nutná pro ohřev vodou je snad také zadarmo?A upravený vnitřní kotel s nutným vypouklým dnem je také zdarma?(při slabším plechu je vypouklé dno kotle kvasu nutností u ohřevu v tlakové nádobě)

Já mám venkovní netlakovou nádobu zcela zdrama z pozink sudu.A netrápí mě nákup přetlakového ventilu nebo nutného přisávacího ventilu při chládnutí kotle, bez něj tlaková nádoba nebo kotel kvasu imploduje vlivem chládnutí a vytváření podtlaku.

                     
host - 107.201 (?), 20.10.2011 8:17
To co píšete se týká tlakových nádob, myslím nádob, kde je skutečně nějaký tlak. Ve vašem meziplášti bude tlak max. 1,2-1,3 Bar, tento tlak odpovídá teplotě 105-108°C a ta bohatě stačí k tomu, aby ethanol ve vařáku byl totálně vyždímán. Vypouklé dno není skutečně potřeba, vím o čem píšu. Jestli máte dobrého svařeče, který umí těsnící svary, tak být vámi bych o jiném mediu než H2O neuvažoval. Ale je to samozřejmě věc názoru...
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika