Přesazení cca 7 letého ořešáku
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 248.22 (?), 24.2.2016 20:18
"Razantnější prořez" lze dělat buď při délce nových výhonů cca 8-10cm (cca červen) nebo v srpnu. Takže pokud jste ho loni v srpnu už neprořezal, udělala bych to letos a přesadila na podzim. Ještě během roku by šlo přerušit část kořenů, aby se zpevnil kořenový bal, bylo to tady popisováno (nebo na netu u přesazování vzrostlejších stromů). Lída
|
|
|
|
|
|
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 248.27 (?), 24.2.2016 20:42
Je otázkou, jestli se ta námaha s přesazováním vyplatí. Jestli není jednodušší koupit pětiletý kontejnerovaný a za ušetřený peníz si koupit na troje-čtvery vánoce ořechy z jiného stromu.
Ořešáky (a to i ty přesazované ze školky) rády vytvářejí jeden hlavní kůlový kořen "nejkratší cestou k podzemní vodě. Při průměru kmínku D=14 cm musíte udělat bal o průměru Db=7×14 cm rostlé zeminy (případně s trčícími hlavními kořeny +2×D.při výšce balu 0,7 m tak bude bal vážit cca 500 kg. Pomineme-li, že většina vozíků za osobák je s nosností 400 kg (páč až 350 je vlastní hmotnost do 750kg kategorie), tak prvotním problémem bude, že tuto váhu nemůžete přeházet jako fůrku hnoje, ale musíte naložit/složit najednou. Další je, že korunu musíte pro přepravu zmenšit do staršího dřeva, takže se po přesazení dostane do plodnosti až s pauzou 3 roky (což ten pětiletý v 75 l kontejneru také). ujímatelnost kontejnerovaného stromu se založenou korunkou je lepší, než u toho rok předem připravovaného, natož přesazovaného "zčistajasna najedou".
|
|
|
|
|
|
|
host - 78.117 (?), 25.2.2016 11:36
Děkuji moc za obě reakce. Přiznám se, že to vím - ohledně termínu prořezávání / nové cca 10 cm výhony/ ale vůbec jsem si to neuvědomil. Spíše jsem uvažoval - sázím stromek, který jsem přivezl ze zahradnictví, tak upravím korunku, teda v mém případě by to byla korunka průměru cca 3 metry. Asi bych odstranil větve pod 2 m od země a v červnu prosvětlil zbytek. Asi to i přes Vaše varování risknu / samozřejmně je mi jasné maximum kořenového balu a intenzivní zálivka včetně kvalitní zeminy s kompostem/ a podle mne by mohlo být na podzim vidět výsledek a pokud bude negativní, tak zasadit nový mladý stromek. Ta cena kontejnerového mne trochu šokovala, vím, že v zahradničení nemá člověk šanci na jiná než "červená čísla" ale toto je i přes můj vnitřní limit.
IvanHorseman
|
|
|
|
|
|
|
host - 40.121 (?), 25.2.2016 12:06
Souhlasím se Standou, ručně takový ořešák bez fatálního poškození nevykopete. Přesazoval jsem ořešáky tak 2-3 roky staré a bylo to na hranici možností rýče. Daník
|
|
|
|
|
|
|
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář (2064) - 247.50 (?), 25.2.2016 12:11
Što eto fatální poškození?
Samozřejmě, že stromek při přesazování poškodíte. Dělat to jen rýčem je hloupost, potřebujete ještě krumpáč a pantok, ten hlavně.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
hugovotr - Zlatý Zahrádkář (643) - 173.2 (?), 25.2.2016 12:26
Prumer 14cm za 7let, to je nejak moc ne? Kazdopadne se taky priklanim ke Standove rade s koupi noveho v kontejneru. Tri roky zpet jsem presazoval dve asi 5ti lete Nashi(asijske hrusne) a po presazeni spise zivorily. Loni na podzim jsem nad nimi zlomil hul a nasadil nove.
Od klavesnice to tak nevypada, ale je velky problem strom dostat ven s velkym korenovym balem.
|
|
|
|
|
|
|
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář (2064) - 247.50 (?), 25.2.2016 12:32
Co se tu furt třepe něco o balu? Když to ořežete tak bal nepotřebujete.
Jak moc jste ty nashi ořezal?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|