použití dřeva na uzení nebo grilování
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 226.182 (?), 10.10.2012 16:56
Do udírny bych dub nedal ale buk ano.Je totiž na uzení nejlepší.Ke konci uzení 1-2 polínka třešně nebo pár větviček jalovce.Uzení zdar rpstylle@seznam.cz
|
|
|
|
|
|
|
host - 246.254 (?), 8.9.2011 14:50
Určitě, všechny ovocné stromy jsou vhodné, snad kromě ořešáku, ale nedávno jsem viděl na Paprice že udil ořechovými lupínky. Nejhorší prohřešek je, když někdo doporučuje k uzení smrkové dřevo, nebo jehličí. Njchutnější je ale třešeň a švestka. Chtěl bych zkusit ořešák nebo ořechové slupky, ale nemám odvahu. Zkoušel to už někdo?
|
|
|
|
|
|
|
host - 207.180 (?), 2.2.2009 17:38
Ahoj pánové, připojil bych se k dotazu 1. co říkáte na břízu? a 2. otázka na udění pilinama... prý tento způsob je více rakovinotvorný.. Díky za zkušnost
|
|
|
|
|
|
|
|
|
samli - (11) - 147.77 (?), 3.2.2009 16:44
cus udici nedavno jsem si postavil udirnu, pokacel jsem tresen visen a jablon udil jsem na tomto dreve a produkty byly prilis uzene tmave.pak jsem si poridil brizu a muzu rict ze to vubec nebylo spatne takze doporucuji
|
|
|
|
|
|
|
host - 132.150 (?), 31.3.2009 15:36
Ahojte všichni, chtěla bych se zeptat jastli se dá udit dřevem z akátu??Prosím kdo máte s tímto dřevem zkušenosti, napište!!
|
|
|
|
|
|
|
host - 213.2 (?), 30.7.2009 15:00
Přeji dobrý den. Podle vašich příspěvků usuzuji, že nejvhodnější na uzení z ovocného dřeva je třešeň či jabloň, méně vhodná je švestka. Nevidím však žádnou zmínku o hrušni, kterou mám doma. Napište mi, prosím, mohl bych ji použít na uzení či nikoliv. Děkuji předem za vaše odpovědi. Kvašňák
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 94.12 (?), 30.7.2009 17:35
Hrušeň je nepochybně vhodná pro uzení. Neuvádí se tak často proto, že je v zahradách méně zastoupena než jabloně, třešně či slivoně. Na uzení je hrušky trochu škoda, je to výborná ale poměrně vzácná surovina pro řezbáře i na soustružení. Dřevo je trvanlivé, málo sesychá a dobře se moří, je tak kvalitní náhražkou exotických dřev.
Jinak s tím, co píše Samli, bych nesouhlasil. Pokud bylo maso po vyuzení ovocným dřevem příliš uzené, tmavé, není to chyba dřeva, nýbrž uzenáře. Březové dřevo obsahuje příliš mnoho silic. Díky nim hoří i zasyrova, ale masu příliš neprospívají. Obecně se má udit tvrdým listnatým dřevem. Což ovocné stromy jsou, ne však bříza, olše, vrba, topol.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|