Mráz ve vegetačním období

host - 213.87 (?)
9.4.2025 9:28

Jsem si říkal, text v češtině, to bude někdo jiný. Takže voda zvládne ochránit i téměř -5°C do plodů? U vytápění ohněm to už je problém, většinou se dosáhne zvýšení jen do 2°C. MH

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 213.87 (?), 9.4.2025 9:28

Jsem si říkal, text v češtině, to bude někdo jiný. Takže voda zvládne ochránit i téměř -5°C do plodů? U vytápění ohněm to už je problém, většinou se dosáhne zvýšení jen do 2°C. MH

host - 123.20 (?), 9.4.2025 10:11

Odbornici tvrdia ze zvladne -7 max -8. Uvidim aka bude prebierka, dam vediet. MB

galerio - (1) - 68.146 (?), 9.4.2025 9:20
Pred dvoma dňami u nás V.Lovce -3
Pomohlo
Pomohlo

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4607) - 2.164 (?), 9.4.2025 10:07
Hradec Králové -3°C. Pod jednu meruňku jsem dal dva horkovzdušné ventilátory (takové ty obyčejné z OBI). Spínací hodiny do zásuvky, topil jsem od 2.30 do 8.00. Nevím, mělo-li to význam.

host - 254.88 (?), 9.4.2025 12:05

Měl jsem stejnou teplotu a u domu -1°C.Nebyla ale jinovatka na trávě, takže tomu dávám jistou naději. bohužel se vyjasnilo a přestalo foukat. Predchozí noci bylo vždy zataženo, tak to ani pod nulu nekleslo. Při -3°C do odkvétajících meruněk to podle mne totál nebude. Silná probírka bude, ale tu bych stejně dělal tak jako tak. Horší je ale, že se mrazy můžou ještě vrátit, ale pevně věřím, že už ne. a alespoň broskvoně a réva letos bude. Minulý rok to bylo extrém..

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10517) - 70.240 (?), 9.4.2025 12:01

Taky jsem se kdysi nechal zlákat zdejším ďáblem pokušitelem k výsadbě meruňky

PP, neskuhrejte furt.smiley Máte tady příbuzné a můžete si natrhat meruňky u nich. Zrovna taky Leskory. Dejte pak vědět, jak všechny ty rouby v PE. Možná, že tomu nebudete věřit, ale stále tady mám nějaké Čistecké lahůdkové právě z Vysočiny. Je u nich velká přednost, že vůbec nemoučnatí, jako ze zdejší polohy. Samozřejmě, že nevydrží všechny. Plodnost je tam každoročně vysoká, chuť na jejich poměry dosti lahodná. Hlavně nevynechávají jako Beforest. Ten odtamtud vydrží déle, než odsud, ale rozhodně ne tak dlouho jako Čistecké. Věřte nebo nevěřte, je to tak. Skladování pouze v nevytápěné chodbě, nic specifického na skladování jablek.

Beforest
Beforest
Čistecké lahůdkové
Čistecké lahůdkové
Čistecké lahůdkové
Čistecké lahůdkové
State Fair
State Fair

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2154) - 168.103 (?), 9.4.2025 10:11

Je to smutné, ale přírodě se nedá poručit. V mrazové kotlině nebo u vody jsou prostě pro teplomilné rostliny nepříznivé podmínky. Myslím si, že u Vás, Miloši, není pro meruňku vhodné místo. Ale broskvoň se zvonkovitým typem květu by Vám občas mohla dát pěknou úrodu. Za zkoušku by to určitě stálo. Před 40 lety jsme s mou paní konečně koupili první zahrádku na pěstování na okraji města u řeky a ihned jsme na ní nasadili meruňku, za 6 let, než uhynula, jsme na ní nesklidili ani jeden plod. Všechny květy nebo malé plůdky vždy spolehlivě zmrzly. Teprve po 25 letech jsem se tam odvážil zasadit broskvoň se zvonkovitým typem květu (Cresthaven) a zhruba obrok jsem na ní sklízel. Ovšem náročné vlhké podmínky zapřičinily rozvoj houbové choroby v dřevě a minulý rok v létě při vichřici se ulomila celá koruna. Na podzim jsem vykopal zbytek kmene a před měsícem vysadil kousek vedle i s kořenovým balem tříletou FM3, kterou jsem si zapěstoval na z pecky vyrostlém semenáčku. Ta nyní teprve začíná kvést. Oproti Cresthavenu má FM3 miskovitý typ květu a tak budu vidět v příštích letech, jak si v chladněší poloze povede.

MilosK - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (325) - 210.156 (?), 9.4.2025 14:31

ano, chtel jsem se spalit sam, tak uvidime. Zde Redhaven a Kioto u mne dnes.

rh
rh
Kioto
Kioto

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2154) - 168.103 (?), 9.4.2025 15:40

U mě dnes vcelku všechno v pořádku, nejnižší teplota -1° v 2 metrech nad zemí, v přízemní vrstvě skoro -5°. Já tu záměrně píšu i teplotu v přízemní vrstvě proto, aby bylo vidět, jak razantně klesá teplota směrem k zemi. Pro mě to má význam, protože naprostá většina květů na broskvoních je u mě ve výšce +- 1 metr. Zatím to ale vypadá všechno skvěle, květy s opadanými okvětními plátky drží.

host - 213.87 (?), 10.4.2025 20:35

Vypadá to, že dokvétající meruňky ty mrazy až -5,6°C vydržely s minimálním poškozením, skoro všude pestíky meruněk bílé, plůdky zářivě zelené.surprise

Je to neobvyklé, ale broskve dopadly o dost hůře, většina otevřených květů má pestíky i plůdky zmrzlé, ať už miskovité nebo zvonkovité květy, ani žádný rozdíl mezi odrůdama, dříve kvetoucí Sagittaria je stejné poškozená jako Redhaven, cca 80% zmrzlých. U domu kde bylo jen -4,1°C nejsou poškozené ani meruňky, ani broskve nebo jen pár %.

Tak zatím ještě žijem smiley A první monilia na meruňkách už řádí - květy ve shlucích usychají a rašící lístky vadnou, byl 1x signum. severovýchod 250m, MH

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz