Lískové ořechy



Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.138 (?)
4.9.2014 20:26

Za denaturovaný tuk považuji tuk uvolněný z buněčné struktury (například teplem).

Njn budu to muset vyzkoušet, napište více podrobností k té sterilaci. Určitě ve skleničkách je menší riziko načichnutí od společně skladovaných potravin, což je hlavní nevýhodou uchování v mrazáku (takové LO s vůní papriky... surprise no).

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 7.5.2012 22:15

No nevím. Opylovacími poměry u lísek jsem se nikdy nezabýval. Mám na zahradě dva asi 25leté keře Halský obrovský. V blízkém okolí se to lískami zrovna nehemží.

Násada plodů a velikost jadérek každoročně nadprůměrná. Až... Před pár lety začala sklizeň prudce klesat vlivem moniliozy. Proto jsem letos poprvé v době květu a těsně po odkvětu aplikoval fungicid. Jehněd bylo letos málo, samičích květů něco pod průměrem.

Před asi 6 lety jsem zrušil slepice, od té doby musím ošetřovat proti nosatčíkovi. Osvědčilo se mi to dělat v době, kdy také stříkám proti pilatce na slivoních (např. Altanova) a stejným přípravkem.

                     
host - 96.42 (?), 18.9.2012 15:56

Někde jsem zaslechla, že klasický vlašský ořech má dostat nařezáno při sběru, tak jsem to zkusila praktikovat na náš lískáč, těm oříškům, kterým se nechtělo dobrovolně spadnout jsem pomohla násadou a tento rok je úroda veliká.Ale bojuji s tím jak je skladovat. Minulý rok jsem jsem je všechny vyloupala a dala do mrazáku.Tento rok bych je chtěla mít čerstvější.Myslíte, že když je nechám ve skořápce vysušit a pak si vyloupu před vánocemi, že to nebude vadit?? Chtěla bych aby na sobě měli takovou tu hnědou šlupičku.

                     
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 18.9.2012 22:15

Nevím, proč by mělo vadit nechat lísky ve skořápce.

Při sklizni je dávám na platónky a suším na sluníčku. Za deštivého počasí jsou v dřevěné kolně. Po asi 2-3 týdnech je nasypu do plátěného pytlíku a pověsím v kolně nebo na půdě. Na vánoce jsou bez problémů k dispozici pro celou rodinu.

                     
jariel231 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (206) - 146.203 (?), 21.12.2013 0:10

Václave, také to tak dělám. Mám občas na půdě i tříletou úrodu. Jen je třeba vyhodit děravé oříšky.

   
host - 240.105 (?), 4.9.2014 10:52

Zdravím.

Taky mám dotaz k lískovým oříškům. Kdy je možné je sklízet? Jasně, optimální by bylo, když budou samy padat na zem, ale to tady není dost dobře možné. Lísky jsou to kulturní, typ s kalíškem přesahujícím oříšek i ten druhý, oříšky výrazně větší než u divokých lísek. Ale lísky rostou na méně přístupném místě, kam se po zemědělské orbě nedá dostat. Dají se sklidit i teď, jako otrhat a třeba nechat dosušit? Nebo je to zbytečné? Malá část oříšků už se při zatřepání větví uvolňuje a padá, barva skořápky začíná přecházet ze zelené na rezavou. Díky za radu.

      
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 4.9.2014 11:07

Sklízet lze i otrháváním, ale je to velmi pracné. U Hallských a podobných s mělkým kalíškem je výhodné netrhat celé plody, ale jen vylupovat "skořápky" z punčošek. Pokud vyloupnout nejde, je oříšek buď nezralý, nebo hluchý nebo červivý). Ty s punčoškou je možné otrhávat až poté co se Vám podařilo tak 1/3 sklidit oklepáním do plachet. To co sklidíte oklepáním je plně zralé a dá se déle skladovat, to co sklidíte otrháním je potřeba třídit - čím více podtržený oříšek, tím kratší doba ke skladování. Pokud trhané Lombardské oříšky nejdou z punčošky, je lepší je louskat i s punčoškou a jádro sušit vyluštěné ze skořápky - skladovatelnost vyluštěných je asi 3 měsíce. Skladovatelnost vyzrálých ve skořápce je více než rok (podle odrůdy a podmínek skladování i několik let; google - turecké státní rezervy lískových oříšků).

         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 57.250 (?), 4.9.2014 12:38

Lísková jádra skladuji stejně jako vlašská - sterilovaná nasucho v zavařovacích sklenicích. Jejich chť je i po několika letech prakticky beze změny, což se o volně ložených - ve skořápce i bez - rozhodně říci nedá.

            
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 4.9.2014 12:48

Záleží na odrůdě jak dlouho bez ztráty vůně a bez oxidace tuku vydrží.  Sterilace bych se tak trochu bál, denaturované tuky oxidují rychleji. Jisté je, že po spotřebování kyslíku ve skleničce oxidace pokračovat nemůže.

Mám dojem, že ty  "státní rezervy" se skladují/skladovaly v ochranné atmosféře 98% N2 a při teplotě -2°C.

               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 4.9.2014 19:09

...denaturované tuky oxidují rychleji

To jste slyšel kde? Co je to denaturovaný tuk?

                  
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.138 (?), 4.9.2014 20:26

Za denaturovaný tuk považuji tuk uvolněný z buněčné struktury (například teplem).

Njn budu to muset vyzkoušet, napište více podrobností k té sterilaci. Určitě ve skleničkách je menší riziko načichnutí od společně skladovaných potravin, což je hlavní nevýhodou uchování v mrazáku (takové LO s vůní papriky... surprise no).

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?9:21
Jak je to s kvalitou Red Einhell?9:06
Jak je to s kvalitou Red Einhell?7:45
Jak je to s kvalitou Red Einhell?20.11.2024
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika