Uff - dlouho jsem nebyl na internetovém připojení a nahromadila se zde hromada dotazů v reakci na můj příspěvek ohledně fritovacího oleje. Tak tedy popořadě. Jestli jsem tam dal olej na smažení, nebo opravdu olej který byl označen jako "fritovací" si už nepamatuju, ale mám dojem že slo o olej skutečně fritovací. Byl koupen v takových těch 5l "petkách". nebyl použitý, dával jsem ho nový.
Topné těleso je jedno se třemi "spirálami". Ony to nejsou vlasně spirály, ale "Učka". Každé z nich (2 kW) je připojeno přes vlastní jistič takže se dá jednotlivě vypnout. Nad kotlem je malý kuličkový deflemátor, následuje ca 1m stoupací potrubí kde je orientační teploměr (nezapojený do regulace). Chladič je protiproudý, sestupný s měděnou spirálou, plášť nerezový. Pod deflegmátorem je teploměr (PT100) použitý k "regulaci", ale nejde o regulaci v pravém slova smyslu, ale dá se nastavit konečná teplota při které se má topení vypnout - vlastně konec destilace. Při poklesu teploty se topení už nesepne. Já to vlastně ani nepoužívám, mám to "naplno" a jedu na "procenta" při prvním výpalu a na "chuť" při druhém.
Výkon těles na první výpal (lajtr) nechávám naplno a jedu až do 10% na výstupu. Při druhém výpalu to táhnu co nejdéle to jde, když mám dobrý kvas, klidně i pod 20%. Výsledek je potom voňavější. Ochutnávám výstup nerezovou lžičkou, jakmile teče "kyselka" končím. Výkon těles nechávám plných 6 kW i na druhý výpal v případě že mám plný kotel lajtru, což jsem zatím měl vždycky. Asi kdybych měl lajtru méně tak bych některé těleso vypnul, ale toto jsem zatím nedělal.
Ředím destilovanou vodou - už jsem to tady psal že ne na procenta, ale opět "na chuť". Prostě ředím a chutnám, teprve následně měřím. V jednom okamžiku se pálenka stane "lahodnou", tak to je ono. Většinou skončí ředění někde kolem 50%, ale klidně i 47% a hlavu si z toho nedělám, procenta nehoním. Pálenka se mi nikdy nezakalila.
Osvědčilo se mi pro "vyvětrání" cca 24 hodin vzduchovat akvaristickým vzduchovačem přes kamínek.
No snad jsem na nic nezapoměl. a odpověděl na všechny dotazy.