použití dřeva na uzení nebo grilování



                     
host - 226.182 (?) 
10.10.2012 16:56

Do udírny bych dub nedal ale buk ano.Je totiž na uzení nejlepší.Ke konci uzení 1-2 polínka třešně nebo pár větviček jalovce.Uzení zdar rpstylle@seznam.cz

  
      
host - 246.254 (?), 8.9.2011 14:50

Určitě, všechny ovocné stromy jsou vhodné, snad kromě ořešáku, ale nedávno jsem viděl na Paprice že udil ořechovými lupínky. Nejhorší prohřešek je, když někdo doporučuje k uzení smrkové dřevo, nebo jehličí. Njchutnější je ale třešeň a švestka. Chtěl bych zkusit ořešák nebo ořechové slupky, ale nemám odvahu. Zkoušel to už někdo?

Uzení masa v Anuce
Uzení masa v Anuce
   
host - 207.180 (?), 2.2.2009 17:38

Ahoj pánové, připojil bych se k dotazu 1. co říkáte na břízu? a 2. otázka na udění pilinama... prý tento způsob je více rakovinotvorný.. Díky za zkušnost

      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 77.39 (?), 2.2.2009 20:07

Bříza podle mě není ideální. Je měkká a obsahuje příliš mnoho silic. Díky jim sice hoří i zasyrova a při vysychání jen málo puká, obávám se ale, že to kvalitě kouře neprospívá.

         
samli - (11) - 147.77 (?), 3.2.2009 16:44

cus udici nedavno jsem si postavil udirnu, pokacel jsem tresen visen a jablon udil jsem na tomto dreve a produkty byly prilis uzene tmave.pak jsem si poridil brizu a muzu rict ze to vubec nebylo spatne takze doporucuji

            
host - 132.150 (?), 31.3.2009 15:36

Ahojte všichni, chtěla bych se zeptat jastli se dá udit dřevem z akátu??Prosím kdo máte s tímto dřevem zkušenosti, napište!!

               
host - 213.2 (?), 30.7.2009 15:00

Přeji dobrý den. Podle vašich příspěvků usuzuji, že nejvhodnější na uzení z ovocného dřeva je třešeň či jabloň, méně vhodná je švestka. Nevidím však žádnou zmínku o hrušni, kterou mám doma. Napište mi, prosím, mohl bych ji použít na uzení či nikoliv. Děkuji předem za vaše odpovědi. Kvašňák

                  
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 94.12 (?), 30.7.2009 17:35

Hrušeň je nepochybně vhodná pro uzení. Neuvádí se tak často proto, že je v zahradách méně zastoupena než jabloně, třešně či slivoně. Na uzení je hrušky trochu škoda, je to výborná ale poměrně vzácná surovina pro řezbáře i na soustružení. Dřevo je trvanlivé, málo sesychá a dobře se moří, je tak kvalitní náhražkou exotických dřev.
   Jinak s tím,  co píše Samli, bych nesouhlasil. Pokud bylo maso po vyuzení ovocným dřevem příliš uzené, tmavé, není to chyba dřeva, nýbrž uzenáře. Březové dřevo obsahuje příliš mnoho silic. Díky nim hoří i zasyrova, ale masu příliš neprospívají. Obecně se má udit tvrdým listnatým dřevem. Což ovocné stromy jsou, ne však bříza, olše, vrba, topol. 

                     
Skalovi.pisek - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (336) - 161.138 (?), 30.7.2009 21:13

Je zajímavé jak lidé riskují znehodnocení závěrečného produktu, kterému přederm věnovali tolik práce, nebo tolik peněz. Štiplavost uzeného většinou bývá zaviněna spalováním ne dost suchého dřeva - několik let ve štěpinách. Nejlepší buk, příp. suché bukové piliny. Ta vlhkost, resp. suchost dřeva je veledůležitá. Vlhké dřevo dehtuje a představte si, že s uzeným konzumujete na povrchu dehet. Pro zvýšení aroma se může v závěru přidat kousek jalovce. V žádném případě bych neexperimentoval s vrbou, akátem a břízou. Bříza obsahuje takové množství síry, že se přidává při výrově železa do vysokých pecí. Jsou kraje, kde o buk nezavadíte. Tam se udilo dubem s přídavkem olše.

                     
Skalovi.pisek - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (336) - 161.138 (?), 30.7.2009 21:15

Ještě dovětek. V žádném případě nepoužívejte ani na uzení, ani na gril dřevo z jehličnatých stromů.

zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika