Může se kysané zelí zkazit?



PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6582) - 9.2 (?)
22.10.2013 19:54

Příčin zvrhnutého kvašení může být víc. Tipuju malé udusání. Zelí se dusá nejen proto, aby se zmáčklo, ale musí se i narušit, pomačkat jednotlivé kroužalky. Někdy se stane, když je suchý rok, že šťávy pouští málo.Dál musí být v hrnci umáčklé, pod tlakem. Dříve se na zelí dával kámen, ve vašem případě stačí dřevěné nebo nějaké plastové vzpěry které se zachytí pod žlábek zeláku a zelí se jimi utáhne. Na povrch se může dát list, když není, tak mikrotenový pytlik. Po naložení se druhý den kouknete, zda vystoupila voda. Když ne, zaleljete. A je dobré, když kvasí při menší teplotě, klidně stačí 15 st. C. Trvá to sice déle, ale je kvalitnější. Osobně jsem nikdy do zelí nějaké "startovací" kultury nedával.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Perepel - (3) - 90.142 (?), 22.10.2013 17:59, zobrazeno: 77931x

Dobrý den, zajímaly by mě vaše názory. Dělala jsem letos kysané zelí stejně jako předešlé roky. Cca 4 kg, keramický kvašák. Zelí jsem nakrájela, prosolila, přidala kmín, nechala odležet a nahňahňala do kvašáku. Zelí sahalo asi 2 cm pod okraj, tak jsem jej ještě zalila   převařenou slanou vodou, tu jsem nalila i do žlábku na hrnci a nechala kvasit v pokojové teplotě.
Už během kvašení se mi nezdála vůně - místo typické nakyslé zelné to bylo trochu cítit po síře. Po týdnu jsem zelí přemístila do lednice, a při té příležitosti nakoukla do hrnce - zelí bylo jakoby načechrané a při zmáčknutí z něj šlo hodně bublinek. Po dalším týdnu v lednici bublinky zmizely, ale zelí je takové divné - nahořklé, má divnou pachuť.
Dřív mi zelí i po první bouřlivé fázi kvašení vyloženě chutnalo, tohle je prostě takové.. divné.
Netušíte někdo, v čem může být problém? Moc děkuji za názory.

   
host - 213.126 (?), 22.10.2013 19:04

Důvod by mohl být odrůdou zelí.Některé prostě nejde zkvasit, těžko se to poznává.Musí to být zimní kruhárenské zelí.

      
jariel231 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (206) - 146.203 (?), 27.10.2013 18:50

Kvasit letní zelí je velké riziko i pro zkušeného zelaře. Letos jsme koupili dobrovodské zelí a některé hlávky mezi nimi byly letní zelí. Kdo to pomíchal nevím. Zřejmě někomu letní zelí zbylo a tak se ho zbavil. Jednu dobu jsem pěstoval Maxi zelí. Mněl jsem obavu ho nakládat jelikož hlávky vypadaly jako letní zelí.Zrálo koncem srpna. Po vykvašení toto zelí bylo dobré a nezvykle bílé.

   
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.186 (?), 22.10.2013 19:20

místo anaerobního mléčného kvašení jste nastartovala kvašení aerovní či hnití. Asi jste nedělala stejně nebo jste v minulých letech měla štěstí.

Zelí je potřeba upěchovat do zeláku pořádně, že působením tlaku a soli dojde k vytlačení zelné šťávy tak, aby nebylo potřeba žádnou vodu dolévat. Zároveň v upěchovaném zelí nesmí zůstat bublinky vzduchu. Pro nastartování navíc dávám do zeláku na dno lžici velmi kvalitního jogurtu (Agrola bez škraloupu).

S.

   
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6582) - 9.2 (?), 22.10.2013 19:54

Příčin zvrhnutého kvašení může být víc. Tipuju malé udusání. Zelí se dusá nejen proto, aby se zmáčklo, ale musí se i narušit, pomačkat jednotlivé kroužalky. Někdy se stane, když je suchý rok, že šťávy pouští málo.Dál musí být v hrnci umáčklé, pod tlakem. Dříve se na zelí dával kámen, ve vašem případě stačí dřevěné nebo nějaké plastové vzpěry které se zachytí pod žlábek zeláku a zelí se jimi utáhne. Na povrch se může dát list, když není, tak mikrotenový pytlik. Po naložení se druhý den kouknete, zda vystoupila voda. Když ne, zaleljete. A je dobré, když kvasí při menší teplotě, klidně stačí 15 st. C. Trvá to sice déle, ale je kvalitnější. Osobně jsem nikdy do zelí nějaké "startovací" kultury nedával.

      
host - 54.27 (?), 22.10.2013 20:51

Tipla bych i na to, že zelí nebylo zimní krouhárenské, ale nějaká letní odrůda. A navíc možná nedlouho před sklizní ošetřená nějakou chemií.

         
host - 243.114 (?), 22.10.2013 22:34

A to si myslíte proč? Zkvasí samozřejmě i letní zelí, dají se tak zpracovat přebytky úrody.

            
host - 13.84 (?), 22.10.2013 23:09

To je pravda, davam kvasit v prubehu leta i cinske a pekingske zeli, tez letni, kedlubnu s mrkvi a cibuli, i kvetak.. behem dvaceti let me tato nemila prihoda potkala tak petkrat.. a nikdy jsem se nedopatrala priciny, je to proste zahada..

               
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.186 (?), 23.10.2013 0:28

není to záhada, vždy je to nedostatek soli a nedostatečné udusání.

někdy může být příčinou i přeplnění nádoby, kdy se nad matrošem nemůže vytvořit dostatečně silný polštář ochranného CO2.

         
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.186 (?), 23.10.2013 0:16

i letní odrůdy jdou dát do zeláku, ale ve struktuře mají více vody a vzduchu, proto je nutné je dusat o to pečlivěji a důkladněji. U letního zelí počítejte s přebytkem až 20% zelné šťávy, která bude muset vystoupat nad udusaný matroš.

Rozkvašovat je potřeba při vyšší teplotě alespoň do doby, zež začne plynovat CO2 který pak již zajistí vytlačení lehčího kyslíku z kvašáku a tím zaručeně anaerobní mléčné kvašení. Pozor nedostatek soli má za následek rozvoj alkoholovo-octového kvašení, proto je lepší přesolit než nedosolit. Přesolené zelí se dá před vařením propláchnout, nedosolené leda tak vyhodit.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zapojení motorů na 230 V9.12.2024
Komfort domova: Kvalitní bavlněné povlečení a výhody vytápění elektřinou9.12.2024
Zapojení motorů na 230 V8.12.2024
Nová STIHL MS 2601.12.2024
Rachot při vypouštění vody z pračky do odpadu30.11.2024
Pracovní stůl skládací26.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika