Uzení domácích klobás



host - 176.166 (?)
25.12.2013 10:03

Já už klobásy nedělám.Ale můj postup byl ten že jsem do vyhřáté udírny cca 80 st.klobásy nechal cca 30 min. potom douzval při60 st asi 3 hod.nechal v udírně vychladnout.Klobásy vydržely do té doby než se snědly.Problém jsem měl spíše v tom že ať jsem zkoušel různé receptury tak v podstatě jsem je měl chuťově téměř identické.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

                     
host - 11.158 (?), 17.12.2013 19:41

Tak a prvá várka klobás tejto zimy je hotová wink klobásky som včera vybral z udiarne, kde boli asi 2 dni pos skončení údenia. Tieto dni priali môjmu spôsobu udenia, cez deň bolo max - 2 st a v noci bolo aj - 8 st. proste presne podla potreby.yes Ešte nech pár dní postoja a vyvetrajú sa v nevykurovanej miestnosti a presne na Vianoce budú akurát!! laugh

                     
host - 72.149 (?), 17.12.2013 21:07

My jsme zdědili udírnu na půdě- staré stavení, udírna je zděná, odvod mám do komína. Udím velmi lehkým kouřem a po každém udění, cca 6-8hod. udírnu otevřu a místo dvířek nasadím rám se svařovanou sítí a nechám do druhého dne, někdy i déle větrat. Pak zase přiudím a zase tak dokud to není hotové. Udím bukovou štěpkou(suchou). Velmi dobře se takto udí když je vysoký tlak, nízká vlhost vzduchu- v noci tak -5 a ve dne na tom moc nezáleží.

FO

                     
host - 4.86 (?), 18.12.2013 12:52

Tak tu murovanú udiareň na povale vám v dobrom závidím smiley to musí byť radosť ! Ono málokto si to uvedomuje, ale dobré vyudenie je veľmi dôležité a na druhej strane sa dajú aj dobré klobásky zlým vyudením totálne pokaziť... a hlavne sa nikam neponáhľať... všetko chce svoj čas wink

RS

                     
host - 4.86 (?), 18.12.2013 14:20

Na priloženom obrázku chcem ukázať, ako sa vedia klobásky zmeniť resp dozrievať po vyúdení. Väčší, neprekrojený pár, je donesený z vychladnutej udiarne, kde bol ešte 3 dni po dokončení údenia. Menší, prekrojený, pár klobások bol po skončení údenia vonku ešte 2 dni a približne niečo cez jeden deň  je v miestnosti / špajzi / pri cca 10 - 12 st tepla.  Oba páry klobás nie sú utierané ani inak čistené... Sú priamo z udiarne.

RS

Uzení domácích klobás
Uzení domácích klobás
                     
host - 72.149 (?), 18.12.2013 16:22

Hlavně nemusím k udírně přivázat psa, aby ji spoluobčané nevykradli.

FO

                     
host - 174.75 (?), 29.9.2016 2:47

Presne tak

                     
host - 255.5 (?), 1.10.2015 6:54

Nádherné červené klobásky. Ja je mám zatím pokaždé černější a nevím co mi to zpusobuje? topím na 50°C a mín přes 20 hod. Topenište 1,8 m daleko. Topím vyschlou břízou bez kury. Nemohl by to byt problem.

Klobasy po měsíci sušení
Klobasy po měsíci sušení
                     
host - 255.5 (?), 3.10.2015 19:00

Fakt nádherné klobásky, kéž by se mi povedla takovato barva uz take

                     
host - 48.106 (?), 4.10.2015 19:52
Mňam zkuste gril s vodou.
   
host - 176.166 (?), 25.12.2013 10:03

Já už klobásy nedělám.Ale můj postup byl ten že jsem do vyhřáté udírny cca 80 st.klobásy nechal cca 30 min. potom douzval při60 st asi 3 hod.nechal v udírně vychladnout.Klobásy vydržely do té doby než se snědly.Problém jsem měl spíše v tom že ať jsem zkoušel různé receptury tak v podstatě jsem je měl chuťově téměř identické.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Inspiraci pro zahradní domky9:14
Obsyp zapuštěného bazénu9:01
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?20.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika