Lískové ořechy
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 92.38 (?) 4.9.2014 21:02
Myslím, že běžnou pasterační teplotou se tuk z buněk neuvolňuje. Jinak by asi z lískových jader vytekl, což se neděje. Řekl bych, že pojem denaturace se používá u bílkovin (ztráta terciální a kvarterní struktury), přeneseně pak u lihu. Ale to je jedno. Tuky podléhají žluknutí, což je uvolnění mastných kyselin z vazby na glycerol, případně štěpení jejich dlouhých řetězců (pochopitelně častěji u nenasycených). Sterilace ten proces úplně nezastaví (neumí to ani zmrazení), ale výrazně ho zpomalí - inaktivací enzymů, zabráněním přístupu vzduchu, uskladněním v chladnu a temnu (světlo urychluje rakci výrazně).
Co se týče vlastní sterilizace, je to prosté. Konzervuji tak jádra ořechů, sušené houby i některé sušené ovoce (třeba švestky) Uzavřené sklenice se zavaří v hrnci na 80 st. . Nejsou úplně ponořené, protože by plavaly.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 220.138 (?), 5.9.2014 1:41
jj máte pravdu, enzymy jako bílkoviny, jsou na to teplo citlivější...
Sušené ovoce (třešně aj.) sterilujeme v troubě co má relativně přesný digitální termostat už od 40°C (na jogurty) přes pastrace 70°C a sterilace 90°C po klasické pěčení. Hysterezi cyklování topného tělesa jsem naměřil +2°C což je přesnější než zavařovací automat s vodou (+3°C), ale nemá to sepnutí vypínacího časovače při prvním dosažení nastavené teploty (má jen zvukovou signalizaci prvního dosažení nastavené teploty).
|
|
|
|
|
|
|
host - 35.211 (?), 11.9.2014 21:32
Dobrý večer, pane Vysloužile, mohl byste uvést i dobu sterilace lískových oříšků? A jak dlouho je třeba oříšky sušit, než je mohu vylouskat ze skořápek? Když jsem je vylouskala nedosušené, scvrkly se. Lada.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
salfi - (26) - 224.1 (?), 31.7.2020 21:28
Dobry den. Prosim o radu. Kazdy rok mam spoustu liskovych orechu a kdyz zacnou dozravat na okolnich pozemcich, ty moje jsou prazdne a vypadaji takto: viz foto
|
|
|
|
|
|
|
host - 142.165 (?), 1.9.2020 17:03
Lískové ořechy jsou zralé, když jim jdou lehce vyloupnout z košilky a spodní část začíná hnědnout. Ty, které nejdou vyloupnout jsou buď červavé nebo nezralé. Nechám jeden den zavadnout a pak nožem odstraním košilku. Pokud jsou ořechy zralé, už by se neměly při sušení moc zcvrknout.
|
|
|
|
|
|
|
host - 13.24 (?), 16.12.2020 12:42
Dopadli jsme stejně jako salfi. Přestěhovali jsme se a zde jsou lísky 8-9m vysoké ale úroda žádná. Zkusíme prořezat. Pokud tam něco bylo vzaly to veverky a ptáci. Výše tady někdo mluví o živém plotě z lísek. Ze zkušenosti vím, že živý plot či jedlý plot /z muchovníků či plot z dřínů/, vše tohle má velmi tuhé kořeny a tak lze jen velmi obtížně se toho zbavit v případě že to je potřebné. Proto postupujte s ohledem na to, tam kde by to mohlo být ke škodě takové věci nedávejte, nebo dejte jiné. Vidím hodně inzerátů na jedlý plot a poodobné, předem lituji ty jdo to budou někdy chtít zrušit.. Známí dali k novému domku ke vchodu moruše, já dal ranou třešeň. Oni měli pořád plný dům much tak to zrušili a dali ořech. Já šlapal po kluzkých třešních. Z toho poučení: peckoviny co nejdále od domu, špačci to shazují a šlapat v tom se nehodí. Jo zkušenosti jsou někdy drahé.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|