Mráz ve vegetačním období
|
|
|
|
 |
 |
|
walter. - Diamantový Zahrádkář (2143) - 168.103 (?) 7.4.2025 10:56
Ten pán s příspěvkem v slovenštině to opravdu přehnal, je dobře, že jste mu odpověděla. Minulé jaro byl extrém, kdy pomrzlo téměř všechno po celých Čechách. Letos se to opakovat nemusí. Opravdu dost záleží, jaké odrůdy broskvoní pěstujeme, budu se opakovat, ale odrůdy se zvonkovitým typem květu, je to šlechtění v USA a Kanadě, neponičí v období kvetení ani mráz -4 až -5st. Mezi ně patří Earliglo, Redhaven, Halehaven, Fairhaven, Sunhaven, Cresthaven, Babygold a další. Oproti tomu květy miskovité vydrží mráz jen -2 až -3st. Tady bych rád doporučil každému, kdo chce v okrajové oblasti pěstovat broskvoně, aby v první řadě nakupoval výhradně broskvoně se zvonkovitými květy. Sám pěstuji v takové oblasti a za 25 let pěstování se mi ještě nestalo, abych na broskvoních se zvonkovitými květy neměl úrodu. Mám i broskvoně s miskovitým typem květu, ale na nich každý 2.rok nemám v důsledku zmrznutí květů skoro žádné plody.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 213.87 (?), 6.4.2025 21:21
->SPCH
Tak to jo, řídíte vše zdálky. MH
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
walter. - Diamantový Zahrádkář (2143) - 168.103 (?), 7.4.2025 11:45
U ochrany stromů před mrazem bych vybíral ze zkušeností profesionálů. Sám jsem zkoušel všechno možné, ale horká voda v nádobách podle mě nemůže stačit, proti jde skutečnost, že voda postupně chladne, zatímco mráz bývá postupně k ránu intenzivnější. Ani velké sudy s vodou pod stromy poškození mrazem nezabrání, povrch sudů, který předává teplo do prostoru, je příliš malý. Rozprašování vody do korun stromů je zase příliš pracné, musí se stříkat po celou dobu mrazu, aby mrznoucí voda na květech vytvořila dostatečné množství tepla, které by zabránilo zmrznutí. Navíc tato metoda neúčinkuje při teplotách pod -3°. Nejefektivnější je ohřívání vzduchu ohněm. Tento způsob jsem také zkoušel a moje zkušenost je, že největší, ale přitom stálý přísun tepla, poskytuje protimrazová parafínová svíce umístěná mezi stromy, případně přímo pod velkým stromem a překrytá asi 20-30cm nad plamenem nějakým plechem, který intenzivní žár plamenů zmírňuje a rozráží do stran. Je pravda, že svíce v posledních letech neskutečně podražila, současná cena je skoro dvojnásobná, než před 7 lety, ale vydrží dávat žár 10 hodin a tak za určitých okolností není nutné ji spotřebovat ihned celou, ale nechat hořet jen pár hodin po dobu ochrany, pak uhasit přiložením víka a použít někdy příště. Vím, není to eko, vždyť se jedná o ropný produkt a při hoření vznikají saze, ale rozhodnout se, jestli mít úrodu na stromech nebo ne, to musí každý sám, hobby sadař nebo profesionál na hektarovách porostech.
|
|
 |
|
 |
 |
|
bohous - Stříbrný Zahrádkář (155) - 167.27 (?), 8.4.2025 9:25
Dneska to šlo, bylo nad 0. Nejhorší má být zítřek, ale duben teprve začíná. U mě kvetou zatím jen meruňky, po postřiku championem už asi nebudu podnikat nic a nechám to na přírodě. Snažil jsem se zakrývat větve prostěradlem, ale stomek je veliký, určitě ke 4m, tak to moc nejde. Navíc v případě větru a i při samotném zakrývání se nadělá hodně škody. Mít ale malý stromek, lze to zkusit. Teplo se samozřejmě nedodá, ale zamezí se jeho úniku a přímému kontaktu s mrazem. Pokud ale bude -5 a ještě (jako vloni) to potrvá dlouho, nepomůže prostě nic. Nakonec jsou všechny pokusy jen k tomu, aby si člověk nevyčítal, že neudělal maximum. Tak přeji všem hodně štěstí!
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|