Přesazení cca 7 letého ořešáku
|
|
|
|
|
|
|
hugovotr - Zlatý Zahrádkář (643) - 0.146 (?) 6.4.2017 21:49
Musela s tím být hromada práce. Ale jak se říká, škoda je jenom dobrého šlověka.
Ale možná se ještě vzpamatuje, až ho "dostatečně ořeže" místní Ferda Mravenec :)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 199.250 (?), 7.4.2017 7:32
O tom zda je schopen rašit se dá snadno přesvědčit. Pokud v horní části kmínku je pod kůrou "zeleno", tak se dá zachránit. Ořešák má velkou regenerační schopnost. Můžu doložit snímek, kdy celá nazemní část umrzla a téměř z pařezu roste dnes už velký strom. Takže dejte zprávu, zda má ještě živou kůru na kmínku. Pak pouze hluboce seříznout a na 90% by měl rašit.
|
|
|
|
|
|
|
host - 78.117 (?), 11.4.2017 13:20
Tak další zpráva o stavu přesazeného ořešáku. Koupen nový v kontejneru, ale zatím ponechaný v kontejneru neboť v neděli jsem chtěl provést přesazení a abych si to ulehčil začal jsem od spodu odřezávat silné větve. Jaké bylo moje překvapení, že větev je živá. Suché jsou pouze konce větví / cca 3/4 cm průměr/. Když jsem toto po odříznutí dvou spodních větví zjistil, zatřel jsem rány lakem / nic jiného jsem neměl po ruce/, zalil cca 50 litry vody a ještě mu dám šanci. Bohužel telefon vybitý, tak o velikonočním víkendu dodám foto
IvanHorseman
|
|
|
|
|
|
|
host - 78.117 (?), 7.9.2017 0:36
Tak další díl - po dubnovém zjištění živých větví jsem mu ještě dal šanci. Jenže za dva následující měsíce vyrašily nové lístky - velmi malé - pouze na spodních větvích a spíše blíže kmeni. Celkem cca 10 - 12 lístků. Mladý stromek v kontejneru začínal chřadnout, i když byl zaléván, a tak jsem rozhodl pro vytažení starého a zasazení kontejnerového stromku- jáma byla vysypána hnojem a kompostu. Starý stromek by asi časem možná obrazil, ale předpokládám, že by to trvalo možná i několik roků a tak jsem raději vsadil na jistotu nového kontejnerového, který se po přesazení do volné země krásně rozjel a tak předokládám, že po nějakých 5 letech by se situace vyrovnala, ale u přesazovaného jsem tu jistotu neměl a tak jsem zbaběle "povolil". Pokud by se jednalo o jabloň nebo švestku, tak bych jej nechal se předvést. Ale u ořešáku jsem jej situoval s rezervou okolo stromu a toto omezuje možnosti např dvou ořechů - dva ořechy jsou podle mne stejně nesmysl, protože pokud květy pomrznou, tak není nic a pokud se urodí, tak i z jednoho stromu je plodů dostatek. Samozřejmě pokud není nadbytek plochy zahrady a nebo touha mít více odrůd.
IvanHorseman
| |
|
|
|
|
|
|
|
host - 78.117 (?), 7.9.2017 0:37
Předchozí foto je z podzimu oňského roku
IvanHorseman
|
|
|
|
|
|
|
host - 157.239 (?), 7.9.2017 6:55
Na vině může být velké množství hnoje a kompostu-to není špatné zapravit-zasekat, smísit se stávající zeminou- na periferie výsadbové jámy, ale nejbližší okolí kořenů je lepší ponechat jalovější. Až se stromek vzpamatuje ze stresu z přesazení, tak si pro vydatnější stravu postupně doroste. Zálivkou a přírodními srážkami i díky dalším půdním procesům se síla hnojiv naředí a bude působit příznivě a ne naopak. SPCH
|
|
|
|
|
|
|
host - 78.117 (?), 7.9.2017 10:08
Ten hnuj byl překryt vrstvičkou zeminy a kompostu, tj přímý styk byl minimální. Ale samozřejmě při manipulaci s cca 1 m průměrem balu kořenů není vyloučeno, že někde byla zem či kompost odhrábnuta
IvanHorseman
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 78.117 (?), 7.9.2017 10:52
Přesně takto to na mne působilo- vloni v létě se částečně udržely listy zelené, ale strom živořil- tj kořeny tahal minimum a listy živil strom. Nyní na jaře mírně obrostl- cca 10 až 15 lístečků, ale progres v průběhu cca 2 měsíců prakticky žádný - péči dostával poměrně dobrou- zahnojení, kompost, zálivka, ukotvení. Věřím tomu, že pokud by se mu dal čas, tak by po několika letech obrazil v plném rozsahu. Ale to již nový zdravý stromek bude mít lepší stav, tudíž šel ven- a bohužel poměrně snadno- bylo vidět, že žádné nové kořínky si nepustil- a to tam byl cca rok.
IvanHorseman
|
|
|
|
|
|
|
Josef. - Diamantový Zahrádkář (2694) - 227.26 (?), 7.9.2017 21:32
Ivane, ať hledám jek hledám, žádné zastřižení na fotce z loňského podzimu nevidím. Tak jak je to?
Pokud bych stromek přesazoval já, zbyla by tam tak polovička větviček, rozhodně by to bylo vidět a myslím, že by strom měl dvojnásobnou šanci na přežití.
Tak příště...
Josef.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|