K receptom a recepturam som sa tu na fore nikdy nevyjadroval, predsa len každý máme inú "chuť" Netvrdim že môj recept a postupy su dokonalé ale takto sa to robí u nás už dlho.
Bravčový bôčik 15 kg, bravčová lopatka 8 kg. Z tohto množstva bolo po vykostení a odkožkovaní asi 21 kg čistého mäsa. Na toto množstvo mäsa ide : kuchynská soľ 40 dkg, cesnak / pretlačiť / 20 dkg, rasca /podrvená pred použitím / 4 dkg, mleté čierne korenie 10 dkg, paprika sladká mletá / musí byť kvalitná - červená, nie pomletá tehla !!! / , paprika mletá pálivá 5 dkg / množstvo môžete upraviť podla toho aké štiplavé chcete klobásky/, cca 30 m bravčové črevá.
Mäso pokrájať, pomlieť / mlynček č 10 a šajba s najväčšími otvormi / a pridať všetky spomenuté prísady a dôkladne premiešať. Zakryť utierkou a dať na cca 1 deň odstáť pri teplote cca 5 - 8 st. Potom ešte raz zľahka premiešať a naplniť do čriev. Ako som opisal, ja plnim mlynčekom bez noža a šajby. Po naplnení vynesiem klobásky do udiarne, kde do druhého dňa postoja. Potom udenie studeným dymom ako som už opisal v predošlých príspevkoch. Po udeni nechať v udiarni vonku ešte aspon cca 2 dni alebo aj dlhšie. Potom prenesiem klobasky do miestnosti kde nemrzne ale sa ani nekuri.
Veľmi dôležitá je kvalitná červená mletá paprika!!! No a určité úskalia mi vedeli robiť aj črevá... občas sa stalo že dva balenia zakupených čriev naraz od jedneho výrobcu boli rôzneho priemeru... ale na kvalitu to vplyv nemalo, len klobasky neboli " ako jedna "
Tak dufam že recept nebude sklamaním
RS