Lískové ořechy
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
romila - Zlatý Zahrádkář (914) - 68.129 (?), 27.10.2008 9:48
Myslím, že jsem porozuměla, přestože jsem totální analfabet ať v biologii, genetice, mikrobiologii, chemii a dalším vědám Vám blízkým. Roubovaní ještě nepraktikuji, tak když půjdu cestou nejmenšího odporu, dle Vaší rady koupím a vysadím 1-2 lísky, místo pro ně u plotu bude, dokonce nedaleko Hallských. Děkuji. M.R.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 94.10 (?), 27.10.2008 12:39
Podle čeho soudíte?
Ne vše, co se píše na netu musí být pravda, ale tady je jeden odkaz:
http://botanika.bf.jcu.cz/suspa/vyuka/materialy/populac/pyl.doc
|
|
|
|
|
|
|
Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář (1247) - 7.210 (?), 28.10.2008 14:01
Máte pravdu, spletl jsem "Samoprašnost" (Což není ale samoSprašnost) s cizosprašností.
Nicméně, když jsem se snažil najít argumentaci, proti Vašim tvrzením (což utvrdilo z mýlky mne samotného, Výsledek je výše :-))), našel jsem další zajímavosti o lískách, a to BTW.
Lísky se uvádějí jako klasický příklad kombinovaného opylení - často vykazují smíšenou reprodukční schopnost - tj. mix. samosprašnosti (nebo samoprašnosti) s cizosprašností, nicméně jistota je kulomet a vysadit vedle jiný další druh je doporučováno.
Dokonce se zvažuje, že některé lísky jsou cizosprašné s fakultativní samosprašností, tj. že "i lísky mají své dny":-)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 59.142 (?), 30.10.2008 22:41
K pěstování lísek a vlašských ořechů doporučuji články na Zahradaweb(u), ve vlákně Ovocnářská výroba, bylo tam několik článků k jejich pěstování včetně řezu někdy v srpnu nebo žáří letošního roku. Leots chvi také vysadit jednu lísku, asi Lombardskou červenou, v okolí roste hodně planých lísek, snad se spolu opilý.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 201.130 (?), 15.11.2008 16:32
Jak daleko mají být od sebe lísky aby se mohly opylovat? a co prosím doporučujete k Hallské?
Děkuji J.K.Dudycha
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|