Uzení domácích klobás
|
|
|
|
host - 11.148 (?) 21.12.2013 9:32
K receptom a recepturam som sa tu na fore nikdy nevyjadroval, predsa len každý máme inú "chuť" Netvrdim že môj recept a postupy su dokonalé ale takto sa to robí u nás už dlho.
Bravčový bôčik 15 kg, bravčová lopatka 8 kg. Z tohto množstva bolo po vykostení a odkožkovaní asi 21 kg čistého mäsa. Na toto množstvo mäsa ide : kuchynská soľ 40 dkg, cesnak / pretlačiť / 20 dkg, rasca /podrvená pred použitím / 4 dkg, mleté čierne korenie 10 dkg, paprika sladká mletá / musí byť kvalitná - červená, nie pomletá tehla !!! / , paprika mletá pálivá 5 dkg / množstvo môžete upraviť podla toho aké štiplavé chcete klobásky/, cca 30 m bravčové črevá.
Mäso pokrájať, pomlieť / mlynček č 10 a šajba s najväčšími otvormi / a pridať všetky spomenuté prísady a dôkladne premiešať. Zakryť utierkou a dať na cca 1 deň odstáť pri teplote cca 5 - 8 st. Potom ešte raz zľahka premiešať a naplniť do čriev. Ako som opisal, ja plnim mlynčekom bez noža a šajby. Po naplnení vynesiem klobásky do udiarne, kde do druhého dňa postoja. Potom udenie studeným dymom ako som už opisal v predošlých príspevkoch. Po udeni nechať v udiarni vonku ešte aspon cca 2 dni alebo aj dlhšie. Potom prenesiem klobasky do miestnosti kde nemrzne ale sa ani nekuri.
Veľmi dôležitá je kvalitná červená mletá paprika!!! No a určité úskalia mi vedeli robiť aj črevá... občas sa stalo že dva balenia zakupených čriev naraz od jedneho výrobcu boli rôzneho priemeru... ale na kvalitu to vplyv nemalo, len klobasky neboli " ako jedna "
Tak dufam že recept nebude sklamaním
RS
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 0.146 (?), 16.12.2013 15:40
proč vymýšlíte vymyšlené ve velkoobchodě jako náhradní díl prodávají pastorek a veškeré náhradní díly na typ plničky 3l s plastovou nebo anticoro typ na ležato válec svoji rozebírat nebudu taky jsem za to musel dát investici
|
|
|
|
|
|
|
host - 176.91 (?), 16.12.2013 17:01
Mě vždycky říkal kamarád, že se nedostane na cenu, kterou já zaplatím někde tomu, co to seká ve velkém.Nedělejte z toho vědu.Není to zas tak složité.Já mám velký mlýnek a nikdy jsem neměl tolik masa, aby mi nestačil.Kdybych se rozhodl jinak, tak bych si narážku za 3 tisíce koupil, nebo bych pro kamaráda koupil pastorek.Nebo bych mu ukázal obrázek tady té narážky.
|
|
|
|
|
|
|
host - 4.86 (?), 18.12.2013 9:58
|
|
|
|
|
|
|
host - 176.91 (?), 18.12.2013 10:50
Máte pravdu, ale lidi jsou různí, tak bych jim to nevymlouval.150kg je dost.Jak a čím to udíte.Jak mícháte používáte led?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 144.83 (?), 18.12.2013 22:19
...parada. Proste klasika.
|
|
|
|
|
|
|
host - 9.2 (?), 21.12.2013 8:14
Nikam sa neponáhlať...
Mohl byste stručně popsat postup, poměry, časy? Uzení víme, nevíme mletí, solení, míchání a koření. Dík předem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 11.148 (?), 21.12.2013 9:32
K receptom a recepturam som sa tu na fore nikdy nevyjadroval, predsa len každý máme inú "chuť" Netvrdim že môj recept a postupy su dokonalé ale takto sa to robí u nás už dlho.
Bravčový bôčik 15 kg, bravčová lopatka 8 kg. Z tohto množstva bolo po vykostení a odkožkovaní asi 21 kg čistého mäsa. Na toto množstvo mäsa ide : kuchynská soľ 40 dkg, cesnak / pretlačiť / 20 dkg, rasca /podrvená pred použitím / 4 dkg, mleté čierne korenie 10 dkg, paprika sladká mletá / musí byť kvalitná - červená, nie pomletá tehla !!! / , paprika mletá pálivá 5 dkg / množstvo môžete upraviť podla toho aké štiplavé chcete klobásky/, cca 30 m bravčové črevá.
Mäso pokrájať, pomlieť / mlynček č 10 a šajba s najväčšími otvormi / a pridať všetky spomenuté prísady a dôkladne premiešať. Zakryť utierkou a dať na cca 1 deň odstáť pri teplote cca 5 - 8 st. Potom ešte raz zľahka premiešať a naplniť do čriev. Ako som opisal, ja plnim mlynčekom bez noža a šajby. Po naplnení vynesiem klobásky do udiarne, kde do druhého dňa postoja. Potom udenie studeným dymom ako som už opisal v predošlých príspevkoch. Po udeni nechať v udiarni vonku ešte aspon cca 2 dni alebo aj dlhšie. Potom prenesiem klobasky do miestnosti kde nemrzne ale sa ani nekuri.
Veľmi dôležitá je kvalitná červená mletá paprika!!! No a určité úskalia mi vedeli robiť aj črevá... občas sa stalo že dva balenia zakupených čriev naraz od jedneho výrobcu boli rôzneho priemeru... ale na kvalitu to vplyv nemalo, len klobasky neboli " ako jedna "
Tak dufam že recept nebude sklamaním
RS
|
|
|
|
|
|
|
host - 11.148 (?), 21.12.2013 11:12
ups... tej sladkej papriky 20 dkg...
|
|
|
|
|
|
|
host - 72.149 (?), 21.12.2013 13:32
Já to dělám takto na 10kg masa (bůček +plece): sůl 200g, sladká paprika150g, pálivá paprika 50-70g, česnek 100g, pepř 25g. část libového masa namelu na jemné šajbě, zbytek na šajbě s otvory 8mm, mohla by být i větší, ale nemám. sůl smíchám s kořením- dobře promíchat, aby se nedělaly hrudky. A pak míchat a míchat v chladnu a postupně po malých dávkách přidávat koření a česnek (rozdrtím a trochu potřu). Důležité je dobře míchat až se hmota spojí a všude se lepí, nejde sundat z rukou. Trvá to i 3/4hodiny. Je to důležité, aby se hmota spojila a klobásy nebyly jako řezanka. Nechám 24 hod v chladu uležet. Pak to plním do střev 34-36mm. Podruhé nemíchám, i když by se s tím pohnulo, asi by se lépe plnilo.Pověsím do udírny a nechám 1-2dny viset a pak začnu udit.
To kolik jakého koření dát je otázka chuti. Z nějakého receptu se vyjde a ten se pak upravuje podle vlastních představ. Není to nijak kritické. Jednou se stalo, že manželka navážila 10x tolik pepře a také se to snědlo a známí, kteří, také dělají klobásy, ak to nepoznali. Důležité je kvalita masa, kvalita česneku a sledké papriky- nejlépe kvalitní maďarská, namíchání a uzení.
FO
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|